Štajerski avto dom z odlično okoljsko oceno

Torek, 31 Avgust 2010

Novozgrajeni Toyotin salon Štajerski avto dom je prvi avtomobilski salon v Sloveniji, ki ga odlikujejo energetsko varčne in okolju prijazne karakteristike, saj je zgrajen v skladu z okoljevarstvenim standardom BREEAM, ki sovpada načelom Toyotine filozofije o ohranjanju in varovanju okolja. Salon je te dni kot prvi salon v Evropi zgrajen po standardih BREEAM prejel oceno odličnosti (excellent).

Zasnova objekta temelji na prepletu funkcijskih, estetskih in drugih prostorskih zahtev, hkrati pa v izredno velikem obsegu upošteva širok nabor okoljevarstvenih prijemov. Zahvaljujoč posluhu investitorja nabor slednjih ne obsega zgolj ukrepov, ki objekt lahko uvrščajo med nizko energetske, temveč segajo vse od ciljnega projektnega menedžmenta, vključujoč skrbno izbiro uporabljenih materialov, tudi glede na energetski vidik njihove proizvodnje, omejevanje in spremljanja emisij CO2 pri izvedbi, pa vse do zagotavljanja biološke raznovrstnosti v neposredni okolici objekta.

Štajerski avto dom:
Med pomembnejše okolje varstvene ukrepe sodijo: visoka toplotna izolativnost objekta s 67% nižjo porabo energije in skrbno izbranimi materiali, ogrevanje z omogočanjem direktnega vpada sončne svetlobe, uporaba toplotne črpalke za ogrevanje in ohlajanje, uporaba varčnih svetil in pametnih tipal ter ohranjanje in nadgrajevanje biološke raznovrstnosti. Glavni namen gradnje takšnega objekta je zmanjšanje emisij CO2, zmanjšanje uporabe vode in zmanjšanje količin odpadnih materialov. Celotna investicija v objekt brez stroškov zemljišča znaša 1,4 milijona Evrov, kar je 300.000 Evrov več kot pri normali gradnji. Toyota Motor Europe in Toyota Slovenija sta podprli 1/3 investicije. Strošek le-te se bo povrnil v 12. letih Rezultat dobrega sodelovanja vseh udeleženih je sodoben objekt, ki bo z nizkimi vrednostmi emisij CO2 kvalitetno služil vsem uporabnikom. Obenem pa si želijo, da bo pozitivno vplival na oblikovanje kulturne identitete ožjega in širšega prostora.

PR Toyota Adria