Suzuki praznuje swiftovih 5 milijonov

Torek, 19 April 2016

Globalna prodaja Suzukijevega modela Swift je te dni presegla okroglo številko 5 milijonov, od leta 2004, ko je Suzuki ponovno pričel uporabljati ime, ki ima sicer že starejše korenine. Marsikdo se še spomni suzukijev swiftov GTI, ki so konec osemdesetih sodili med najbolj zmogljive majhne avtomobile na naših cestah.

Okrogla proizvodna številka, 5 milijonov izdelanih swiftov, se nanaša na zadnji dve generaciji, saj je z njima Suzuki pričel bolj intenzivno globalno prodajo modela. Proizvodnjo so iz Japonske širili na madžarsko, Indijo in Kitajsko, nato pa še v Malezijo, Pakistan, Tajsko in Vietnam. Swifte za evropske trge proizvajajo v madžarskem mestu Magyar. Dobrih 10 let je torej zadoščalo, da so izdelali 5 milijonov teh vozil, ki pa so pri nas dokaj redka.

Zanimiva se zdi globalna razporeditev prodaje: 19 % swiftov se proda na Japonskem, kar 50 % v Indiji in le 19 % po celotni Evropi. Vseeno pa je swift (mimogrede, to pomeni uren, hiter) skupaj prisoten v 140 državah!


Swifta poznamo že 20 let dlje

Čeprav je Suzuki pričel z izdelavo swiftov že leta 1983, smo prve modele le težko opazili pri nas. Precej bolj prisotna je bila druga generacija swifta, predstavljena leta 1988, tako v limuzinski kot kombilimuzinski izvedbi, še posebej pa v športni izvedbi GTI, ki je bila pravi majhen strup na kolesih. A pri Suzukiju pravijo, da sta ti dve generaciji bili le preimenovanje njihovega modela Cultus za določene trge. Kot globalno prvega swifta štejejo model iz leta 2000, ki pa smo ga pri nas poznali kot Suzuki Ignis.

No, konec te zmede, ki so jo ustvarjali z različnimi imeni, je naredila generacija predstavljena leta 2004, ki je bila oblikovana dovolj napredno, da je leta 2010 predstavljeni aktualni model ohranil velik del oblike nespremenjene.


Aleksander Praper

Galerija