Svetovna prodaja priusa je presegla 1 milijon enot

Sreda, 21 Maj 2008

Toyota Motor Corporation je objavila, da je skupna svetovna prodaja modela Toyota Prius – prvega bencinsko/električnega hibridnega vozila masovne proizvodnje na svetu – presegla mejo 1 milijon enot. Skupna prodaja ob koncu letošnjega aprila*1 je znašala približno 1.028.000 enot. Prodaja modela Prius je trenutno izjemno uspešna v več kot 40 državah in regijah po svetu, predvsem na Japonskem in v Severni Ameriki.. 

Na osnovi podatkov o prodaji, ki so jih zbrali do 30. aprila 2008, pri TMC verjamejo, da so modeli Prius v svetovnem merilu znatno pripomogli k zmanjšanju emisij CO2, ki se smatrajo za vzrok globalnega segrevanja. V primerjavi z vozili na bencinski pogon, enakega razreda in podobne velikosti ter zmogljivosti, so pripomogli k približno 4,5 milijonov ton*2 manjši proizvodnji emisij CO2.

Model Prius je bil lansiran na Japonskem leta 1997, prodaja v Evropi, Severni Ameriki in na drugih tržiščih pa se je pričela leta 2000. Leta 2005 je Toyota pričela s prvo čezmorsko proizvodnjo modela Prius, v mestu Changchun na Kitajskem; medtem, ko se bo po pričakovanjih prodaja modela Prius v Južni Koreji pričela v drugi polovici leta 2009.

Toyota je leta 2003 predstavila model Prius druge generacije, opremljen s Toyotinim hibridnim sistemom II, ki je ponujal izboljšano okoljsko zmogljivost in večjo moč. Avgusta 2007 so japonski modeli – Prius G, S in S »Standardni paket« dosegli učinkovitost porabe goriva 29,6 km/l v novem preizkusnem ciklu JC08, ki ga je vpeljalo Japonsko ministrstvo za nepremičnine, infrastrukturo in transport. (Modela Prius S in S »Standardni paket« sta v starejšem preizkusnem ciklu 10-15 dosegla učinkovitost porabe goriva 35,5 km/l.) Prius je tudi eno izmed prvih vozil, ki izpolnjuje nove japonske standarde za učinkovitost porabe goriva za leto 2015, v skladu z zakonom o smotrni porabi energije.

Kot del prednostnih politik na področju upravljanje okolja, je Toyota vložila veliko truda v promocijo in popularizacijo hibridne tehnologije, zlasti skozi model Prius. Zahvaljujoč možnosti uporabe hibridne tehnologije v široki seriji izdelkov, Toyota pričakuje prodajo 1 milijon ali več hibridnih vozil letno, že v začetku naslednjega desetletja.

*1. Na osnovi podatkov TMC.
*2. Število registriranih vozil Î prevožena razdalja Î dejanska učinkovitost porabe goriva v posamezni državi Î CO2 pretvorbeni faktor

 

Toyota Adria