Tesla in Toyota bosta skupaj razvijali električna vozila

Torek, 25 Maj 2010

Tesla Motors in Toyota Motor Corporation sta podpisali dogovor o sodelovanju pri razvoju električnih vozil, delov in proizvodnih sistemov ter inženirski podpori. Obe podjetji bosta formirali skupino specialistov, ki bodo sodelovali na omenjenih področjih. Toyota bo kupila za 50 milijonov dolarjev delnic Tesla Motors.

»Začutil sem velik potencial Tesline tehnologije in bil očaran nad zavzetostjo pri proizvodnji«, je izjavil predsednik Toyote, Akio Toyoda. »S pomočjo tega partnerstva s Tesla Motors, se bi Toyota rada učila raziskovalnega duha, hitrih odločitev in fleksibilnosti kakršno izkazuje Tesla Motors. Pred desetletji se je tudi Toyota rodila podobno kot Tesla in želel bi, da se delavci spomnijo takratnega delovnega duha.«.

»Toyota je podjetje, katerega vrednote so inovacije, kakovost in zavezanost k okolju prijazni mobilnosti. Zato nam je v čast in v podporo, da se je Toyota odločila vložiti v sodelovanje s Tesla Motors«, je izjavil soustanovitelj in izvršni direktor Tesla Motors, Elon Musk. »Veselimo se učenja in pridobitev, ki nam jih bo prineslo legendarno Toyotino znanje razvoja in proizvodnje.«

Od ustanovitve v letu 1937 je Toyota delovala v skladu s filozofijo »prispevajmo k družbi s proizvodnjo avtomobilov« in je temu primerno izdelovala avtomobile, ki zadovoljujejo potrebe številnih kupcev po svetu. Toyota je prvo generacijo hibridnega Priusa predstavila leta 1997. Od takrat so proizvedli že preko 2,5 milijona hibridnih vozil. Lansko leto so predstavili priusa plug-in hibrid, ki ga je moč polniti s pomočjo domače vtičnice, leta 2012 pa imajo namen uvesti tudi povsem električna vozila.

Namen podjetja Tesla je proizvodnja cenovno dostopnih električnih vozil, kar naj bi postopoma zniževalo sedanje visoke stroške nakupa električnih vozil. Doslej so kupcem v Ameriki, Evropi in Aziji dobavili že preko 1000 električnih roadsterjev. Za enkrat je Tesla edini ameriški proizvajalec, ki serijsko izdeluje in prodaja električna vozila zmožna vožnje po avtocestah. Kljub temu, da tesla roadster pospeši bolje od večine športnih vozil, pri tem ne proizvaja škodljivih emisij.