Toyota Adria pridobila okoljski certifikat ISO 14001

Sreda, 05 November 2008

Toyota Adria je v letu 2007 začela z aktivnostmi za vpeljavo sistema ravnanja z okoljem ISO 14001. K zavezi za pridobitev certifikata je pristopilo 47 Toyotinih trgovcev iz petih držav, v obsežen projekt je vključenih več kot 650 zaposlenih. Po uspešnem usposabljanju in izpolnjevanju standardov je Toyota Adria certifikat ISO 14001:2004 prejela konec septembra 2008..

Pri izdelavi akcijskega načrta za dosego standardov ISO 14001 se je izkazalo, da je pred nami velik izziv, ki bo zahteval dobro organizirano timsko delo več kot sto vodij projekta. V prvi fazi je bilo potrebno prepoznati sedemdeset okoljskih dejavnikov, s katerimi se trgovci vsak dan srečujejo in s svojim delom nanje tudi neposredno vplivajo.

V nadaljevanju so se vodje projekta seznanili z zakoni o varovanju okolja, ki veljajo v Sloveniji, Srbiji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Črni gori. Na podlagi teh so zaposlenim, ki pri svojem delu uporabljajo različne materiale, kot so olja, maziva, gume in drugo, predstavili niz varovalnih ukrepov in pravil, ki jih morajo upoštevati pri ravnanju z odpadnim materialom. A to je le del standardov, ki jih mora celotna trgovska mreža izpolnjevati in seveda vzdrževati.

Delovanje sistema se nadzoruje z notranjo in zunanjo presojo standarda. Notranjo kontrolo, ki poteka dvakrat letno, izvede certificirani notranji presojevalec. Zunanji nadzor standarda izvede akreditirana certifikacijska hiša. Toyota ima v ta namen dogovor z najuglednejšo mednarodno certifikacijsko hišo Lloyd Register (LRQA).

Naš sistem vpeljave in delovanja standarda je bil prvič preverjen julija 2008, v prvi polovici septembra je sledilo drugo preverjanje na Japonskem. Na podlagi vseh pregledov in poročil smo bili predlagani za pridobitev certifikata ISO 14001:2004. Končno potrditev certifikata s strani pristojne inštitucije smo prejeli konec septembra 2008.

Naš cilj je jasen: izdelati vozilo, ki pri svojih procesih izdelave, vzdrževanja in uporabe ne bo pustilo škodljivega vpliva na okolje in družbo; vozilo z ničelno emisijo. ISO 14001 je eden izmed korakov k uresničevanju našega skupnega cilja.

 

Toyota Adria