Toyota bo v 2015 uvedla avtomobil na gorivne celice

Sreda, 23 April 2014

Toyota, ki je nesporno vodilna na področju hibridnih vozil, se pripravlja za nov korak v prihodnost okolju prijaznih pogonov. Že prihodnje leto bodo predstavili prvi avto na gorivne celice. Pri razvoju novih okolju prijaznih pogonskih sklopov se Toyota naslanja na bogate izkušnje pridobljene v 15 letih izdelave hibridnih vozil. Tokrat pa se Toyota razvoja ni lotila sama, temveč so sklenili partnerstvo z znamko BMW.

Karl Schlicht, izvršni podpredsednik Toyota Motor Europe, je razložil: »Naša edinstvena zgodovina hibridnih vozil in naše izkušnje so se izkazali zelo pomembni za naš naslednji veliki korak. Leta 2010 smo obljubili, da bomo v letu 2015 predstavili naš prvi avtomobil s pogonom na gorivne celice in danes smo na dobri poti, da to obljubo uresničimo. Tehnologija gorivnih celice lahko zagotovi naš koncept osebne mobilnosti, saj gorivne celice združujejo prednosti električnih vozil in hibridov z načinom uporabe običajnih vozil. Čeprav so emisije nične, je avtomobil povsem normalno uporaben, saj lahko rezervoar napolnimo v treh minutah, vodik je lažje shranjevati kot energijo v baterijah in enostavno ga je tudi pridobivati.«

Toyota bo svoje nove tehnologije predstavila na konceptni limuzini FCV, kakršno so letos prvič predstavili na salonu v Ženevi. Njene oblikovne poteze naj bi precej očitno namigovale na obliko serijskega modela, elektromotor bo premogel največ 100 kW, z enim polnjenjem rezervoarja pa naj bi prevozili kar 800 kilometrov. Schlicht je poudaril, da bo potrebnega še precej dela na izgradnji infrastrukture, obveščanju javnosti in optimizaciji stroškov. A hkrati je omenil, daje bil enak problem še 10 let nazaj s hibridi, ko vanje, razen Toyote in Honde, ni verjel nihče drug.
 

Aleksander Praper