Toyota bo z novim priusom napovedala novo dobo hibridov

Četrtek, 05 September 2013

Toyota je za svoja hibridna vozila napovedala krepke spremembe, ki jih bo pričela uvajati nova generacija priusa. Ključna novost bo manjši, lažji, a bolj zmogljiv hibridni pogonski sklop, vključno z boljšo baterijo. Skupaj z uvedbo nove generacije platform bodo hibridni pogon razširili na številne Toyotne in Lexusove modele.

Toyota ima namen obdržati globalno vodstvo na področju hibridnih vozil. Z uvedbo nove globalne arhitekture Toyotinih vozil, jim bodo znižali težišče, zmanjšali maso, povečali togost in s tem izboljšali dinamične vozne lastnosti. Nova arhitektura bo osnova za vgradnjo novih hibridnih pogonskih sistemov, ki so učinkovitejši, lažji in cenejši. Prius je z vsako novo generacijo emisije CO2 v izpuhu zmanjšal za 10 %. Tudi v bodoče napovedujejo takšen napredek.

Toyota bo v novi generaciji hibridov, odvisno od vozil, uporabljala tako litij-ionske kot nikelj-metal-hidridne baterije. Pospešili so tudi razvoj novih vrst baterij, da bi zmanjšali odvisnost od litija. Tudi električni motor bo v novem priusu manjši, a zmogljivejši. Od prve generacije do današnjega modela se je gostota moči elektromotorja povečala za 4-krat. Nadaljnja izboljšava bo pri tehnologiji bencinskega motorja, ki naj bi bil termično najbolj učinkovit na svetu.

Novo generacijo priusa razvijajo vzporedno s priusom plug-in hibrid. Oblika bo aerodinamično izboljšana in zato prepoznavno drugačna, hkrati pa bo na prostornosti pridobila notranjost. Zelo pomembna želja aktualnih lastnikov plug-in hibrida je povečan električni doseg in bolj priročno polnjenje. Zato Toyota razvija sistem induktivnega polnjenja – torej brez vtičnic in kablov. Prihodnje leto ga bodopričeli preizkušati na Japonskem, v Evropi in ZDA.

Aleksander Praper