Toyota in Lexus skupno prodala preko 4 milijone hibridov

Torek, 05 Junij 2012

Toyota je objavila, da so presegli številko 4 milijone prodanih hibridnih vozil znamk Toyota in Lexus. Od tega je v Evropi prodanih 430.000 izmed omenjenih hibridov. Toyotin koncern, torej Toyota in Lerxus, je nedvomno največji proizvajalec hibridnih vozil na svetu.

Toyota je marca leta 1997 predstavila THS – Toyota Hybrid System. Svoje prvo hibridno vozilo so razkrili že avgusta isto leto – avtobus imenovan Coaster Hybrid EV. Decembra je luč sveta ugledala prva generacija priusa. Ta se je leta 2000 pričel prodajati širom po svetu, že tri leta za tem pa ga je zamenjala druga generacija. V istem letu je Toyota razširila svojo hibridno tehnologijo tudi na druga vozila. Pred tremi leti so predstavili tretjo generacijo priusa, s pomočjo katerega so lani februarja dosegli mejnik - 3 milijone Toyotinih hibridov. Ponudba se v Evropi povečuje z aurisom hybrid, ki ga proizvajajo v Veliki Britaniji, kmalu pa prihajajo še yaris hibrid, ki ga bodo proizvajali v Franciji, ter sedem-sedežni prius+ in prius plug-in hybrid.

Gledano globalno Toyota v približno 80 državah prodaja 19 različnih hibridnih vozil, količinsko pa ta prodaja obsega kar 15 % celotne prodaje Toyotinih osebnih vozil. Ob tem jubileju Toyota ocenjuje, da so njena vozila doslej prihranila približno 26 milijonov ton ogljikovega dioksida.


Aleksander Praper