Toyota in Pipistrel v sodelovanju za trajnostno Mobilnost

Nedelja, 26 September 2010
V prizadevanjih za proizvodnjo vozil in mobilnost z manj izpusti ogljika, Toyota že od leta 2007 razvija pilotski projekt za izvajanje testiranj hibridnih vozil s polnjenjem prek električne vtičnice. Prvih 600 vozil je del projekta najemnih pogodb z namenom analize uporabe vozil, preden se začne dejanska prodaja hibridnega modela Prius Plug-in.



Danes se demonstracijskemu programu »Projekt za mobilnost« pridružuje tudi inovativno podjetje v Sloveniji, Pipistrel d.o.o. Ajdovščina. Vozilo Prius plug-in se po krajšem testnem obdobju medijev, danes za leto dni slavnostno predaja podjetju Pipistrel d.o.o. Ajdovščina. Podjetje, ki se je na izboru "European Business Award" uvrstil med 10 najinovativnejših podjetij v Evropi in ki slovi kot eno izmed najbolj inovativnih podjetij na področju ekologije na svetu, bo v tem obdobju testiralo omenjeno vozilo in sporočalo podatke o njegovi okoljski učinkovitosti. Zahvaljujoč predanosti varovanju okolja je podjetje Pipistrel zgradilo tudi samozadostno polnilno postajo, ki se napaja neposredno iz sončne elektrarne, prvo tovrstno v Sloveniji. Z uporabo čiste zelene energije so stroški uporabe še nižji in tako še dodatno prispevajo k nižjim emisijam škodljivih emisij.



Ob slavnosti predaji vozila je g. Boštjan Trilar direktor Toyote Slovenija izjavil: »Dandanes je veliko govora o globalnem segrevanju in obremenjevanju okolja. Toyota temu področju posveča veliko časa, saj je okoljevarstvena politika del širše vizije trajnostnega razvoja, ki je ključno globalno vodilo za razvoj gospodarstva v prihodnosti. Toyotina zaveza k razvoju vozil za trajnostno mobilnost predstavlja nov mejnik pionirstva na področju okoljevarstva in nov korak do popolnega električnega vozila. Glede na raziskave je hibridni pogon z možnostjo polnjenja baterije prek vtičnice najbolj izvedljiva kratko - do srednjeročna rešitev. Pogon na izključno električno energijo se uporablja za krajše razdalje, uporaba kompaktnih litij-ionskih baterij zagotavlja hitro ponovno polnjenje, dodaten bencinski motor pa omogoča tudi potovanja na daljše razdalje. Zelo smo veseli, da se podjetje Pipistrel priključuje demonstracijskemu testnemu programu. O okoljski učinkovitosti vozila nas bo sproti obveščalo in prepričani smo, da bomo vsi, ki v tem programu sodelujemo, pridobili pomembne in koristne informacije za nadaljnje izboljšave



G. Ivo Boscarol, direktor Pipistrela, pravi: "Toyota in Pipistrel imata že desetletja iste cilje - biti inovativen in uspešen, a ne na račun delavcev in okolja. Zlasti slednjemu sta obe podjetji zadnja leta posvetili vso svojo inovativnost. Toyota je bila prva ki je predstavila pravo hibridno vozilo, Pipistrel pa prvo dvosedežno električno letalo na svetu. Oboji imajo proizvodne prostore projektirane tako da so energetsko varčni in učinkoviti, Pipistrel pa je šel še korak dlje; naše podjetje je energetsko samozadostno iz lastnih obnovljivih virov, v kratkem pa bomo predstavili tudi prvo poslovno letalo na hibridni pogon."

Prius Plug-in:
Hibridni Prius Plug-in je del Toyotinega programa hibridnih vozil s polnjenjem akumulatorskih baterij prek električne vtičnice (kratica PHV označuje – Plug-in Hybrid Vehicle). 200 od 600 vozil je namenjeno v Evropi izbranim institucijam in podjetjem za obdobje treh let. Demonstracijski program imenovan »Projekt za mobilnost« poteka v večjih evropskih državah. Poleg Francije in Velike Britanije, bo program potekal tudi v Nemčiji, v Italiji, Španiji in na Portugalskem ter v nekaterih skandinavskih državah. Po obdobju treh let bodo zbrani podatki in po evalvaciji bo znano ali bo vozilo primerno za serijsko proizvodnjo. Prius Plug-in je popolno hibridno vozilo, pri katerem lahko kolesa poganjata tako električni kot tudi bencinski motor.