Toyota in Pošta Slovenija v skrbi za okolje

Petek, 05 Avgust 2011

Pošta Slovenije bo 3 mesece testirala električno vozilo COMS, ki ji ga je Toyota Adria d.o.o. včeraj predala na tiskovni konferenci. Testno vozilo, ki je bilo predano Pošti Slovenije je namenjeno zgolj testiranju in evalvaciji učinkovitosti. Majhno električno vozilo je primerno za dostavna podjetja za vožnjo po urbanih središčih.

COMS je električno vozilo, ki tiho in brez  škodljivih emisij prevozi 50 km. Največja hitrost, ki jo lahko vozilo doseže je 50 km/h. Vozilo je naprodaj na Japonskem že sedem let, prodanih pa je že več kot 6000 vozil.

»V skladu s Toyotino politiko uvajanja čistih vozil na tržišča, smo v Evropo pripeljali vozilo Toyota COMS – popolnoma električno dostavno vozilo, ki  bo v prvi fazi namenjeno testiranju, naslednje leto, ko bo predstavljena nova generacija, pa tudi prodaji na evropskem trgu. Za sodelovanje s Pošto Slovenije smo se odločili predvsem zaradi njihove dolgoročne okoljevarstvene strategije zmanjševanja izpustov CO2 svojih vozil za 20 % do leta 2020,« je komentiral predstavnik Toyota Adria d.o.o..

Pošta Slovenije bo COMS testirala 3 mesece, namenjeno bo predvsem testiranju in razvažanju pošiljk v urbanih središčih in mestih z omejeno možnostjo pobiranja pošiljk z avtomobilom (v mestih Ljubljana, Koper, Piran ipd.). V skrbi za okolje in celovitim pristopom bo Toyota Adria d.o.o. podatke o učinkovitosti vozila zbirala in sproti evalvirala, Pošta Slovenije pa bo prispevala tudi k zmanjšanju škodljivih emisij v samih mestnih središčih in pripomogla k čistejšemu okolju.

Tehnični podatki:
Dolžina*širina*višina (mm): 2240*1095*1545
Teža / nosilnost (kg): 290 / 200 
Največja hitrost (km/h): 50
Doseg (km): do 50
Čas polnjenja (h): 8