Toyota je avtomobilska znamka z najvišjo vrednostjo

Torek, 21 Maj 2013

Toyota je na lestvici 100 najvrednejših blagovnih znamk na svetu letos dosegla najvišjo uvrstitev med avtomobilskimi znamkami. Vrednost ji je zrasla za 12% (iz 18,6 milijarde na 24,5 milijarde), povzpela se je za 5 mest in zasedla skupno 23 mesto ter prehitela znamko BMW, ki je na 24 mestu drugo-uvrščena v avtomobilskem sektorju.

Toyota je v dosedanjih osmih analizah 6-krat osvojila prvo mesto, 2-krat pa drugo, ko jo je na prvem mestu zamenjal BMW. Slednji je lani doživel 2-odstotni padec, zaradi pomanjkanja novih modelov, Toyoti pa je vrednost rasla predvsem zaradi ugleda, ki so si ga priborili s hibridno tehnologijo, ki jo je oddvojila od ostalih znamk. V letu 2012 se je tudi prodaja Toyote povečala in sicer za 22,6%, na 9,75 milijona vozil.

Osmo poročilo BrandZ™ je tudi tokrat analiziralo poslovanja podjetij (uporabili so podatke Bloomberg in Kantar Worldpanel) ter sestavilo lestvico 100 blagovnih znamk z najvišjo vrednostjo. Analiza z anketami zajame okoli dva milijona oseb v tridesetih državah. Med preostalimi blagovnimi znamkami sta največji porast dosegli Zara in Prada (60% in 63%), največji padec pa Docomo in Facebook (37% in 36%).

Aleksander Praper