Toyota je najbolj »zelena« znamka

Četrtek, 28 Julij 2011
Toyota je v raziskavi Global Green Brands Report, ki jo je 26. julija objavila Interbrand agencija za svetovanje, zasedla vodilno mesto. Raziskava vključuje vse znane podatke o okoljski učinkovitosti in poslovanju družb, v povezavi z dojemanjem javnosti, kako zelena je znamka po njihovem mnenju.



Po raziskavi Interbrand je Toyota vodilna znamka in zgled, da je potrebno skrb za okolje vključiti kot prioriteto pri poslovanju z vključevanjem širše javnosti pri uresničevanju idej. Toyotino ekološko prizadevanje je izpostavljeno v strategiji Toyota Global Vision, objavljeni marca 2011, z namenom zniževanja emisij med celotnem življenjskim ciklom vozil in prodajnim procesom. Podjetje se tudi zavzema za ohranjanje naravnih virov skozi recikliranje in izvajanjem aktivnosti, ki so v harmoniji z naravo. V skrbi za okolje Toyota razmišlja celostno, zato ima v Evropi številne okolju prijazne poslovalnice. Zadnja novost je postavitev strehe s sončnimi celicami na obratu Toyote Motor Manufacturing France, v kraju Valenciennes.

Najpomembnejši element v Toyotini okoljski učinkovitosti je, po raziskavi sodeč, tehnologija polnih hibridov. Od leta 1997, ko je bila predstavljena prva generacija modela Prius, danes že ikona med hibridnimi vozili, je po svetu prodanih že več kot 3,2 milijona hibridnih vozil znamk Toyota in Lexus. Ti hibridni modeli ponujajo strankam okoljsko učinkovitost z nizkimi emisijami in porabo goriva. Po predstavitvi tretje generacije priusa, leta 2009, je Toyota inovativno hibridno tehnologijo leto kasneje razširila tudi v model Auris hibrid, ki ga izdelujejo v tovarni v Veliki Britaniji. Tudi družina Prius bo kmalu razširjena z vozilom Prius +, ki prihaja na naše tržišče leta 2012, in s pričetkom prodaje modela Prius plug-in hybrid.

»Best Global Green Brands« raziskava je nastala v sodelovanju agencije Interbrand in Deloitte, metodologijo merjenja okoljske učinkovitosti pa je moč vpeljati v številne industrijske panoge. Med raziskavo so opravili okoli 10.000 intervjujev na desetih večjih tržiščih, vključujoč ZDA, Japonsko, Kitajsko, Nemčijo, Veliko Britanijo, Brazilijo, Italijo, Španijo in Indijo. Podatki o učinkovitosti so zbrani iz javnih virov kakor tudi iz Thomson Reuters's ASSET 4.