Toyota je sklenila pionirsko partnerstvo za botanično ureditev v okviru tovarn

Ponedeljek, 21 Julij 2014

Toyota v sodelovanju s Kraljevimi botaničnimi vrtovi Kew, in sicer v prvem tovrstnem partnerstvu v avtomobilski panogi, promovira biotsko raznovrstnost in okoljevarstveno odličnost na svojih britanskih lokacijah.

Toyota je prevzela pobudo v britanski avtomobilski industriji in vzpostavila partnerstvo s Kraljevimi botaničnimi vrtovi Kew, da bi okrepila ekološko in okoljevarstveno kakovost svojega delovanja v Združenem kraljestvu. Z novim sodelovanjem bodo spremenili Toyotine proizvodne obrate in sedež v Veliki Britaniji v trajnostni življenjski prostor, v katerem bo uspevalo rastlinstvo in živalstvo, ter s tem podprli Toyotino globalno načelo sodelovanja v sožitju z okoljem.

V Toyotinem proizvodnem obratu v Burnastonu v Derbyshiru želijo ustvariti zeleno omrežje, s katerim bi pokazali, kako lahko delujoč industrijski obrat uspešno podpira biotsko raznovrstnost prek okolju prijaznega upravljanja zemljišč. Prizadevajo si tudi zagotoviti zeleno zapuščino za prihodnost, ne da bi pri tem trpeli stroški ali učinkovitost njihovega osnovnega poslanstva.

235 hektarjev veliko zemljišče v Burnastonu vsebuje travnike, pašnike, močvirja in žive meje, na njem pa najdemo več kot 400 rastlinskih in živalskih vrst, med katerimi so tudi redke in zaščitene vrste. V sodelovanju z njihovimi vrhunskimi strokovnjaki za rastlinstvo nameravajo pri Toyoti ustvariti še več naravnih življenjskih okolij in do leta 2020 obnoviti več kot 23 hektarjev zemljišča.

Toyota in Kew sta dogovor o sodelovanju sklenila leta 2013 in istega leta predstavila strategijo obnove, ki naj bi potekala naslednjih deset let. S to dejavnostjo bodo okrepili status britanske tovarne kot ene od petih Toyotinih trajnostnih tovarn na svetu, v katerih uvajajo najčistejše postopke in okolju prijazno tehnologijo. V Burnastonu smo že priča inovativnim in učinkovitim ukrepom za zmanjšanje količine odpadkov, uporabe naravnih virov in izkoriščanje trajnostnih virov energije, zlasti prek namestitve enega največjih sklopov sončnih celic v britanski industriji.

Skupina iz Kewa se ukvarja s krajinskim urejanjem in lahko nudi strokovno znanje s področja hortikulture, obnove zemljišč, kakovosti semen in izvedbe projektov v sodelovanju z lokalnimi oblikovalci in izvajalci krajinskih del. Tudi sklad za rastlinstvo in živalstvo iz Derbyshira sodeluje pri projektu in svoje zaposlene spodbujajo, naj sodelujejo pri projektu, spoznajo miselnost, zaradi katere prihaja do sprememb, in naj se vključijo v proces gojenja rastlin.

Hkrati so se na sedežu Toyotinega britanskega oddelka za prodajo in trženje v Surreyju lotili obsežnih novih projektov s področja krajinskega urejanja in sajenja rastlin. S podporo sklada za rastlinstvo in živalstvo iz Surreyja so se posvetili predvsem identifikaciji in izrabi avtohtonih rastlinskih vrst iz okolice in jih posadili na svojem zemljišču ter tako ustvarili ekološki sedež. Nova sta tudi sadovnjak in travnik.

Strokovnjaki iz Kewa pomagajo tudi pri projektih s področja biotske raznovrstnosti na Toyotinem evropskem sedežu v Bruslju, tehničnem središču v Zaventemu in logističnem centru za nadomestne dele v Diestu.

Andy Jackson, direktor posestva Wakehurst Place: »S podporo Toyotinih načrtov za izboljšanje biotske raznovrstnosti in obnovo življenjskega prostora imamo odlično priložnost za utrditev slovesa po storitvah obnove življenjskih okolij v Združenem kraljestvu. To je tudi glavni del projekta UK Native Seed Hub, pri katerem sodelujejo gojitelji divjih cvetlic, skupnosti in lastniki zemljišč, ki želijo s pomočjo avtohtonih rastlin izboljšati pokrajino

V okviru projekta so že razkrili pradavni pašnik, iz katerega so pobrali večje količine travnih semen, jih posušili in shranili v semenski banki v Kewu ter jih pripravili za sajenje na drugih lokacijah.

Tony Walker, namestnik generalnega direktorja TMUK: »Gre za edinstven projekt, ki naznanja drastično spremembo načina upravljanja našega zemljišča. Te ukrepe lahko uvajamo istočasno s svojo glavno dejavnostjo, avtomobilsko proizvodnjo, razvojem ekologije, spodbujanjem biotske raznovrstnosti in širjenjem svojih prizadevanj po vodilni vlogi na področju okoljevarstva. Zapuščina tega projekta bo pokazala, da lahko proizvajalec v sodelovanju s Kewom ustvari ekološko bogato okolje, ki je povezano s svojo okolico in skupnostjo. Upamo, da bodo drugi videli, kaj nam je uspelo, in da bodo sledili našemu zgledu.«


Po sporočilu za javnost povzel: Peter Mavrič