Toyota je že enajst let avtomobilska znamka z najvišjo vrednostjo

Torek, 14 Oktober 2014

Nedavno objavljena raziskava, o vrednosti globalnih blagovnih znamk, ki jo je pripravil Interbrand, je med prvih 100 uvrstil kar 13 avtomobilskih znamk. Čeprav smo v prvi objavi izpostavili znamko KIA, ki je dosegla neverjetno rast od leta 2007, si vsekakor zasluži posebno omembo Toyota. Ta je najbolje uvrščena avtomobilska znamka že enajst let, povrh pa se je v letu 2014 povzpela na osmo mesto Interbrandove lestvice s kar 20-odstotno rastjo vrednosti znamke in še povečala naskok pred ostalimi avtomobilskimi znamkami.

Šaljive kampanje, veliko žensk na vodilnih položajih, vozilo prihodnosti na gorivne celice, ki ne oddaja izpustov, so med razlogi, da so pri Interbrandu v svojem letnem poročilu Toyoto uvrstili na osmo mesto najbolj cenjenih globalnih znamk. Od leta 2013, ko so pristali na desetem mestu, je vrednost znamke Toyota zrasla za 20 odstotkov na 42,4 milijarde dolarjev, kar je tudi njena najvišja vrednost. Toyota je znova najbolj cenjena avtomobilska znamka.

»Počaščeni smo, da smo se znova uvrstili na Interbrandov seznam najboljših globalnih znamk. Zasluge za ta dosežek gredo našim predanim sodelavcem, neverjetnim trgovcem in zvestim kupcem,« pove Jack Hollis, podpredsednik Toyotinega oddelka za trženje v družbi Toyota Motor Sales, U.S.A., Inc. »Pri Toyoti ne razmišljamo samo o tem, v katero smer gre avtomobilska industrija, pač pa smo odločeni, da sami vodimo razvoj prihodnje mobilnosti. Interbrandovo priznanje je potrditev Toyotine filozofije "Let's Go Places" in naše velike predanosti strankam.«

Pri Interbrandu objavijo lestvico najboljših stotih znamk, ki temelji na originalni metodologiji, s
katero analizirajo več načinov, na katere določena znamka vpliva na organizacijo in ji koristi. Od tega, ali pritegne nadarjene ljudi, do tega, ali izpolnjuje pričakovanja kupcev. K vrednosti znamke ključno pripomorejo trije dejavniki: 1) finančni uspeh izdelkov ali storitev znamke; 2) vloga znamke pri odločitvi o nakupu; in 3) ugled znamke, ki upraviči visoko ceno ali zagotovi dobiček družbi.

Rast vrednosti znamke Toyota odraža njene aktualne globalne pobude, vključno s Toyotinim
mobilnostnim skladom, ki se posveča mobilnostnim izzivom po vsem svetu, in s sodelovanji pri ustvarjanju inovativnih tehnologij, ki izboljšajo trajnostni prevoz, na primer tehnologija gorivnih celic in električni pogonski sklopi. Toyota se je na Interbrandovi lestvici najboljših 50 globalnih okolju prijaznih znamk uvrstila celo na drugo mesto!

Toyota tudi izobražuje in spodbuja vse cestne udeležence k varni vožnji s specializiranimi pobudami za otroke (Buckle Up For Life), najstnike (TeenDrive365) in odrasle (AARP Driver Safety). TeenDrive365, Toyotina celovita pobuda za varno vožnjo najstnikov, še naprej pomaga družinam voditi njihove najstnike skozi prva leta za volanom in spodbuja starše, naj postanejo vozniki, ki bodo vzor najstnikom. Podporni center Toyotinega proizvodnega sistema (TSSC) s svojim nagrajenim Toyotinim proizvodnim sistemom pomaga organizacijam dvigniti kakovost in učinkovitost njihovih proizvodnih sistemov. Poleg tega pomaga neprofitnim organizacijam in skupnostim.

Interbrandovo priznanje je zlasti pomembno, ker bo Toyota na svojem novem severnoameriškem sedežu, v mestu Plano v Teksasu, združila svoje namenske podružnice v skupno družbo pod sloganom One Toyota Vision (Ena Toyotina vizija).


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper