Toyota Motor Europe želi nazaj 100 % svojih baterij

Ponedeljek, 09 Februar 2015

Družba Toyota Motor Europe (TME) prek svoje maloprodajne mreže uspešno zbere 91 % svojih baterij svojih hibridov, zdaj pa želijo zbiranje baterij razširiti tudi na neodvisne delavnice za razgradnjo izrabljenih vozil (ELV) in zbrati 100% rabljenih baterij Toyotinih in Lexusovih vozil. Zato so podaljšali dogovore o recikliranju s družbama, ki sta odgovorni za vseevropsko zbiranje in trajnostno recikliranje NiMh in Li-ion baterij.

Baterije imajo običajno daljšo življenjsko dobo kot vozila, zato njihovo zbiranje poteka le ob koncu življenjske dobe vozila ali v primeru nezgode. V družbi TME imajo večletne izkušnje z internim zbiranjem v sodelovanju s prodajalci/serviserji Toyotinih in Lexusovih vozil prek mehanizma obratne logistike. Prodajalci Toyotinih in Lexusovih vozil prejmejo novo baterijo v zameno za staro baterijo, s čimer se v povprečju zbere 91 % rabljenih baterij.

Zdaj si družba TME prizadeva, da bi precej povečala količino zbranih rabljenih hibridnih baterij. Zadali so si težko dosegljiv cilj 100 % zbranih baterij, ki bi ga dosegli s pomočjo lastne mreže in pooblaščenih delavnic za razgradnjo izrabljenih vozil po vsej Evropi. Zato so danes najavili podaljšanje trenutnih dogovorov o recikliranju baterij do 31. marca 2018.

1) Od 1. julija 2011 francoska družba Société Nouvelle d’Affinage des Métaux (SNAM) zbira in reciklira nikelj-metal-hidridne (NiMh) baterije po Evropi (najdemo jih v modelih Prius, Auris Hybrid, Auris Hybrid Touring Sports, Yaris Hybrid in v vseh Lexusovih hibridnih vozilih)

2) Od 20. avgusta 2012 belgijska družba Umicore N.V. zbira in reciklira litij-ionske (Liion) baterije po Evropi (najdemo jih v Toyotinih modelih Prius+ in Prius Plug-in)

Steve Hope, generalni direktor za okoljske zadeve pri družbi TME, pove: »Ko se naše stranke odločijo za nakup hibridnega avtomobila, že vedo, da lahko pričakujejo izjemno majhno porabo goriva, brezskrbno vozniško doživetje in zanesljiv avto. To je samo dodaten razlog za nakup hibrida. Kupcem zagotavljamo, da je njihov avto skozi celoten življenjski krog izjemno prijazen okolju, kar je le še eden od dobrih razlogov, da se kupci zaljubijo v hibridni avto.«

»Danes je večina rabljenih hibridnih baterij recikliranih,« doda Steve Hope. »Kljub temu so v družbi TME začeli raziskovati različne možnosti za recikliranje baterij NiMh.« Med rešitvami je tudi drugo življenje teh baterij v obliki vira energije pri kombinacijah vozilo-vozilo ali vozilo-stacionarni vir energije.

Od leta 2000 je bilo v Evropi prodanih približno 850.000 Toyotinih in Lexusovih vozi s polnim hibridnim pogonom. Bistvo Toyotinega okoljevarstvenega pristopa je zaščita naravnih virov, trajnostno recikliranje visokonapetostnih baterij pa je pri tem prednostna naloga.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper