Toyota na Tajskem zasadila 100.000 dreves

Petek, 15 Avgust 2008

Podjetje Toyota Motor Thailand Co., Ltd. (TMT) je organiziralo največji dogodek pogozdovanja v zgodovini1, na območju proizvodnega obrata Ban Pho podjetja TMT v provinci Chachoengsao, Tajska.. Več kot 10.000 prostovoljcev, vključno z lokalnimi prebivalci, uradniki province Chachoengsao, Toyotinimi dobavitelji in trgovci ter zaposlenimi v proizvodnem obratu in njihovimi družinami, je v okolici avtomobilskega proizvodnega obrata zasadilo približno 100.000 dreves.

Dogodek, ki predstavlja trajni cilj družbe TMC (Toyota Motor Europe), da bi na območju avtomobilskih proizvodnih obratov in v njihovi neposredni okolici posadila drevesa, kot del globalnih dejavnosti sonaravnih proizvodnih obratov2, je bil zasnovan, da oblikuje večplastno naravno okolje z drevesi, ki so izvirna območju in ustvari proizvodno lokacijo, ki lahko služi kot bogat in raznolik habitat različnim vrstam življenja. Na osnovi raziskave lokalne flore so strokovnjaki izbrali 34 vrst dreves, vključno z vrstama yang-na in takien thong, in jih skupaj zasadili približno 100.000.

Proizvodni obrat Ban Pho, ki je pričel s proizvodnjo leta 2007, poskuša postati inovativen proizvodni obrat v azijsko pacifiški regiji, v smislu svoje proizvodne tehnologije in okoljskega odziva. Proizvodni obrat že od samega začetka dosega nični izmet na odlagališča in je prvi čezmorski obrat družbe TMC, ki uporablja ko-generacijski sistem in solarne plošče, ki prihranijo do 9.000 ton emisij CO2 letno.

Poleg tega odpadno vodo reciklirajo v samem obratu, v lakirnih linijah pa uporabljajo kovinske lake na vodni osnovi. V proizvodnem obratu trenutno gradijo biotop3, ki bo namenjen promociji in ponovni uporabi materialov iz proizvodnega procesa oz. procesov povezanih s proizvodnjo, kot je na primer uporaba lesa transportnih zabojev za izdelavo mostov, odpadne plastike za izdelavo delovnih miz in uporabo plošč izdelanih iz strjenih odpadkov, za tlakovanje hodnikov.

Proizvodni obrat Ban Pho, skupaj s proizvodnim obrati TMC - Tsutsumi na Japonskem, Toyota Motor Manufacturing, Mississippi, Inc. (TMMMS) v Združenih državah Amerike, Toyota Motor Manufacturing (UK) Ltd. in Toyota Motor Manufacturing France S.A.S. (TMMF), predstavlja vzorčni model proizvodnega obrata, ki izvaja sonaravne dejavnosti.

Družba TMC verjame, da je za uspešno izvajanje dejavnosti sonaravnih proizvodnih obratov pomembno uspešno širjenje ekološke osveščenosti med zaposlenimi ter zmožnost delovanja proizvodnih obratov v sožitju z okoliškimi skupnostmi. V vsakem procesnem območju proizvodnega obrata Ban Pho so postavili okoljske vitrine, ki skrbijo za dviganje okoljske zavesti zaposlenih. Z dejavnostmi, kot je pogozdovanje in prihodnjim odprtjem biotopa namerava proizvodni obrat poglobiti svoje sonaravne dejavnosti in poskuša postati proizvodni obrat, ki ga bo okoliška skupnost toplo sprejela.

V prihodnosti namerava TMC postopno uvajati te dejavnosti v vseh svojih proizvodnih obratih po svetu in poskrbeti, da bodo sonaravni proizvodni obrati postali realnost.

 

Toyota Adria