Toyota napoveduje novo telematsko storitev G-BOOK mX

Četrtek, 10 Maj 2007

Družba TOYOTA MOTOR CORPORATION (TMC) je napovedala, da bo maja, skupaj z lansiranjem novih vozil na Japonskem, pričela s trženjem svoje nove telematske storitve G-BOOK mX in HDD* navigacijskih sistemov, združljivih z sistemom G-BOOK..

G-BOOK mX gradi na preizkušeni zanesljivosti in varnosti storitve G-BOOK, z dodanim sistemom »Zemljevid na zahtevo« - prvo tehnologijo na svetu, za samodejno posredovanje spremenjenih podatkov zemljevidov v avtomobilske navigacijske sisteme – ki ponuja uporabnikom prijaznejšo in obsežnejšo telematsko storitev. Nova storitev G-BOOK vključuje funkcije kot so Probe Communication Traffic Information (Prometne informacije s senzorsko komunikacijo), ki uporablja informacije ostalih vozil, opremljenih s sistemom G-BOOK mX, za oskrbovanje voznikov z izjemno natančnimi informacijami o prometnih zastojih.

Ta nova storitev je na voljo v dveh konfiguracijah: G-BOOK mX, ki je brezplačna in standardno priložena novemu združljivemu HDD-navigacijskemu sistemu in G-BOOK mX Pro, ki je plačljiva storitev in zahteva namestitev mobilnega komunikacijskega modula (DCM). Poleg standardnih storitev, ki jih vključuje G-BOOK mX, se G-BOOK mX Pro ponaša z dodatnimi storitvami, kot sta npr. varnostna storitev in storitev operaterja.

V nadaljevanju so naštete nekatere nove posebnosti storitve G-BOOK, ki jih vključuje G-BOOK mX.

1) Zemljevid na zahtevo
Ta storitev posreduje posodobljene podatke cestnega omrežja, ki vključuje avtoceste in plačljive ceste po vsej državi, kakor tudi navadne ceste v bližini namenjenega cilja. S storitvijo G-BOOK mX, lahko vozniki priključijo svoj mobilni telefon na združljiv navigacijski sistem in, s pritiskom na gumb, prenesejo posodobljene podatke o zemljevidih. Pri storitvi G-BOOK mX Pro, mobilni DCM samodejno posodablja podatke zemljevidov. V primeru avtocest in plačljivih cest, se posodobljeni podatki posredujejo približno sedem dni po otvoritvi nove prometne smeri.

Poleg tega bo na voljo tudi storitev, ki omogoča uporabnikom prenos posodobljenih podatkov zemljevidov z Interneta na CD-ROM, ki ga lahko nato naložijo v navigacijski sistem vozila in sistem posodobijo.
*trdi disk

'Zemljevid na zahtevo' se lahko uporablja tri leta od prve registracije novega vozila; po treh letih lahko vozniki nadaljujejo z uporabo strotive, tako, da pri Toyotinem trgovcu kupijo najnovejšo programsko opremo z zemljevidi.

2) Prometne informacije s senzorsko komunikacijo
Ta edinstvena Toyotina prometna informacijska storitev zbira podatke o vožnji – kot sta na primer hitrost in položaj vozil, opremljenih s sistemom G-BOOK mX in voznikom svetuje alternativne poti, da bi se izognili prometnim zastojem. Zahvaljujoč uporabi mobilnega DCM, ta storitev, z zmožnostjo zbiranja informacij, prekaša podobne sisteme, ki se zanašajo izključno na mobilne telefone in v realnem času učinkovito posreduje informacije o prometnih zastojih v center G-BOOK. Storitev prometnih informacij s senzorsko komunikacijo na ta način dopolnjuje informacijski in komunikacijski sistem vozila (VICS), s posodobljenimi informacijami o prometnih zastojih in voznikom ponuja izjemno natančne napovedi o trenutnem prometnem stanju in najboljše alternativne poti.

3) Brezžični avdio preko sistema Bluetooth®
Novi združljivi navigacijski sistemi bodo opremljeni s profilom Bluetooth® AC, ki omogoča uporabnikom brezžičen priklop mobilnih telefonov in prenosnih avdio naprav ter predvajanje glasbe preko avdio sistema vozila. V primerjavi s povezavo preko FM-oddajnika, omogoča nov sistem brezžično predvajanje z izjemno izboljšano kakovostjo zvoka, ki odpravlja motnje in popačenje zvoka.

4) Kapsula G-SOUND
Kapsula G-SOUND je glasbeni paket, ki je dodan storitvi G-SOUND (predhodno del storitve G-BOOK ALPHA). Poleg 900 posameznih skladb, bodo v novih navigacijskih sistemih prednaložene 103 kapsule s 680 skladbami. Uporabniki lahko pričnejo uživati v glasbi, takoj, ko naložijo potreben kodni ključ. Med priloženimi skladbami, lahko uporabniki brezplačno dostopajo do 147 klasičnih posnetkov.

5) Nova storitev operaterja
G-BOOK mX omogočala uporabnikom dostop do operaterja, ki svetuje optimalno pot do cilja, s pomočjo prometnih informacij s senzorsko komunikacijo, v okviru funkcije G-Route Search. Vozila opremljena s sistemom G-BOOK-mX Pro, ne bodo potrebovala povezave z mobilnim telefonom ali pogodbe za glasovno komunikacijo; kupci bodo dostopali do operaterja, z enostavnim pritiskom na gumb, kar bo še olajšalo uporabo te priljubljene storitve.

6) HELPNET - vključen standardno
Pri sedanji storitvi G-BOOK ALPHA, lahko storitev HELPNET uporabljajo le tisti kupci, ki plačajo storitveno pristojbino. HELPNET je sistem obveščanja v nujnih primerih, ki kontaktira policijo in gasilsko službo, v primeru prometne nesreče ali zdravstvene ogroženosti in zahteva odpošiljanje intervencijskih vozil. Uporabniki navigacijskih sistemov, združljivih s storitvijo G-BOOK mX, pa bodo, tri leta od prve registracije novega vozila, deležni brezplačnega dostopa do storitve HELPNET. S četrtim letom naprej, bodo morali lastniki vozil, če bodo želeli še naprej uporabljati storitev HELPNET, enkrat na dve leti plačati stroške registracije v znesku 1.050 JEN.

7) Storitev za obveščanje o stop znakih
Nova storitev, ki bo pokrivala območja Nagoya, Osaka, Yokohama in 23 okrožij Tokia, spomladi 2007, bo voznike obveščala o bližini križišč, označenih s stop znakom, ki so označena za posebno nevarna. Novi modeli vozil, ki bodo lansirana to poletje bodo poleg tega opremljeni s funkcijo, ki bo voznika, ki se približuje stop znaku, opozorila, v primeru, da ne bo ustrezno upočasnil. Opozorilo bo podano na osnovi informacij zemljevida navigacijskega sistema in natančnega izračunavanja razdalje med trenutnim položajem vozila in stop-linijo v križišču, ki jo zazna sistem s pomočjo nameščene kamere. 

Skupaj z lansiranjem telematske storitve G-BOOK mX, bo družba TMC, svojih pet uporabniških paketov sedanje storitve G-BOOK ALPHA spremenila v dva: brezplačno različico G-BOOK ALPHA in različico G-BOOK ALPHA Pro, ki zahteva plačilo storitvene pristojbine za povezavo DCM.

TMC poleg tega načrtuje, na osnovi mobilne tehnologije (navigacijskega sistema, mobilnega DCM, itd), v povezavi s storitvijo G-BOOK mX in zanesljivo in varno tehnologijo, razvito s storitvijo G-BOOK, izdelavo nove telematske storitve, ki bo prirejena kitajskemu tržišču, kjer se pričakuje visoko povpraševanje.

 

Toyota Adria