Toyota postavila rekord na Nurburgringu

Nedelja, 07 Oktober 2012

Toyota Motorsport GmBH je z električnim dirkalnikom TMG EV P002 postavila nov rekord na legendarni 20,8 kilometra dolgi progi Nordschleife, v Nurburgringu. Skoraj bolj pomembnokot sam rekord pa je dejstvo, da je Toyota predstavila nov hitri polnilnik za električne avtomobile, ki med polnjenjem ne potrebuje električnega omrežja!



Toyotin dirkalnik z električnim pogonskim sklopom je letos že postavil rekord na vzponu Pikes Peak, v Koloradu, tokrat pa je izboljšal lastni rekord, ki so ga postavili 25. avgusta. Voznik Jochen Krumbach je krog prevozil v času 7 minut 22 sekund in 329 tisočink. Dobre 4 metre dolgi dirkalnik doseže 255 km/h in razvije kar 350 kW moči ter 900 Nm navora. Pogonu energijo dovajajo 42 kWh baterije, ki pa se polnijo na prav poseben način – Toyota je namreč predstavila prenosni sistem za hitro polnjenje, ki omogoča polnjenje tam, kjer ni električnega omrežja – saj električno energijo hitro prenese iz baterije vgrajene v Toyotinem kombiju Hiace na baterijo v dirkalniku.



S tem novim načinom polnjenja električnih dirkalnikov bi se utegnil bistveno spremeniti avtošport z električnimi avtomobili, ki bi sicer zahtevali ureditev posebnih polnilnih mest.

Aleksander Praper