Toyota prenavlja trgovsko mrežo za doseganje ISO 1400

Sobota, 26 Julij 2008

Družba Toyota Motor Europe (TME) je objavila načrte za 'prenovo in čiščenje' preko 3.000 Toyotinih trgovcev, z uvajanjem prizadevnih okoljskih standardov v novih in obstoječih centrih. Prva dva pilotna sonaravna trgovska centra na Švedskem in v Franciji bosta služila kot poslovni primer okolju prijazne zasnove in konstrukcije. . Toyota se bo osredotočila na novo gradnjo in popolno obnovo svojih centrov, da bi v širšem obsegu prihranila na energiji, vodi in količini emisij CO2. Izboljšave obstoječih trgovskih centrov bodo pripomogle k zmanjšanju emisij CO2 do 12% ter prihranku okoli 10 milijonov € do leta 2013. Od leta 2009 bo družba TME ustanavljala do 60 sonaravnih trgovskih centrov letno.

‘Način konstrukcije, gradnje in gospodarjenja zgradb v katerih poslujemo znatno vpliva na naš okoljski odtis,' je dejal gospod Andrea Formica, izvršilni podpredsednik družbe TME. 'Zavezani smo k temu, da  ne le naši izdelki, temveč naše celotno poslovanje deluje v večji harmoniji z okoljem. Vsak Toyotin trgovec bo prevzel aktivno pobudo za zmanjševanje svojega vpliva na okolje.'

Trgovski center v mestu Malmö na Švedskem bo v celoti obnovljen. Obnova bo vključevala stekleno streho, ki bo v poletnih mesecih delovala kot naravni hladilni sistem. S temi in drugimi okolju prijaznimi ukrepi bodo poskusili prepoloviti ogljikov odtis švedskega trgovskega centra in prihraniti do 135.000€ letno na obratovalnih stroških. V novem Toyotinem trgovskem centru v mestu La Rochelle v Franciji bodo solarne plošče na strehah parkirišča ustvarjale do 200.000 kilovatov energije letno in poskrbele, da bo zgradba popolnoma CO2 nevtralna.

Izvedena bo neodvisna okoljska ocena novih in v celoti obnovljenih centrov na osnovi metode BREEAM, strogega evropskega okoljskega vrednotenja sonaravne konstrukcije in zasnove zgradb. S to metodo bodo ocenili osem področij trgovskih centrov: energija, voda, odpadki in material, onesnaževanje, uporaba zemljišča in ekologija, zdravje in blaginja ter gospodarjenje in transport.

Obstoječe zgradbe, ki jih ne bodo obnovili bodo prav tako pripomogle k Toyotini viziji sonaravnih trgovcev; energetski program kaizen bo lastnikom pomagal izpostaviti priložnosti za varčevanje z energijo in zmanjšanje stroškov s pomočjo premišljenega gospodarjenja. Toyota je nedavno zaključila pilotni program pri treh trgovskih centrih v Nemčiji, ki so dosegli do 12% zmanjšanje emisij CO2, z manjšimi vsakodnevnimi izboljšavami.

Do leta 2015 namerava TME poskrbeti, da bo 100% Toyotinih evropskih trgovcev ISO 1400 certificiranih – mednarodna referenca na področju okoljskega gospodarjenja.

Toyotini napori za zmanjševanje okoljskega vpliva pa niso omejeni le na trgovce. Prejšnji mesec je Toyota pričela s sonaravnimi proizvodnimi dejavnosti v dveh proizvodnih podjetjih v Franciji in v Združenem kraljestvu. Proizvodna obrata TMMF in TMUK bosta pilotno izvajala dejavnosti za doseganje ambicioznih okoljskih ciljev za leto 2010, ki med drugim vključujejo 25% zmanjšano porabo energije v Toyotinem evropskem proizvodnem omrežju.

Toyota Motor Europe (TMA) NV/SA skrbi za trgovanje na debelo z  vozili Toyota in Lexus, rezervnimi deli in dodatno opremo in vodi Toyotine evropske proizvodne in inženirske operacije. Toyota v Evropi posredno in neposredno zaposluje približno 80.000 delavcev in je od leta 1990 vložila skoraj 7 milijard EUR. V letu 2007 je Toyota v Evropi prodala 1,238,638 vozil znamke Toyota in Lexus in dosegla enajsto zaporedno rekordno letno prodajo.

 

Toyota Adria