Toyota se je pridružila Londonskem partnerstvu za vodik

Sreda, 27 Marec 2013

Toyota se je pridružila pobudi župana Londona v partnerstvu London Hydrogen Partnership  (LHP) za uvedbo vodika in gorivnih celic v angleško glavno mesto. Razvoj vodikove uporabe v mestu bo pomagal k dodatnim zaposlitvam in k čistejšem okolju.

Električna vozila na gorivne celice FCEV (Fuel Cell Electric Vehicles) številni smatrajo za naslednike današnjih bencinskih in dizelskih vozil. S pomočjo vodika, ki se pretvori v električno energijo in poganja elektromotor, bi odpadle skrbi današnjih električnih avtov – glede dolgotrajnih polnjenj.
Londonsko partnerstvo za vodik  je v zadnjih nekaj letih sprožilo za okoli 50 milijonov funtov projektov na področju vodikove rabe in mobilnosti. Pričeli so uvajati vodikove avtobuse, taksije, skuterje, postavili so polnilne postaje, …

Podžupan, Kit Malthouse, je razložil: “Želimo, da Toyota in London ustvarita načrt za uvedbo vozil na gorivne celice in polnilnih postaj. Toyota bo s svojimi bogatimi globalnimi izkušnjami lahko veliko prispevala k županovi iniciativi za okolju prijazno mobilnost."

Graham Smith, iz londonskega zastopstva Toyota Motor Europe, je komentiral: “Vesli nas, da lahko sodelujemo z Londonskim partnerstvom za vodik in nudimo podporo ter razvijamo čista vozila za transport v prestolnici. Toyota v tej tehnologiji vidi velik potencial in bo leta 2015 ena prvih avtomobilskih znamk, ki bo uvedla vozilo na gorivne celice v Evropi. Z našimi znanji bomo nudili praktične napotke, kako lahko London najbolje vzpodbuja in tudi najbolj profitira od transporta na vodik. Pomembno je, da tako proizvajalci avtomobilov kot državna uprava sodelujejo v uvajanju čiste mobilnosti.

Aleksander Praper