Toyota testira priusa s polnjenjem preko el. omrežja

Torek, 04 November 2008

Družbi EDF Energy in Toyota bosta v skupnem projektu preizkušali hibridno vozilo z možnostjo polnjenja iz električnega omrežja (Plug-in) – PHV. To je prvo vozilo te vrste, ki ga je avtomobilski proizvajalec predstavil v Združenem kraljestvu(1). Preizkušanje se je začelo septembra in bo potekalo več kot eno leto. Toyotin PHV z volanom na desni strani je svoj cestni prvenec doživel kot del voznega parka družbe EDF Energy.. 

Zaposleni v podjetju bodo vozilo preizkušali v vsakodnevnih okoliščinah. Po pričakovanju bodo rezultati igrali ključno vlogo pri razvoju Toyotine tehnologije PHV, ki predstavlja nadaljnjo izboljšavo Toyotine hibridne tehnologije, ene svetovno najpomembnejših okolju prijaznih avtomobilskih pogonskih tehnologij(2) masovne proizvodnje. Preizkus bo gradil na temeljih prvega evropskega preizkusnega programa PHV, ki sta ga družbi Toyota in EDF lansirali na francoskih cestah v septembru 2008. Partnerstvo v Združenem kraljestvu je namenjeno raziskovanju dejavnikov, kot so zmogljivost vozila v mestnem okolju, potrebna avtomobilska infrastruktura ter vedenje in pričakovanje voznikov.  

Družbi Toyota in EDF Energy uporabljata inovativen sistem za polnjenje in obračunavanje, ki je sestavni del PHV. Ta sistem je združljiv z novo generacijo javnih polnilnih terminalov, s katerimi bo električna energija postala dostopnejša na javnih cestah in v parkiriščih ter cenovno bolj ugodna. Družba EDF Energy je pomagala namestiti prvih 40 polnilnih terminalov v Združenem kraljestvu, v naslednjih mesecih pa načrtujejo izgradnjo številnih novih.

Vozilo PHV uporablja Toyotino hibridno tehnologijo in ponuja dodatno možnost polnjenja avtomobilskih baterij preko standardnih električnih vtičnic ali električnih polnilnih terminalov. To vozilu omogoča večji akcijski radij v električnem načinu. Na krajše razdalje omogoča PHV vožnjo v izključno električnem načinu, ki je popolnoma neslišen in brez emisij. Medtem, ko deluje pri vožnji na daljše razdalje kot običajno hibridno vozilo.

Toyotin PHV ponuja »najboljše iz obeh svetov«: izboljša prednosti hibridne tehnologije, medtem, ko odpravlja omejitve, ki spremljajo električna vozila. Toyota pričakuje, da bo PHV dosegal neprekosljivo učinkovitost porabe goriva in posledično rekordno nizke izpušne emisije.  Zgodnji preizkusi so pokazali, da je učinkovitost porabe goriva znatno boljša, kot pri sedanjem modelu Prius. Pri vožnji v oddaljenosti do 25 km, porabi PHV približno 60% manj goriva v primerjavi s Toyotinim hibridnim Priusom. Eden izmed raziskovalnih ciljev preizkusa v Združenem kraljestvu je potrditi to zmogljivost PHV.

Preizkusi so usmerjeni tudi k razumevanju sprejemanja nove tehnologije s strani kupcev, v okviru priprav na širšo komercializacijo v prihodnosti.

Vincent de Rivaz, glavni izvršilni vodja družbe EDF Energy je dejal: ‘Navdušen sem, da bo družba EDF Energy skupaj s Toyoto, igrala ključno vlogo pri preizkušanju tega inovativnega vozila in tehnologije, v okviru  naših nenehnih naporov, narediti čist električen transport vsem dostopnejši. Strastno verjamemo v izziv spopasti se s klimatskimi  spremembami s tem, ko našim odjemalcem pomagamo zmanjšati ogljikove emisije pri porabi energije. Uporaba tega vozila v našem voznem parku dopolnjuje naše delo na področju izgradnje električnih polnilnih terminalov v Združenem kraljestvu in v Franciji. Podpira naše okoljske cilje, ki smo se jim zavezali, saj poskušamo na področju našega transporta do leta 2012 zmanjšati emisije CO2 za 20%.

 

Toyota Adria