Toyota v Franciji izdelala 2,5-milijonti model Yaris

Torek, 29 April 2014

Toyota Motor Manufacturing France je 25. aprila izdelala 2,5 milijonti model Yaris, odkar je leta 2001 začela s proizvodnjo. Yubilejni primerek je bil beli hibridni yaris – eden najpopularnejših modelov, ki jih naročajo evropski kupci.

V prvih treh mesecih leta 2013, je hibridna različica predstavljala 31% skupne evropske prodaje yarisa, dosežena pa je tudi rekordna prodaja v januarju, februarju in marcu - najboljših mesecih v zgodovini prodaje hibridnega yarisa. 2,5 milijonti yaris bo v naslednjih nekaj dneh dostavljen kupcu pri Toyotinem predstavništvu v Marseilleu.

Zaradi uspeha yarisa in njegove hibridne različice je tovarna načrtovala povečanje proizvodnje za 15 % v letu 2015 in uvajanje tretje izmene od junija naprej. Tovarna bo takrat izdelovala 1100 yarisov dnevno, v primerjavi z 840 kolikor jih izdeluje danes. Po načrtu naj bi leta 2014 izdelala okoli 220.000 yarisov, vključno z okoli 25000 vozil, ki so namenjeni izvozu v Severno Ameriko.

Proizvodnja v treh izmenah zahteva dodatnih 500 delavcev, s čimer se bo število zaposlenih v tovarni v Valenciennesu povečalo na več kot 4000. Od kar se je pred tremi meseci začelo zaposlovanje, je več kot 9000 kandidatov zaprosilo za delo v tovarni, več kot 300 pa jih je začelo z usposabljanjem, ki traja štiri tedne. Po končanem usposabljanju bodo delavci prejeli uraden certifikat, v skladu s francoskim sistemom za profesionalno kvalifikacijo.

Tovarna bo od 16. junija 2014 začela delati v treh izmenah, kar se ujema z začetkom proizvodnje prenovljenega yarisa, ki je bil predstavljen lani. Zunanjost in notranjost yarisa sta bistveno spremenjeni, kar pozicionira ta avtomobil med najmočnejše »igralce« v izjemno konkurenčnem B segmentu.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper