Toyotin odziv na katastrofo na Japonskem

Petek, 18 Marec 2011
Toyota je izrazila globoko sožalje in sočutje z vsemi žrtvami na severni obali Japonske in iskreno upa na čimprejšnjo in zadostno pomoč prizadetemu območju. Ker gre za največjo povojno katastrofo na  Japonskem, so vsi zelo pretreseni in bodo z različnimi načini skušali pomagati .

Predsednik korporacije, g. Akio Toyoda je vsem zaposlenim posredoval sporočilo za medije, v katerem je izrazil sočutje zaradi pogrešanih in umrlih, ter hkrati izrazil podporo njihovim družinam in svojcem. Podporo je izrazil tudi cesar Akihito, ki se zelo redko odzove na aktualne dogodke. Toyotin sedež podjetja deluje nemoteno. Iz preventivnih razlogov so vse Toyotine tovarne, ki izdelujejo vozila, ustavljene predvidoma do torka, 22. marca. Tovarne za rezervne dele pa so danes ponovno pričele z obratovanjem.

Največja prioriteta je zagotovitev varnosti delavcev in njihovih svojcev. Glede ostalih dobaviteljev pa še nimajo točnih podatkov. Na najbolj prizadetem območju ima Toyota tri tovarne, ki proizvajajo predvsem vozila za ameriško in japonsko tržišče (Toyota Motor Tohoku, Central Motor Operations Miyagi in Kanto Auto Works Iwate). Modeli, ki se proizvajajo v teh tovarnah so Yaris sedan, Belta, Auris, Blade, Corolla Rumion Ractis in Verso S. Omenjene tovarne so v minulem potresu in tsunamiju utrpele manjše poškodbe na pročelju zgradb, poleg tega je manjše poškodbe utrpela tudi tovarna PEVE Miyagi, kjer proizvajajo baterije za hibridna vozila. Vsi delavci in njihovi svojci na prizadetem območju so na varnem.

Posledice učinkov na poslovanje Toyote izven Japonske in tudi v vseh izpostavah po svetu, kjer izdelujejo in prodajajo vozila Toyote, še preučujejo. Večjih zamud pri dobavi vozil v Sloveniji ne pričakujejo, saj je 80% vozil na slovenskem trgu proizvedenih v Evropi. Enako velja za sestavne dele. Trenutno imajo še dovolj vozil in nadomestnih delov na zalogi, zato ne pričakujejo motenj pri poslovanju. Pričakujejo, da bo raven zalog v Evropi zadostovala za tekočo prodajo v prihodnjih mesecih.

Toyota Motor Corporation je že sporočila, da bo donirala 300 milijonov yenov, poleg tega pa bo namenila tudi humanitarno pomoč, ki je namenjena vsem prizadetim in ne le zaposlenim v Toyotinih tovarnah in izpostavah (hrano, vodo, odeje in gorivo). Ker je trenutno največji problem motena dobava električnega toka, bo skladno s pozivom vlade, Toyota namenila prednost zagotavljanju električne energije področjem, ki so utrpeli večje posledice in kjer je dobava energije najbolj omejena. Prav tako je Toyota Europe preko Rdečega križa v Belgiji že pričela z zbiranjem humanitarnih sredstev.

Tudi zaposleni Toyote Adria d.o.o. v Sloveniji, se bodo po svojih močeh pridružili humanitarni akciji Rdečega križa v Sloveniji, ki zbira sredstva za pomoč prizadetim v katastrofalnem potresu na Japonskem.