Toyotina proizvodnja v Evropi dosegla devet milijonov vozil

Sobota, 18 Oktober 2014

Mnogo evropskih voznikov se ne zaveda dejstva, da je njihovo Toyotino vozilo po vsej verjetnosti izdelano v Evropi. Danes so dve od treh vozil, prodanih na stari celini, izdelali Toyotini delavci v eni od šestih tovarn vozil in treh tovarn motorjev na Portugalskem, Poljskem, Češkem, v Združenem kraljestvu, Turčiji, Franciji in Rusiji. Skupna evropska proizvodnja je ta teden dosegla devet milijonov vozil.

Didier Leroy, predsednik in generalni direktor družbe Toyota Motor Europe, je nedavno na pariškem avtosalonu v francoski prestolnici povedal: »Toyota Europe ta mesec praznuje nov mejnik s proizvodnjo devetmilijontega avtomobila v Evropi. Z veseljem lahko povem, da smo to dosegli v dobrem stanju.« Slednje se je nanašalo na odlične poslovne rezultate v zadnjem poslovnem letu za evropski del Toyote in na tretje zaporedno leto rasti prodaje za družbo na stari celini. V letu 2014 načrtujejo še višje prodajne številke.

»Pri Toyoti imamo dolgo tradicijo proizvodnje avtomobilov tam, kjer jih tudi prodajamo. Poleg tega smo nedavno povečali izvoz iz Evrope zaradi konkurenčnosti evropskih izpostav. Odločeni smo ohraniti proizvodnjo v Evropi, zato bomo hibridno tehnologijo in inovativne pristope k vodenju pripeljali sem, kar nam bo omogočalo, da bo naša proizvodnja še naprej globalno konkurenčna,« doda Leroy.

Proizvodnja v Evropi se je začela leta 1971 s postavitvijo prve tovarne Toyota Caetano na Portugalskem, kjer so izdelali prvo evropsko Corollo. Danes, 43 let pozneje, devet evropskih proizvodnih obratov v sedmih evropskih državah predstavlja naložbo, vredno več kot 8 milijard dolarjev, in skrbi za širok izbor vozil tako za evropske kupce kot tudi za izvoz v ZDA:

  • V družbi Toyota Caetano Portugal S.A. so s proizvodnjo začeli leta 1971, trenutno pa v njej proizvajajo gospodarsko vozilo Toyota Dyna.
  • Družba Toyota Motor Manufacturing United Kingdom je s proizvodnjo začela leta 1992, danes pa v svoji tovarni v Burnastonu v Derbyshiru proizvajajo limuzinsko in karavansko različico Avensisa, kombilimuzinski Auris in njegovo različico Touring Sports, vključno z vsemi hibridnimi Aurisi. TMUK v svoji tovarni v Deesidu na severu Walesa izdeluje tudi 1,6-litrski in 1,8-litrski motor VVT-i ter skrbi za sestavo hibridnih motorjev.
  • Družba Toyota Motor Manufacturing Turkey je s proizvodnjo začela leta 1994, danes pa v svoji tovarni izdeluje modela Corolla in Verso.
  • Družba Toyota Motor Manufacturing France je s proizvodnjo začela leta 2001 in danes skrbi za izdelavo Yarisa tretje generacije in hibridnega Yarisa. Leta 2013 so začeli izdelovati Yaris za severnoameriško tržišče.
  • Družba Toyota Motor Manufacturing Poland je s proizvodnjo začela leta 2002, v svojem proizvodnem obratu pa izdelujejo litrski bencinski motor za modela AYGO in Yaris ter ročne menjalnike za modele Auris, Avensis, Verso, Corolla in AYGO.
  • S proizvodnjo so začeli leta 2005, danes pa v družbi Toyota Motor Industries Poland izdelujejo 2,0-litrski in 2,2-litrski dizelski motor D-4D za modele Avensis, Auris, Verso in RAV4 ter 1,4-litrski dizelski motor D-4D za modele Yaris, Auris in Corolla.
  • V sodelovanju z družbo PSA Peugeot Citroën v tovarni Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech proizvajajo avtomobile od leta 2005, trenutno pa izdelujejo novo Toyoto AYGO, katere prodaja se je začela letos.
  • V družbi Toyota Motor Russia so s proizvodnjo začeli leta 2007 v Sankt Peterburgu, danes pa proizvajajo model Camry. Letos bodo dodali štancanje in proizvodnjo plastike. V tovarni TMR Sankt Peterburg za leto 2016 načrtujejo začetek proizvodnje modela RAV4.

Didier Leroy je v nadaljevanju dodal: »Imamo razlog, da ostanemo optimisti, kar se tiče prihodnosti. Z nedavnim prihodom AYGA in Yarisa nove generacije imamo najmlajšo ponudbo kompaktnih avtomobilov na trgu. Prodaja teh dveh v Evropi izdelanih modelov se je ravnokar začela in prepričani smo, da bosta utrdila naš položaj v avtomobilskih razredih A in B ter s tem tudi sloves naše evropske proizvodnje.«

  • Evropskim oblikovalcem so Japonci dali bolj proste roke in novi modeli so bolj prilagojeni evropskim kupcem – bolj so prepoznavni, drzni in vpadljivi, kot na primer aygo nove generacije, prenovljeni yaris ali konceptno vozilo CH-R, ki so ga na začetku meseca predstavili v Parizu.
  • S Toyotino globalno vizijo bo poslovanje v Evropi dobivalo vedno večjo vlogo, saj bo v Evropi globalno središče za načrtovanje naslednjih generacij avtomobilov v ključnih evropskih razredih A, B in C.
  • Trenutno Toyota s svojimi podružnicami v Evropi neposredno zaposluje 20.000 ljudi, če pa zraven prištejemo še vse zaposlene v maloprodajni mreži, pa se številka giblje okrog 94.000.
  • Evropske naložbe do danes presegajo osem milijard evrov.
  • Toyotina mreža s 400 evropskimi dobavitelji dobavlja dele iz več kot 600 proizvodnih obratov v regiji, s čimer še dodatno pomaga evropskemu gospodarstvu.
  • Danes hibridi predstavljajo okrog 20 % Toyotinih in Lexusovih vozil, prodanih v Evropi, od tega jih je večina izdelanih v Evropi. V letu 2013 je bilo 105.000 od 156.000 prodanih hibridnih vozil izdelanih v proizvodnih obratih TMMF (Yaris) in TMUK (Auris in Auris Touring Sports). V letošnjem letu so v Evropi prodali že več kot 131.000 hibridnih vozil.
  • Toyotino delovanje v Evropi temelji na omrežju 30 uvoznikov v 56 državah, okrog 3000 prodajnih mestih in devetih proizvodnih obratih. V koledarskem letu 2013 je Toyota v Evropi prodala 847.540 vozil znamk Toyota in Lexus.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper