Toyotina vozila na gorivne celice bodo prevažala letalske potnike

Petek, 21 Januar 2011
Toyota bo na japonskem letališču Narita International Airport 29. januraja pričela testirati hibridna vozila na gorivne celice. Vozila bodo služila za prevoze potnikov, v sodelovanju z japonskimi železnicami, oziroma kot taksi vozila. Toyota bo rezultate testiranj implementirala pri nadaljnjem razvoju vozil na gorivne celice.



Napredna preizkusna hibridna vozila Toyota FCHV-adv (Fuel Cell Hybrid Vehicle – advanced) bodo služila za prevoz iz letališča na druge destinacije. Dogovor je plod raziskovalnega programa Hydrogen Highway Project, ki ga izvaja japonsko Ministrstvo za gospodarstvo, trgovanje in industrijo. Namen programa je podpora projektu za vzpostavitev socialnega sistema, ki bo slonel na uporabi energije iz vodika. V sklopu istega projekta je Toyota že decembra priskrbela avtobus na gorivne celice, ki vozi na komercialni poti med Tokiom in Tokyo International Airport (znanim kot letališče Haneda).



Sodeč po dimenzijah vozil 4,735 mm/1,815 mm/1,685 mm, bodo to veliki enoprostorci ali celo terenci, kakršni so prikazani na priloženih fotografijah iz leta 2009. Gorivne celice tipa polimer-elektrolit bodo pretvarjale energijo vodika, ki bo napolnjen v 156-litrski rezervoar, in poganjale elektromotor z močjo 90 kW. Toyotina napredna vozila na gorivne celice bodo tehtala 1880 kilogramov in dosegla največ 155 km/h. Sposobna bodo delovanja pri temperaturah do -30 stopinj, medtem, ko so predhodni modeli imeli omejitev 0 stopinj. Z enim rezervoarjem vodika naj bi prevozila do največ 830 kilometrov.