Trije dirkači testirali bodoče izvedbe jaguarja F-type

Torek, 18 December 2012

Jaguar je povabil tri priznane dirkače – Martina Brundla, Christiana Dannerja in Justina Bella, da na dirkališču ter cestah preizkusijo bodoče močnejše izvedbe novega jaguarja F-type.


Jaguar je omenjenim dirkačem omogočil preizkus dveh bodočih izvedb F-typa – V6  model s 380 KM in V8 model s 495 KM. Trije dirkači in komentatorji avtomobilskega športa, ki živijo v Veliki Britaniji, Nemčiji in ZDA, so prvi povabljenci izven Jaguarjeve razvojne ekipe, katerim je bil dan dostop do prototipov. Z dvema maskiranima jaguarjema F-type so se popeljali po dirkališču Snetterton 300 in po cestah bližnjega kraja Norfolk. Spremljal jih je Mike Cross, glavni inženir, ki je vodil ekipo za razvoj modela F-type.


Cross je bil zelo zadovoljen nad odzivi treh izkušenih voznikov, ki so hvalaili neposrednost in odzivnost novega jaguarja, hkrati pa niso prezrli privlačnega zvoka. Oba prototipa sta bila z vidika vgrajene tehnike povsem realna predstavnika bodočih serijskih modelov. V6 izvedba bo dosegla elektronsko omejeno hitrost 275 km/h in do 100 km/h pospešila 4,9 sekunde, V8 pa bo F-typu omogočil, da doseže elektronsko omejeno hitrost 30 km/h, oziroma do 100 km/h pospeši v 4,3 sekunde. Obema je skupno aktivno prilagodljivo blaženje, aluminijasta konstrukcija ter aktivni izpušni sistem.

Aleksander Praper