Uradne informacije o Toyotinih vpoklicih

Torek, 20 Julij 2010

Toyota je bila od letošnjega februarja dalje deležna izjemne medijske pozornosti. Vpoklic zaradi domnevnega zatikanja stopalke za plin, je v ZDA sprožil množično histerijo, ki jo je vodila kar nacionalna agencija za varnost avtocest (NHTSA). Toyota je na podlagi tega pripravila obsežno informacijo za javnost:

Mediji so po objavah NHTSA tekmovali, kdo bo napisal bolj sočno zgodbo in mnogi slovenski mediji so te zgodbe nekritično povzeli vključno z neosnovanimi navedbami glede žrtev nesreč. Nekatere zgodbe mejijo že na znanstveno fantastiko: vozilo (Prius) naj bi nenadoma začelo pospeševati in naj se ne bi odzvalo niti na odvzem plina, niti na zaviranje, niti na pretikanje menjalnika, niti na izklop motorja. Naknadni pregled vozila je pokazal, da vozilo deluje popolnoma normalno.

Do danes je bil dokazan le en primer prometne nesreče, kjer pa je bil vzrok preproga, za katero se je zataknila stopalka za plin. Proizvajalec pedal CTS je podal izjavo za javnost, v kateri trdi, da se nobena stopalka za plin ne zatika, temveč so znani le zelo redki primeri, ko je le-ta nekoliko trša oziroma se nekoliko počasneje vrača.

Ne glede na to, da ni bil znan niti en primer dejanskega zatikanja pedal, je g. Toyoda ukazal vpoklic vseh vozil s pedali, ki bi se utegnila nekoliko počasneje vračati v izhodiščni položaj, ter se odpravil v ZDA, kjer je javno obžaloval vse domnevne in dejanske napake. Sodni postopki so se končali s poravnavo oz. kaznijo, ki naj bi zadovoljila Toyotine krvi željne Američane, Toyoti pa omogočila, da zaključi boleče poglavje.

Med tem pa se je medijska vojna proti Toyoti nadaljevala. Predvsem s selektivnim poročanjem o okvarah in prometnih nesrečah z namigovanji ter s trmastim ponavljanjem domnevnih števil žrtev. V razplamteli histeriji so se pojavile tudi pritožbe in namigovanja, da naj bi nenadno pospeševanje povzročil Toyotin sistem elektronske lopute plina (ECT). Toyota je sprožila raziskavo, neodvisno raziskavo pa je sprožila tudi NHTSA. Po mesecih raziskav in preizkusov vseh vrst, sta obe raziskavi prišli do istega rezultata: Toyotin ECT nikakor ne more povzročiti samodejnega pospeševanja vozila.

V tem času smo prejeli nekaj klicev zaskrbljenih strank, še več pa tistih, ki menijo, da bi morala Toyota ostreje reagirati na nesmiselne obtožbe in pomisleke glede varnosti Toyotinih vozil, razkrinkati manipulacije s statistiko ter javnosti pokazati pravo, nepopačeno sliko, zato smo se odločili, da objavimo nekaj podatkov.

V zadnjih 10 letih je NHTSA prejela preko 24.000 pritožb zaradi nenamernega pospeševanja vozil vseh znamk. V lanskem letu je bilo v ZDA preko 500 različnih vpoklicev (skoraj 10 vsak teden). Celo veliki vpoklici, ki zajemajo preko milijona vozil so kar pogosti. Letos so imeli poleg Toyote takšen vpoklic (1,5 milijona vozil) še pri GM zaradi težav s servo volanom. Največje vpoklice sploh v ZDA so imeli Ford (7,6 milijona vozil, pregrevanje stikala za vžig), Chevrolet (6,7 milijona vozil, zlom nosilca motorja) in 4 GM-ove znamke (5,8 milijona vozil-zlom v prednjih obesah). Kljub velikem številu dokazanih prometnih nesreč s smrtnim izidom, ti vpoklici niso imeli niti približno takšne medijske pozornosti kot Toyotin.

V Evropi je imela Toyota v letih od 2005 do konca 2009 osemnajst vpoklicev, kar jo med znamkami uvršča na 9. do 10. mesto. Največ vpoklicev sta imela v tem času Fiat in Ford, vsak po 30.

Nekaj novejših podatkov o kakovosti in varnosti:
Delež pritožb v bazi NHTSA, ki so kakor koli povezane s Toyotino znamko (znaša 9,1%) je znatno manjši od Toyotinega tržnega deleža (13,5%) v istem obdobju. Toyota je po številu pritožb med znamkami na 17. mestu, medtem ko je po prodaji v istem obdobju na 3. mestu. Po najnovejših raziskavah inštituta JD Power (2010) so modeli Toyotinih znamk (Toyota, Lexus, Scion) v ZDA glede na zanesljivost zasedli prvo mesto v petih, glede na kakovost novih vozil pa kar v šestih kategorijah. V statistikah nemških tehničnih pregledov je Toyota znamka z največ uvrstitvami med prvih 10 modelov (modelov z najmanj napakami). Zanimivo je tudi dejstvo, da je povprečna kvota odkritih napak na vozilih iz leta v leto naraščala kar 10 let, v obdobju od leta 1997 do 2007.

 

PR Toyota Adria