V Toyotinih tovarnah iz »heavy metala« nastajajo glasbene simfonije

Četrtek, 16 April 2015

Vrveče avtomobilske tovarne po vsem svetu ustvarjajo simfonije z vsakodnevnim udarjanjem orodja ob kovino, medtem ko se vozila pomikajo po tekočem traku. Pri Toyoti so to dejstvo sprejeli za svoje v novi glasbeni tržni kampanji za corollo, v kateri postopek sestavljanja limuzine spremlja orkester.

Toyota Gifony omogoča ljudem, da kombinirajo prizore in zvoke iz Toyotinih avtomobilskih tovarn v ritmične videoposnetke, ki prikazujejo sestavljanje corolle z letnico 2015. Ljudje lahko izbirajo med 45 datotekami GIF (digitalnimi slikovnimi datotekami v obliki ponavljajočega se prizora ali videoposnetka), ki omogočajo hiter vpogled v različne vidike nastajanja corolle. Gradivo je bilo posneto v tovarni v Blue Springsu, kjer izdelujejo corollo, spremljajoče zvoke pa so posneli v tovarni v Georgetownu, kjer proizvajajo modela avalon in camry. 


Ena od datotek GIF prikazuje 7-tonskega robota s šaljivim imenom "Godzilla", ki dviga vozila s tekočega traku in jih prenaša v območje, namenjeno pregledu. Ob vsaki datoteki GIF je opis, v katerem je razloženo, kaj se na posnetku dogaja. Ko uporabniki sestavijo svojo kombinacijo, spletna stran združi zvoke v eno od desetih skladb, ki so samodejno izbrane glede na ton datoteke GIF.

Zoe Zeigler, pomočnica direktorja za poslovno trženje pri Toyoti, pove, da so navdih za Gifony dobili med fotografiranjem za drug projekt v Blue Springsu. Zeiglerjeva pravi, da se najde nekaj tako za ljubitelje glasbe kot tudi za ljubitelje avtomobilov. Toyota, agencija za digitalno oglaševanje 360i in tonski tehniki podjetja Search Party so sodelovali pri spletni strani Gifony, katere ime je kombinacija besed "GIF" in "symphony". »Zdi se nam, da je glasba univerzalni jezik. Vsi imamo radi glasbo. Ne glede na to, kdo ste in od kod prihajate,« pove Zeiglerjeva. »Zabavali smo se ob povezovanju svojih uporabnikov na izviren način s pomočjo glasbe.«

Spletno stran Gifony so zagnali prejšnji teden. Ljudje lahko svoje videoposnetke delijo na Facebooku in Twitterju. Originalne skladbe lahko prenesejo s spletne strani SoundCloud. »Opazili smo, kako poživljajoča je lahko tovarna s pomočjo slikovnega in zvočnega gradiva,« še doda Zeiglerjeva v intervjuju. »To se nam je zdela odlična priložnost, da svojim strankam in oboževalcem ter ljubiteljem glasbe pokažemo, kako iz kosa jekla nastane Toyotin avtomobil, ki je parkiran pred vašo hišo.«

Za promocijo spletne strani Gifony so pri Toyoti najeli internetnega didžeja SoNevabla, ki je s pomočjo zvokov s strani Gifony ustvaril avtorsko skladbo, ki je bila izdana prejšnji teden. Na spletnih straneh YouTube in Facebook si je videospot ogledalo že več kot 850.000 ljudi. V prihodnjih tednih se bodo pridružile še druge vplivne osebe. Toyota bo razširila kampanjo z oglaševanjem prek spletnih strani Twitter, Facebook in YouTube. Zeiglerjeva doda še, da bo proizvajalec avtomobilov promocijo izvajal tudi prek ciljanega iskanja in prikazanih oglasov.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper