Volkswagen prevzel 49,9-odstotni delež v Porscheju

Torek, 15 December 2009

Volkswagen AG je 7. decembra prevzel 49,9-odstotno lastništvo znamke Porsche, ki je zgodovinsko gledano z Volkswagnom tesno povezana. Vložek je znašal kar 3,9 milijarde evrov.

Na podlagi predhodnega dogovora, o katerem smo že pisali, po odstopu Wendelinga Wiedekinga, v avgustu, je tokratni nakup deleža pomenil naslednjo fazo prevzema Porscheja pod okrilje koncerna Volkswagen. Prevzem tržnih poslov Porsche Holding Salzburg, je planiran v letu 2011, kar bo v tistem letu privedlo tudi do končne združitve omenjenih znamk.

Združitev pomeni logično sintezo znamk, saj Porschejeva vozila idealno dopolnjujejo ponudbo vozil koncerna Volkswagen. Porsche bo tako Volkswagnu omogočal močnejšo prisotnost v premium segmentu, ki prinaša še posebej visoke prihodke, kar naj bi dolgoročno Volkswagnu letni profit povečalo za kar 700 milijonov evrov. V zamenjavo bo Porsche znotraj močnega koncerna imel še močnejši potencial za nadaljnjo rast. Navsezadnje je že sedaj Porsche najbolj dobičkonosni avtomobilski proizvajalec na svetu.