Volkswagen se združuje s Porschejem

Ponedeljek, 27 Julij 2009

Nadzorni svet delniške družbe Volkswagen je danes na izredni seji podprl oblikovanje integriranega avtomobilskega koncerna s Porschejem pod Volkswagnovim vodstvom. Volkswagnova uprava bo sedaj začela pogovore z novimi odgovornimi pri Porscheju in skupaj bodo poskušali izdelati dokončni koncept za dosego tega cilja. Poleg tega želijo z obširnim preverjanjem in analizo zagotoviti pogoje za podpis temeljnega dogovora o združitvi obeh podjetij.

Integrirani avtomobilski koncern naj bi nastal s postopnim pridobivanjem lastniškega deleža Volkswagna v družbi Porsche AG in v končni fazi z združitvijo družb Porsche Automobil Holding SE ter Volkswagen AG. Porsche bo pri tem ostal samostojno podjetje s sedežem v Stuttgartu. Ta temeljni koncept po mnenju vseh udeležencev predstavlja najboljšo rešitev za načrtovano združitev moči.

Temeljni dogovor, o katerem bodo sedaj potekala pogajanja, naj bi določil nadaljnje ravnanje in posamezne korake transakcije. V sklopu tega bo izrecno pozdravljena vključitev Katarja kot Volkswagnovega strateškega partnerja, ki podpira cilj oblikovanja integriranega avtomobilskega koncerna. Dokončni koncept za načrtovano združitev Volkswagna in Porscheja bo oblikovan tako, da bo tudi v prihodnje zagotavljal finančno trdnost in trajno operativnost koncerna Volkswagen, obenem pa tudi samostojnost Porscheja. Pri oblikovanju integriranega avtomobilskega koncerna bodo poleg tega ustrezno upoštevani interesi vseh deležnikov.

Volkswagen pozdravlja namero družin Porsche in Piëch, ki želita intenzivno spremljati nadaljnji proces in tudi v prihodnje ostati največji lastnik Volkswagnovih delnic, ki aktivno sodeluje v poslovanju podjetja. Oblikovanje integriranega koncerna je v četrtek podprl tudi nadzorni svet družbe Porsche SE in za to določil ključne usmeritve.

Prof. dr. Martin Winterkorn, predsednik uprave delniške družbe Volkswagen, je pojasnil: „Združitev Volkswagna in Porscheja, za katero si prizadevamo, sledi neovrgljivi industrijski logiki in odpira obetavne možnosti: z njo bosta dve močni podjetji postali še močnejši. Volkswagen in Porsche imata vrhunsko tehnično znanje in lahko svoje vire skupaj izkoristita še bolje. Prav zato si obetamo dodatne priložnosti za rast. S tem bomo ohranili obstoječa delovna mesta in obenem ustvarili nova. Poleg tega si lahko pomagamo z bogatimi izkušnjami na področju integracije uspešnih, ponosnih znamk z dolgoletno tradicijo. Tako kot to danes velja za Audi, bi se tudi Porsche pod Volkswagnovo streho lahko še naprej razvijal neodvisno in bi ohranil svojo identiteto. Dosežke Porschejevih zaposlenih zelo spoštujemo in smo prepričani, da bi bil Porsche obogatitev za koncern Volkswagen – enako kot bi bil Volkswagen obogatitev za Porsche.

Porsche Slovenija