Začetek prodaje hibridnega superšportnika Porsche 918 Spyder

Torek, 22 Marec 2011
Porsche je danes začel s prodajo superšportnega vozila Porsche 918 Spyder, ki ga odlikuje inovativni plug-in hibridni pogon. Po odličnem odzivu na koncept, ki so ga predstavili pred enim letom, se je serijski razvoj tega modela nadaljeval z vso paro. Zaradi hibridne tehnologije bo 918 Spyder v povprečju predvidoma porabil samo tri litre goriva na 100 kilometrov. Model Porsche 918 Spyder je v Sloveniji že možno naročiti za ceno 784.817 EUR, vklj. z DMV, DDV in deželno opremo.



Da bi zagotovili ekskluzivnost modela Porsche 918 Spyder, bo proizvodnja tega dvosedežnika omejena na največ 918 primerkov. Prej ko kupec naroči svoj primerek, prej bo vozilo dobavljeno, saj se bo vrstni red proizvodnje ravnal po vrstnem redu oddaje naročil. Proizvodnja modela 918 Spyder naj bi stekla 18. septembra 2013 – 9/18 v ameriškem načinu zapisovanja datumov – v manufakturnem oddelku v Porschejevi matični tovarni Stuttgart-Zuffenhausen. Prva vozila naj bi kupcem začeli dobavljati novembra 2013.

Dizajn, ki izhaja iz genetske zasnove Carrere GT in Porschejevih dirkalnikov 917 in RS Spyder, se zelo tesno naslanja na konceptno študijo iz leta 2010. Za razliko od študije pa je serijska različica dvosedežnika, ki temelji na monocoque zasnovi iz plastične mase, ojačane s karbonskimi vlakni (CfK), opremljena z mehanskim strešnim sistemom s snemljivima strešnima segmentoma, ki ju lahko spravimo v prtljažnik spredaj.

Model 918 Spyder je opremljen s plug-in hibridnim sistemom.  V8 motoror z močjo 368 kW (500 KM). preko 7-stopenjskega Porschejevega menjalnika z dvojno sklopko  (PDK) poganja zadnji kolesni par.  Poleg tega hibridni pogon vključuje dva elektromotorja – enega na sprednji in enega na zadnji premi – s skupno mehansko močjo najmanj 160 kW (218 KM). Ta konfiguracija omogoča inovativen, variabilen štirikolesni pogon z neodvisnim usmerjanjem pogonske sile na obe premi. Porsche 918 spyder iz mirovanja pospeši na 100 km/h v maks. 3,2 sekunde, doseže pa končno hitrost 320 km/h. Tekočinsko hlajeno litij-ionsko baterijo je možno polniti na običajni gospodinjski vtičnici. Pri električnem pogonu akcijski radij znaša 25 kilometrov povprečne vožnje (novi evropski vozni ciklus), najvišja hitrost pa 150 km/h. Čas polnjenja je odvisen od specifike električnega omrežja v posamezni državi; v Nemčiji npr. znaša okrog tri ure. Kombinirana skupna poraba modela 918 Spyder bo po novem evropskem voznem ciklusu (direktiva ECE 101) predvidoma znašala 3,0 l/100 km, kar ustreza emisiji CO2 70 g/km.