Zbiranje sredstev za nakup zračnih blazin za reševalce-voznike motornih koles

Sreda, 03 Junij 2015

Objavljamo poziv BMW moto kluba Slovenija. Klub, ki obstaja skoraj 20 let in združuje 135 članov, se je odločil, da prične z zbiranjem sredstev za nakup zračnih blazin za reševalce-voznike motornih koles. Zato želijo, da bi se v čim večjem številu ljudje odzvali in donirali sredstva za nakup zračnih blazin ter s tem pripomogli k večji varnosti reševalcev motoristov med opravljanjem njihove dejavnosti.

BMW moto klub Slovenija zbira sredstva za reševalce motoriste, ki delujejo v okviru Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Gre za nakup motorističnih jaken podjetja Helite iz Francije, z vgrajeno zračno blazino. V kolikor bodo zbrali dovolj sredstev bodo z zračnimi blazinami opremili tudi reševalce iz Maribora in Kopra.

Vabimo vas, da sredstva nakažete  na NLB banko, račun št.: 02053 0053717429, sklic SI99, namen plačila: donacija za reševalce. Sredstva se zbirajo do 15. julija 2015.

Reševalec motorist

Reševalna postaja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana deluje 24 ur na dan 365 dni v letu in zagotavlja svoje storitve pacientom, ki se nahajajo na področju Mestne občine Ljubljane in 14 sosednjih občin, na skupni površini 1.552 km2. Na tem področju prebiva in dela okoli 380.000 ljudi. Letno opravijo od 45.000 do 50.000 različno zahtevnih intervencij na terenu. Reševalna postaja za izvajanje intervencij dnevno zagotavlja od najmanj 4 do največ 16 reševalnih vozil različnih tipov z ekipami. V primeru izrednih razmer pa je na voljo do 22 različnih reševalnih vozil z ustreznimi ekipami. V času od 1. maja do 1. novembra v vidnem delu dneva Reševalna postaja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, od leta 2003 dalje, sistematično zagotavlja tudi izvajanje pred bolnišnične nujne medicinske pomoči z motorjem. Cilji takšnega načina dela oziroma nadgradnje običajnega izvajanja pred bolnišnične nujne medicinske pomoči so:

  • skrajšanje povprečnih dostopnih časov,
  • hitrejše nudenje prve pomoči in nujne medicinske pomoči pacientom, ki so življenjsko ogroženi,
  • izboljšanje koordinacije delovanja ekip pred bolnišnične nujne medicinske pomoči in s tem učinkovitejše koriščenje razpoložljivih resursov,
  • večji procent dolgoročnega preživetja pri pacientih z izven bolnišničnim srčnim zastojem ter
  • zagotavljanje boljše kvalitete preživetja pri pacientih z izven bolnišničnem srčnim zastojem.

Reševalna postaja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana danes razpolaga z dvema reševalnima motorjema ter 6 usposobljenimi zdravstvenimi reševalci – motoristi, ki letno izvedejo od 550 do 600 intervencij od katerih jih je večina na področju Mestne občine Ljubljana. S takšnim načinom dela jim uspeva pri pacientih z izven bolnišničnim srčnim zastojem povečati odstotek dolgoročnega preživetja iz običajnih 13% na 21%. V prihodnje si želijo, da bi to dejavnosti še razširili z delovanjem drugega reševalca motorista.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper