Že milijon BMW-jev s tehnologijo Efficient Dynamics

Sobota, 09 Avgust 2008

BMW je ta teden prodal že milijonto vozilo, ki je bilo opremljeno s tehnologijo  EfficientDynamics. Zahvaljujoč tej inovativni strategiji, so izboljšali zmogljivosti modelov, hkrati pa občutno znižali porabo. Poraba flote vseh vozil BMW Group bo v letu 2008 za kar 25 odstotkov nižja kot leta 1995. BMW se lahko pohvali s 24 modeli, katerih vrednost emisij CO2 znaša le 140 gramov na kilometer ali manj. Modelno leto 2009 bo prineslo še model 520d, katerega štirivaljni dizel premore 177 KM, a pri tem obljublja normno povprečno porabo 5,1 litra ter 136g emisij CO2 na kilometer..

Inovativna avtomobilska tehnologija ima svoje ime: BMW EfficientDynamics. BMW Group se pri razvoju novih modelov že vrsto let osredotoča na dva povsem enakovredna vidika: nenehno zmanjševanje porabe goriva in emisij CO2 na eni strani ter konsistentno izboljševanje veselja do vožnje na drugi. Dandanes je rezultat te razvojne strategije povsem jasen: s pomembnim razvojnim procesom znotraj obeh medsebojno povezanih področij, lahko BMW Group svojim uporabnikom ponudi proizvode znotraj vseh segmentov vozil, ki se v odnosu do svojih konkurentov odlikujejo tako po vrhunski dinamiki, kot po vzorni učinkovitosti.

25 odstotkov manjša poraba flote vozil v letih 1995-2008

Najnovejši rezultati začrtane razvojne strategije kažejo na občutno znižanje povprečne porabe goriva in emisij CO2 pri vseh vozilih BMW Group, ki so bila v zadnjih letih prodana na evropskem tržišču: poraba flote vseh vozil BMW Group bo v letu 2008 za 25 odstotkov nižja kot leta 1995. Kljub nadpovprečnemu tržnemu deležu v segmentu velikih in visoko zmogljivih vozil, je BMW Group uspel doseči znižanje porabe goriva, ki so si ga članice Evropskega združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA) zadale v okviru samoobveze in sicer, zmanjšanje emisij CO2 pri celotni paleti modelov proizvajalcev avtomobilov.

BMW EfficientDynamics: jasna strategija z jasno perspektivo.

Optimizacija veselja do vožnje in celovite ekonomičnosti je in ostaja osnovna filozofija razvojne dejavnosti BMW Group. Nadaljnji predpogoji za trajni razvoj predstavljajo celo vrsto izboljšav in tehnologij, ki so združene pod okriljem BMW EfficientDynamics. BMW EfficientDynamics je dolgoročna razvojna strategija, ki se v grobem opira na tri stebre: kratkoročno postavlja izboljšana učinkovitost bencinskih in dizelskih različic motorjev kot tudi njihovih pomožnih komponent, aerodinamike in upravljanja z energijo, BMW Group na vodilni položaj na področju vozne zmogljivosti in ekonomičnosti znotraj vseh pomembnih segmentov tržišča. Srednjeročno bodo nadaljnje prednosti na področju ekonomičnosti porabe goriva, ki jih BMW EfficientDynamics zagotavlja od neprekinjene elektrifikacije pogonskega sistema, pa vse do popolnoma hibridne tehnologije, omogočile še dodatne koristi in izboljšave.  Dolgoročno pa se trajnostna tehnologija razvoja s perspektive BMW Group kaže z uporabo vodika, pridobljenega preko regenerativnih procesov. BMW Group je že dokazal da je to mogoče s predstavitvijo omejene serije modela BMW Hydrogen 7, ki je prva svetovna luksuzna limuzina na vodikov pogon za vsakodnevno rabo. 

Izboljšana dinamika, manj CO2 – standardne lastnosti vsakega novega modela.

Razvite inovacijske tehnologije znotraj konteksta strategije BMW EfficientDynamics, so uporabnikom na voljo v obliki standardne opreme pri vseh novih modelih BMW. S postopno vpeljavo novih, učinkovitih tehnologij v vse modele serij BMW zagotavlja, da so najnovejše tehnologije, ki pripomorejo k zmanjšanju porabe goriva in emisij na voljo čim širšemu krogu uporabnikov. Zato tehnologije, ki služijo optimizaciji porabe goriva in emisijam CO2 niso omejene – kot je to primer pri konkurentih – na posamezne modele ali posebne izvedbe, temveč so na voljo kot standardna oprema pri vseh novih modelih serij.

Dobitnik številnih priznanj, potrjenih s strani znanstvenih študij: BMW EfficientDynamics je najučinkovitejša strategija.

Z uspehom na področju zmanjševanja porabe goriva in emisij, ki je še posebej zaznamoval zadnje obdobje, si je BMW za izreden doprinos v razvoju, prislužil pomembno priznanje tako s strani javnosti, kot neodvisnih strokovnjakov. V zelo kratkem času je strategija BMW EfficientDynamics postala sinonim za inovativen in v prihodnost usmerjen razvojni koncept na področju avtomobilske industrije, kar potrjuje nedavno nagrajeni BMW 118d, ki je prejel laskavo priznanje »World Green Car of the Year« za leto 2008. BMW EfficientDynamics si je prav tako priboril posebno nagrado uglednega nemškega avtomobilskega tekmovanja “Goldenes Lenkrad” (zlati volan), s posebnim priznanjem “Grünes Lenkrad”, ki je bilo letos premierno podeljeno vozilu z najbolj ekološko in okolju prijazno tehnologijo. BMW EfficientDynamics je prejel tudi posebno priznanje CAROLINA, po zadnjem izboru spletnega glasovanje na spletni strani AutoScout24. Pri tekmovanju, ki ga organizira največji evropski spletni portal, se ne nagrajujejo le najnovejši modeli, temveč tudi najnovejše tehnične inovacije s področja avtomobilske industrije. Strategija BMW EfficientDynamics se je letos okitila kot nesporni zmagovalec v posebni kategoriji “Najboljša inovacija”. Britanska strokovna revija »CAR« je BMW EfficientDynamics podelila priznanje »Green Award«, za izjemno učinkovit sklop inovativnih tehnologij, s katerim se ponašajo novi modeli vseh serij vozil BMW. Strokovnjaki še ene ugledne britanske revije »What Car?«, so prišli do podobnega zaključka pri njihovem iskanju “Green Heroes” na avtomobilskem tržišču. S priznanjem “Best Choice” so nagradili šest modelov BMW Group, znotraj posameznih segmentov vozil, zahvaljujoč inovativni tehnologiji za zmanjšanje izpušnih emisij.

BMW Group – proglašen za “najboljšega svetovnega avtomobilskega proizvajalca s trajnostnega vidika”.

Z izvajanjem korporativne politike, ki je začrtana v smeri strategije BMW EfficientDynamics in ki je ključni dejavnik na področjih razvoja, učinkovite proizvodnje z minimalno izrabo virov in ohranjanja visokih družbenih standardov za zaposlene na vseh lokacijah in obratih, je BMW Group prav tako utrdil svojo pozicijo glede na aktualni indeks Dow Jones Sustainability Index. Ta posebna klasifikacija, ki je kot skupna ocena podana s strani Dow Jones, Stoxx Limited in SAM (kapitalska družba s sedežem v Zürichu), velja za najpomembnejši globalni mejnik na področju merjenja odgovornosti posamezne družbe. BMW Group se kot edina družba lahko pohvali s tretjo zaporedno proglasitvijo po indeksu Dow Jones Sustainability Index, kot “najboljši svetovni avtomobilski proizvajalec s trajnostnega vidika”. To izjemno priznanje je v veliki meri plod najnovejših doseženih rezultatov, v okviru razvojne strategije BMW EfficientDynamics. Naslednji pomemben vidik pa se nahaja v dejstvu, da je BMW Group edina družba na področju avtomobilske industrije, ki vseskozi ostaja na lestvici Dow Jones Sustainability Index, vse od njegove ustanovitve  leta 1999.

Trajna optimizacija ostalih komponent vozila.

Poleg izjemno ekonomičnih pogonskih sistemov, z omejeno porabo goriva in emisij na minimalno vrednost, vsebuje BMW EfficientDynamics celo vrsto dodatnih lastnosti in tehnologij, ki pripomorejo k optimizaciji veselja do vožnje in ekonomičnosti porabe goriva pri vsakem novem modelu. Žarišče je, med drugim, usmerjeno na področje optimizacije teže vozila, zmanjševanja voznega upora in izboljšanja aerodinamike.  V letu 2008 vključujejo vsi modeli BMW serije 6, BMW serije 5, BMW serije 3 in BMW serije 1, kot tudi BMW X6 in BMW X5, sistem regeneracije energije pri zaviranju, ki je rezultat inteligentnega upravljanja toka energije. Avtomatska funkcija Start/Stop, ki je bila premierno predstavljena v letu 2007, pri novem BMW serije 1 in BMW 320i coupé ter cabrio, je bila jeseni leta 2007, uvedena v vse ostale štirivaljne različice BMW serije 3, za omejitev neproduktivnega delovanja motorja, ko se vozilo ustavi pred rdečo lučjo semaforja ali v prometnem zastoju. Inteligentni nadzorni sistemi številnih pomožnih komponent, električni servo volan oz. servo črpalka s funkcijo asistence krmiljenja in ločitev kompresorja klimatske naprave, vse te tehnologije služijo skupnemu cilju po optimizaciji upravljanja z energijo v avtomobilu. Naslednja izboljšava je uporaba posebej zasnovanega olja menjalnika, ki poskrbi za manjše izgube trenja, medtem ko po zagonu motorja vozila, optimizirano upravljanje temperature za pogonsko os, omogoči precej hitrejše zmanjšanje upora trenja.  Tudi zmanjšanje zračnega upora pripomore k minimiziranju porabe goriva. Z inteligentnim odpiranjem in zapiranjem zračnih loput, se pri novih modelih občutno izboljšajo aerodinamične lastnosti. Novi indikator prestavnega položaja omogoča vozniku optimalno izbiro prestave, da bi se maksimirala ekonomičnost porabe goriva.
 

BMW Group Slovenija