Zeleni materiali v Peugeotovih avtomobilih

Torek, 13 Oktober 2009

Skupina PSA Peugeot Citroen je predstavila svoje najnovejše dosežke na področju razvoja  t.i. zelenih materialov, ki bodo -  uporabljeni pri proizvodnji avtomobila – prispevali k manjši obremenitvi okolja, ki ga sicer povzroča avtomobil v svojem življenjskem ciklu.

PSA Peugeot Citroen si je zadal ambiciozen cilj na področju »eko-dizajna«. V deležu, ki ga predstavljajo plastične mase (polimeri) želi do leta 2011 uporabiti 20% zelenih materialov. Avtomobil je sicer sestavljen iz 70% kovin (že v veliki meri recikliranih), 5% drugih materialov (steklo…), 5% tekočin, preostanek predstavljajo plastične mase (polimeri).

Zeleni materiali so naravna vlakna (lan, konoplja), reciklirani materiali, ki niso kovine, in biomateriali (ki ne izhajajo iz petrokemije, temveč obnovljivih virov). Z njihovo uporabo  se zmanjša delež plastičnih mas fosilnega izvora in tako poveča delež obnovljivih materialov, zmanjša teža nekaterih delov avtomobila in zniža izpuh CO2, ki nastaja v procesu proizvodnje plastik. Nenazadnje gre tudi za prispevek k polnejšemu delovanju reciklažne panoge.

Zemeljski viri se izčrpavajo, zato je pomembno, da čimbolj optimiziramo njihovo uporabo. Konec življenjske dobe avtomobila je danes načrtovan že vse od njegove zasnove. Poudarek je na reciklaži in s tem zmanjšanju vpliva odsluženih avtomobilov na okolje; 85% mase avtomobila je lahko reciklirane, dodatnih 10% je lahko vir nove energije.   

Ekološki projekt skupine PSA Peugeot Citroen, začet leta 2008, zadeva vse modele obeh znamk in vključuje vse tri družine zelenih materialov. Z vsakim novim modelom mora biti vsebnost zelenih materialov večja. Projekt zadeva tudi obstoječe modele, kjer je  delež zelenih materialov lahko povečan v sami proizvodni dobi modela. Da bi dosegli čim boljši izbor novih materialov, strokovnjaki skupine PSA Peugeot Citroen tesno sodelujejo z dobavitelji, vzpostavljena so tudi partnerstva z znanstvenim področjem; laboratoriji, kemiki… s ciljem čim boljše umestitve in uporabe zelenih materialov v avtomobilski industriji.

 

Peugeot Slovenija