Ferrari 458 Italia

Petek, 31 Julij 2009

Rojstvo vsakega novega ferrarija je dogodek. Tokratni model, ki bo nasledil ferrarija 430, bo kljub svoji mahnosti za Ferrari še kako pomemben, saj bo poleg značilno agresivne oblike kupce vabil tudi z novim V8 motorjem ter sodobno tehnologijo, ki izvira iz znanja pridobljenega na tekmovanjih F1.  Hkrati pa so v tem modelu združne značilnosti po katerih slovijo Italijani – vsebuje namreč prepoznavni slog, ustvarjalni duh, strast in vrhunsko tehnologijo. Zato  ime modela poleg običajne številke, ki predstavlja prostornino in število valjev, vsebuje tudi ime države, iz katere prihaja.

Tudi tokrat je za obliko ferrarija poskrbel slavni studio Pininfarina. Aluminijasta karoserija 4,52 metra dolgega dvoseda napram predhodniku deluje bolj tehnično oblikovana. Mišičaste linije, speljane preko 20-palčnih koles, se prepletajo z zarezami na boku, prednji del pa ima znotraj velike osrednje maske dve zračni reži, ki ji pomagajo še reže ob futurističnih lučeh. Na zadku se ponovno ponovijo velike reže spodnji del pa vsebuje dirkaški difuzor. Pri oblikovanju ferrarijev se osrednja pozornost vedno posveča aerodinamični učinkovitosti in primernem pretoku zraka pri visokih hitrostih. Krilca na prednjem delu tako odvisno od hitrosti spreminjajo svojo obliko in poskrbijo za  zmanjšanje upora. Oblika pa pri 200 km/h ustvarja kar 140 kg pritisne sile k tlom. 1380 kilogramov mase vozila je med prednjo in zadnjo os porazdeljeno v razmerju 42 : 58.

Izkušnje iz tekmovalnega športa so vplivale tudi na oblikovanje notranjosti in s tem ustvarjanje občutka tesne povezanosti voznika in vozila. Povsem nova je namreč zasnova z revolucionarno ergonomsko armaturno ploščo, na kateri so vsi glavni nadzorni elementi združeni okoli volana. Zelo dragocen je ponovno prispevek Michaela Schumacherja, ki je sodeloval pri razvoju projekta 458 Italia že od samega začetka. Zgledovanje po formuli 1 je prineslo tudi znaten prispevek k hitri odzivnosti in neposrednoti vozila.

Ista elektronska centrala nadzoruje sisteme F1-Trac, E-Diff in ABS, kar ob izboljšani krmilni logiki  znatno prispeva k stabilnosti oziroma tudi k odličnem zaviranju. Tako novi športnik pri pospeševanju iz ovinka prenese kar 32-odstotkov večjo vzdolžno obremenitev, oziroma od 100 km/h do ustavitve porabi le 32,5 metra. Zavore so poleg tega opremljene s funkcijo «prefill», kjer se zavorne obloge pomaknejo v stik z zavornimi koluti takoj, ko voznik odmakne nogo s stopalke za plin. Na ta način je zakasnitev do pričetka delovanja zavor res minimalna.

Srce vsakega ferrarija je že od nekdaj vrhunski motor. Radovedneži bodo skozi zadnje steklo lahko pogledovali na značilno oblikovani V8, ki bo tokrat svoj rohneči zvok zapel skozi tri zaključne izpušne cevi. Novi osemvaljnik iz prostornine 4,5 litra ob neposrednem vbrizgu in kompresiji 12,5 :1 razvije 419 kW (570 KM) pri 9000 vrtljajih v minuti, kar pomeni rekordno specifično moč atmosferskega motorja kar 127 KM/liter. Največji navor znaša 540 Nm pri 6000 vrtljajih, kar 80% pa ga je na voljo od 3250 vrtljajev. Motor je vgrajen pred zadnjo os, torej sredinsko, navor pa se na zadnji kolesi prenaša preko športnega 7-stopenjskega menjalnika z dvojno sklopko. Največjo hitrost ferrari 458 Italia doseže pri 325 km/h, do 100 km/h pa pospeši v manj kot 3,4 sekunde. Tovarniški podatki napovedujejo emisije 320g CO2 na prevoženi kilometer ter povprečno porabo 13,7 litra.

Po predstavitvi novega F 458 Italia, ki se bo odvila na avtomobilskem saloonu v Frankfurtu, bo Ferrari ponujal dvoje vozil z enako osnovo, v znamenju športnega duha ter veselja do vožnje - kot to veleva tradicija. Vendar pa bosta po značaju vozili namenjeni različnim kupcem – model California je zasnovan za uporabnike, ki zahtevajo bolj vsestransko športno vozilo s povsem praktičnimi lastnostmi,  458 Italia pa bo osvajal uporabnike, ki dajejo prednost zmogljivostim.

 

Galerija: