Ferrari F12 berlinetta

Sreda, 29 Februar 2012

Ime Ferrari, ob katerem večini avtomobilistov začne hitreje biti srce, predstavlja avtomobilsko strast. Ne le rdeča barva in čudovit zvok, ampak tudi ljubezen do detajlov, vrhunsko oblikovanje in seveda legenda, ki še vedno traja. Tokrat Ferrari dobiva novega zastavonošo, najhitrejši model te znamke doslej - Ferrarija F12 Berlinetto. Enzu Ferrariju bi bilo gotovo všeč, da ima novinec dolg prednji del in vanj vgrajen V12 motor s kar 740 KM! Takšna konfiguracija mu je bila najljubša.Ferrari F12 berlineta že v mirovanju zgleda kot brezhibno izoblikovana avtomobilska skulptura na kolesih. 4,62 metra dolga berlinetta v višino meri le 1,27 metra, v širino pa kar 1,94. Z dolgim zašiljenim pokrovom motorja in kratkim, mišičastim zadkom jasno izraža moč. Kljub temu, da je oblika karoserije videti kot najlepša klasika, jo odlikuje izpiljena aerodinamika, z zračnim uporom pod 0,30!  Ferrari F12 berlinetta, ki jo lahko že sedaj proglasimo za bodočo klasiko, je nastala v sodelovanju s Studiom Pininfarina in Ferrarijevim oblikovalskim centrom. Čeprav je vsak del avtomobila zasnovan na novo, je videz nezgrešljivo Ferrarijev. Medtem, ko na prednjem delu zrak za motor in zavore zajemajo orjaške zračne reže, se veter na boku igra z vdrtino na predelu vrat, na zadku pa štiri izpušne cevi pojejo simfonijo dvanajstvaljnika. Karoserija je obarvana v novo tri-slojno rdečo bravo Rosso Berlinetta.

Notranjost ferrarija F12 berlinetta nadaljuje s prepletanjem dirkaške tehnike in italijanske estetike ter ljubezni do detajlov. Sedeži so narebreni drugače kot še nedavno, a v najbolj fino usnje so jih ponovno oblazinili pri podjetju Poltrona Frau. Bistveni elementi potrebni za upravljanje Ferrari F12 berlinete so nameščeni na volanu ali okoli njega, kar naj bi zagotovilo neposreden kontakt z avtomobilom in maksimalno ergonomičnost. Na sredini armaturne plošče so izpostavljene okrogle reže ventilacije, izdelane iz karbona in aluminija. Za njihovo obliko so oblikovalci navdih črpali pri aeronavtiki. Prostor v berlinetti naj bi bil radodarno odmerjen za dva potnika, ki lahko za sedeža namestita še nekaj prtljage. V zadku so seveda poskrbeli tudi za prtljažni prostor, z velikimi prtljažnimi vrati.Ferrarijev novi športni kupe, Ferrari F12 Berlinetta, je najbolj zmogljivi serijski cestni ferrari doslej. Nudil naj bi vrhunske užitke na cesti ali na dirkališču. Za prednjo os je sredinsko nameščen atmosferski 6,3-litrski V 12 motor (s 65-stopinjskim kotom med vrstama valjev), ki razvije največ 544 kW (740 KM) pri 8500 vrtljajih. Motor se zavrti do 8700 vrtljajev in ima specifično moč 118 KM/liter gibne prostornine. 80 odstotkov največjega navora razvije že pri 2500 vrtljajih, maksimalna vrednost pa znaša 690 Nm, pri 6000 vrtljajih. Motor je spojen z F1 menjalnikom, ki ima posebej kratka prestavna razmerja, prestavlja pa s pomočjo dveh sklopk. Porabo goriva so zmanjšali za 30 %, na povprečje 15,0 litra, kar ustreza emisijam CO2 350 g/km.

Novi ferrari V12 berlinetta je postavljen na krajše medosje, ima nižje težišče in maso porazdeljeno 54 % na zadnjo ter 46 % na prednjo os. Klasično Ferrarijevo “transaxle” razporeditev so prilagodili ekstremnim zmogljivostim avtomobila. Scaglietti je za ferrarija F12 berlinetto razvil novi prostorski okvir avtomobila, za katerega so uporabili 12 različnih materialov in dosegli 20 % večjo karoserijsko togost, ob hkratnem zmanjšanju mase. Masa torej znaša 1525 kilogramov (70 kg manj kot pri predhodnem modelu), razmerje  mase in moči pa je le 2,1 kg/KM. Z lahko gradnjo, manjšimi dimenzijami, nižjim težiščem, boljšo aerodinamiko in novim, učinkovitim motorjem, je novi zastavonoša znamke Ferrari sposoben preseči najvišjo hitrost 340 km/h ter do 100 km/h pospešiti v le 3,1 sekunde, oziroma do 200 km/h v 8,5 sekunde!Odraz znanj pridobljenih na dirkah Formule 1 je tudi optimizacija aerodinamike. Z računalniškimi simulacijami dinamike fluidov so dosegli zelo nizek zračni koeficient in tudi 76 % večjo pritisno silo pri visokih hitrostih (123 kg pri 200 km/h). Za takšen rezultat so uporabili dve rešitvi. Prva je zračni most, ki preusmeri zračni tok z vrha prednjega dela na stranice vozila, druga rešitev pa je aktivno hlajenje zavor. Lopute v prednjem delu se odpirajo po potrebi in novi generaciji Ferrarijevih karbonsko-keramičnih zavor dovajajo zrak le kadar so te res zagrete. Za odlično lego na cesti in vodljivost poskrbijo: aktivno uravnavano vzmetenje SCM-E ter nadzorni sistemi E-Diff, ESP Premium inF1-Trac.Končni rezultat Ferrarijevega impresivnega dizajna in mehanike je razviden tudi na dirkališču. Testno stezo Fiorano je namreč novi ferrari F12 berlinetta prevozil kar sekundo in 23 stotink hitreje kot katerikoli ferrari doslej!

Galerija


Aleksander Praper