Ferrari SP38

Aleksander Praper Petek, 01 Junij 2018

Ferrari je na prestižnem dogodku Concorso d’Eleganza Villa d’Este, ki smo ga obiskali pretekli vikend, javnosti ekskluzivno predstavil avtomobil, ki ga verjetno ne bomo videli nikoli več. V okviru svojega programa “one-off”, v katerem izdelujejo unikate za svoje najboljše kupce, so tokrat zasnovali edinstveni model Ferrari SP38.

Ferrari FP38 je bil ozkemu krogu prvič predstavljen v okviru slavnostne izročitve kupcu, na Ferrarijevi testni stezi Fiorano. Preteklo nedeljo pa ga je skupaj z nekaj mediji prvič lahko videla tudi publika, ki je obiskala dogodek Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Unikatnega športnika s sredinsko nameščenim motorjem so zasnovali v Ferrarijevem oblikovalskem centru, na platformi in s pogonskim sklopom serijskega modela 488 GTB. Naročil ga je zvesti kupec, zbiratelj, ki je velik ljubitelj dirkanja. To njegovo strast so upoštevali tudi pri razvoju avtomobila, zato se naj bi njegov cestno povsem uporabni unikat še posebej dobro izkazal tudi na dirkališčih.

Zunanji videz ferrarija SP38 je bil oblikovan v Centro Stile Ferrari, v skladu z napotki in željami stranke. Dokončano vozilo se popolnoma oddaljuje od videza ferrarija, ki mu je “doniral” mehaniko. Linije SP38 izrazito poudari posebna tri-slojna kovinska rdeča barva. V primerjavi s ferrarijem 488 GTB so linije karoserije bolj prečiščene. Prednje luči so netipične in izrazito ozke, zaradi česar so obvezne dnevne luči vgradili ločeno pod njimi. Karbonski spodnji del odbijača so oblikovalci razpotegnili v bočna pragova ter ga na dnu sprednjega dela doddali še nizek rdeče obarvan spojler.

Zadnji del je prav tako povsem unikaten in tokrat žal z zakritim motorjem, namesto običajnega zastekljenega pokrova. Reže nad motorjem poskrbijo za odvod vročega zraka in so tudi zelo dekorativne, vprašanje pa je pogled nazaj? Zadnji del ferrarija SP38 deluje bolj masiven, lepo zaobljen in eleganten kot pri 488 GTB. Za dober dotok zraka k motorju so ob strani dodali zračne reže za bočnimi stekli, za odlično lego na cesti pa na dnu zadka še zajeten difuzor. Več potez na avtu naj bi po besedah Ferrarijevih oblikovalcev zglede črpalo iz nekdanjega F40. Tudo notranjost je prilagojena okusu kupca in zasnovana v oddelku Tailor Made.

Unikatni ferrari SP38 na Concorsu d’Eleganza pri jezeru Komo ni požel le velikega zanimanja publike, pač pa so mu dodelil celo nagrado za najboljši dizajn v kategoriji Konceptni avtomobili in prototipi.

Besedilo: Aleksander Praper
Fotografije: Aleksander Praper in Ferrari