Menjava pnevmatik in nove označbe pnevmatik v okviru EU

Četrtek, 15 November 2012

Danes je tisti veseli dan, ko so pri vulkanizerjih vsako leto znova dolge kolone čakajočih za menjavo pnevmatik. S 15. novembrom namreč postane obvezna zimska oprema, pri kateri v prvi vrsti vsi gledamo predvsem na pnevmatike. A tokrat vendarle ne bo vse tako kot pretekla leta -  s 1. novembrom letos je namreč pričela veljati nova uredba Evropske unije za označevanje pnevmatik motornih vozil. Zato bodite pozorni na označbe, s pomočjo katerih bo vaša odločitev pri nakupu lažja.


Evropska Unija je predpisala, da morajo biti nove pnevmatike, izdelane po 30. juniju 2012,  označene v skladu z uredbo EU 1222/2009. Oznake, ki imajo podobno logiko kot oznake na gospodinjskih aparatih, razkrivajo energijsko učinkovitost pnevmatike, hrup, ki ga povzroča s kotaljenjem, ter zavorno pot na mokri podlagi. Vse pnevmatike morajo imeti nalepko s standardno označbo, oziroma imeti kopijo te oznake v neposredni bližini pnevmatike. Prodajalci morajo kupca seznaniti z vednostmi, ki so na oznakah, tudi, če pri nakupu konkretne pnevmatike nimajo na zalogi. Klasifikacija, ki izhaja iz označbe, mora biti vključena tudi v promocijski material – cenik, prospekt in spletno stran. Povrh pa mora biti razvidna tudi na ali poleg računa.

Kotalni upor – oziroma ekonomičnost

Pnevmatike imajo zaradi kotalnega upora velik vpliv na porabo goriva. Zato nove oznake vključujejo razrede učinkovitosti (fuel efficiency), ki segajo od A do G. Razlika v porabi goriva med pnevmatikami z oznako A oziroma G je do 7,5 %, oziroma, pri tovornjakih tudi več.

Oprijem na mokri podlagi – zaviranje na mokrem

Oprijem na mokri podlagi je izjemnega pomena za varnost, saj se v teh težje obvladljivih razmerah zavorna pot podaljša in je možnost nesreče večja. Tudi v tem primeru so razredi razvrščeni od A do G. Oznaka pove, koliko se podaljša/skrajša zavorna pot na mokri podlagi pri zaviranju s hitrosti 80 km/h. Razlika pri zavorni poti med pnevmatikami z oznako A oziroma G je do 18 metrov, oziroma do 30 %.Zunanji hrup

Tretje področje na oznaki razkriva hrupnost pnevmatike. Meri se v decibelih, ki so na oznaki tudi napisani, dodan pa je še simbol zvoka s tremi polkrogi – več črnih pomeni večji hrup. Povprečna pnevmatika ima dva črna polkrogca in je v skladu z bodočo omejitvijo hrupnosti pnevmatik. Tista z enim črnim polkrogcem je za vsaj 3 dB tišja, tista s tremi pa za vsaj 3 dB glasnejša.
Čeprav utegnejo nalepke spremeniti način izbire nove pnevmatike, je vendarle smiselno prebrati tudi kakšen test, saj nove tri oznake ne razkrivajo vseh lastnosti pnevmatike.

Aleksander Praper