Nasveti za zimsko vožnjo

Torek, 30 November 2010
Čeprav lahko skozi optimistične oči zimo gledamo kot lep, svetel in igriv zimski čas, je za voznike motornih vozil to pogosto najbolj stresen čas v letu. V ločenih prispevkih smo že spregovorili o zimski opremi in pripravi vozila, tokrat pa se posvetimo še samem slogu vožnje.

Priporočljive povezave:

Pred vožnjo

 1. Preden vstopite v avtomobil, si očistite sneg z obutve, saj se bo sicer v toplem avtomobilu talil, vam pa se bodo rosila stekla. Zasneženi podplat utegne takrat, ko se bi morali zanesti nanj, zdrsniti s stopalke! 
 2. Proti rošenju učinkovito pomaga, če nekaj peska za mačje stranišče stresete v nogavico in pustite v avtu, saj ta pesek zelo učinkovito vpija vlago: video
 3. Masivna, okorna zimska oblačila so neprimerna za vožnjo in onemogočajo hitre reakcije!
 4. Rokavice pridejo v mrzlem avtomobilu sicer prav, ampak kvečjemu volnene ali usnjene, ne pa smučarske. Zato okorna oblačila pred začetkom vožnje raje odložite v avtomobil.
 5. Poskrbite za dovolj polno posodo goriva. Ob zastojih, nesrečah ali podobnih neprilikah boste lahko imeli prižgan avtomobil tudi dalj časa. Upoštevajte večjo poraba v zimskih razmerah.
 6. Lastniki starejših vozil ne pozabite na dodatke k bencinskemu in dizelskem gorivu.
 7. Če prevažate malčka v avtu, poskrbite, da bo prišel v topel avto in da ventilacija ne bo pihala v njega.
 8. Odsvetujemo visoko nastavljene temperature v notranjosti avtomobila! Kot prvo, visoke temperature povzročijo občutek ugodja in poslabšajo koncentracijo ter reakcijske čase. Kot drugo, pa je zdravju škodljiva prevelika razlika med zunanjo in notranjo temperaturo!Voznik in vožnja

 1. Voznik mora biti skoncentriran in spočit, saj mora voziti še posebej pozorno.
 2. V vsakem primeru vozite čim manj sunkovito, brez naglih pospeševanj ali zaviranj. Izognite se naglim reakcijam, z občutkom spuščajte stopalko za sklopko pri prestavljanju v nižjo in višjo prestavo. Ko boste obvladali igro stopalk in volana, vam bo vožnja po snegu prav tako užitek. Vozite v višji prestavi, torej pri nižjih vrtljajih, saj se tako na cesto prenaša manj navora in je možnost zdrsa koles manjša. Včasih pri speljevanju pomaga speljevanje v drugi prestavi.
 3. Za spuste po klancu izberite ustrezno prestavo, da boste potrebovali le nežna zaviranja. Pri samem zaviranju imate boljši občutek, če to opravite z zavorami, kot če prestavite v nižjo prestavo in zaviranje prepustite motorju. Takrat vam utegnejo pogonska kolesa zdrsniti.
 4. Pri vožnji z verigami prilagodite hitrost. Pazite, da vam povsem razrahljane verige med vožnjo ne poškodujejo pločevine. Ne vozite z verigami po suhem cestišču.
 5. Upoštevajte varnostno razdaljo, predvsem pa bodite pozorni na vozila, ki urejajo in posipajo cestišče, saj utegnejo lepo posuti tudi vaše vozilo.
 6. Pri spremembah voznega pasu po potrebi pritisnite pedal sklopke.
 7. Pomemben varnostni faktor je tudi kvaliteta zraka v vozilu. Nizke temperature slabo vplivajo na zgorevanje, zato je precejšna verjetnost, da je zrak okoli avtomobilov še bolj zamazan kot sicer. Pri tem so v veliko pomoč filtri klime, ki zrak prečistijo.
 8. Pri zaviranju ne dovolite, da bi kolesa blokirala, saj s tem izgubite oblast nad vozilom. Če v vašem vozilu ni vgrajen sistem proti blokiranju koles t.i. ABS, je priporočljivo uporabiti (ob blokiranju koles) izmenično pritiskanje in spuščanje pedala za zavoro, vendar ne sunkovito.
 9. Ni vedno pametno voziti po sledeh drugih avtov, saj so te, v primeru, da ne segajo do podlage, lahko še bolj spolzke. Nezvožen sneg nudi več opore in boljše zaviranje. Če se vam zaviranje ne obnese, zapeljite v globlji sneg, s čemer povečate upor pod kolesi, v skrajnem primeru pa je bolje, da se zaletite v kup snega kot v drugo vozilo.
 10. Če avtomobil prične drseti iz ovinka, ga najlažje obvladate s pritiskom pedala sklopke, saj tako prekinete vpliv motorja na kolesa, ki se potem prosto kotalijo. Avtomobil nato usmerite z ustreznim vrtenjem volana.Po končani vožnji

 1. V vozilu se čez dan nabere veliko vlage. Preden zapustite vozilo je priporočljivo obrisati sprednje steklo od znotraj do suhega, da vam čez noč ne zamrzne. Prav tako odstranite vodo iz predpražnikov.
 2. Snežno brozgo izpod blatnikov raje očistite takoj, ko pridete na cilj! Ko se brozga strdi v led, vam lahko povzroči dosti težav.
 3. Izogibajte se parkiranja neposredno pod visokimi stavbami ali pod drevesi. Zdrs snega iz strehe ali lom veje vam lahko povzroči znatno škodo.
 4. Dan ali dva pozabite na strošek in parkirajte na urejenih parkirnih mestih. Najbolje pa je, da vozilo zapeljete v garažno hišo.
 5. Ne uporabljajte parkirne zavore čez noč, ker lahko zamrzne (predvsem vozila starejših letnikov).

Varno vožnjo vam želimo ter čim več zimskega veselja!

Besedilo in fotografije: Aleksander Praper