Priprava vozila na zimo

Ponedeljek, 15 November 2010
Zima z nizkimi temperaturami, snegom in poledico v vozniški vsakdan prinaša nove skrbi. Da bi v prenatrpanem urniku svojih vozil ne pozabili prilagoditi razmeram, je poskrbela država z zakonskimi določili, ki predpisujejo zimsko opremo vozil. Poleg teh pa za zimski čas pride prav še marsikatera podrobnost, ki nam olajša vožnjo preko tega specifičnega letnega časa. Zato smo vam pripravili nekaj nasvetov za zimske mesece, pri tem pa upoštevali, da nimamo še vsi najnovejših avtomobilov.

Priporočljive povezave:

Pustite sneg na parkirišču

Osnova varne vožnje je vozilo očiščeno snega. Zgolj s čiščenjem stekel ste naredili bore malo, saj vam bo sneg na motornem pokrovu med vožnjo razpihalo po vetrobranskem steklu. Tistega na strehi pa na zadnje steklo. V primeru zaviranja vam utegne sneg s strehe zlesti na vetrobransko steklo, kar pomeni, da vsaj do vklopa brisalcev ne boste videli prav nič, razen beline. Kadar je sneg moker ali zmrznjen pa s sabo vozite dodatno prtljago. Tudi zakon ZVCP določa preglednost iz vozila v zimskem času in ob neupoštevanju predvideva kazen!


Stekla, luči in ogledala

 1. Vetrobransko steklo v tem letnem času zamrzuje, med vožnjo pa se hitro umaže, zato moramo poskrbeti za primerno tekočino za pranje. Ta naj bo odporna pred zmrzovanjem do -35 stopinj. V kolikor je tekočina slaba, vam lahko zamrznejo šobe, odpove lahko celo črpalka za brizganje, najmanj kar se lahko zgodi pa je plast ledu na vetrobranskem steklu.
 2. Bistvenega pomena za lepo očiščeno vetrobransko steklo so dobre metlice brisalcev, saj guma na njih s časom otrdi in slabo opravlja brisanje mokre/umazane steklene površine.
 3. Preden zapustite vozilo za dalj časa, je priporočljivo odmakniti brisalce od stekla.
 4. Ne vključujte k steklom primrznjenih brisalcev! Tako lahko uničite metlice v najhujšem primeru pa celo motorček. Prvo jih odmrznite s tekočino za pranje stekel ali razpršilom proti zmrzovanju. Nikdar ne polivajte po steklu vroče vode!
 5. Odpiranje poledenelih stekel vam lahko poškoduje mehanizem le teh.
 6. Notranjost stekel premažite s sredstvom proti rosenju.
 7. Čeprav pogosto pozabljamo, se prednja žarometa med vožnjo umažeta še hitreje kot vetrobransko steklo, zato vidimo vedno slabše. Podobno je z zadnjimi lučmi, zaradi česar smo tudi vedno slabše vidni.
 8. Pred vožnjo ne pozabite očistiti tudi zunanja vzvratna ogledala, saj je pregled nad okolico  osnovni pogoj sodelovanja v prometu.

Tekočine

 1. Pri zelo nizkih temperazurah (nižjih od -15 °Celzija) lahko imajo avtomobili z dizelskim motorjem težave zaradi zmrzovanja nafte, zato poskrbite za pravočasno dodajanje aditiva!
 2. Klimatska naprava ni le za poletje, pač pa tudi za zimo, da odvlaži stekla (nekatere klimatske naprave pod 5 stopinjami celzija zaradi zmrzovanja na uparjalniku žal ne delujejo, ampak delujejo kot navaden ventilacijski sistem).
 3. Hladilna tekočina in motor vam bosta hvaležna, če boste poskrbeli, da bo v njej dovolj sredstva proti zmrzovanju, sicer se boste bolj malo vozili.
 4. Preverite nivo olja! Motor se pozimi počasneje ogreje, olje pa je slabše tekoče, zato Volvo, ki ima na severu bogate izkušnje z zimami, priporoča olja (po možnosti sintetična) z oznako 5W/30.

Karoserija in ključavnice

 1. Poskrbite za dokaj redno čiščenje vozila, kolikor je pač v tem času mogoče. Priporočamo ročne avtopralnice in zaščito laka z voskom pred neugodnimi zunanjimi vplivi.
 2. Za ključavnice uporabite sredstva, ki odstranjujejo vlago. Še najbolje je, če vsebujejo teflon. Če sami umivate avtomobil, naredite to pred in po pranju.
 3. V dneh, ko bo topleje prezračite notranjost, saj kakovost zraka vpliva na koncentracijo med vožnjo.
 4. Praske na avtomobilu zaščitite, preden se na njih pojavi rja oziroma jih za silo zaščitite npr. z WD 40.
 5. Ključavnice lahko odmrznete tudi z drgnjenjem kljuke, ker tako s trenjem ustvarite toploto ali pa z sapo-izdihom. Zamrznjene ključavnice ne skušajte odmrzniti z gretjem ključa, saj lahko vročina (vžigalnik) uniči vanj vgrajen čip ali oddajnik za daljinsko osrednje zaklepanje.
 6. Bodite pazljivi pri odpiranju vrat. Tesnila je priporočljivo premazati s katerim od sredstev ali pa z glicerinskim oljem, sicer lahko primrznejo in se strgajo.

Električni porabniki

 1. Ker je v tem času vklopljenih več električnih porabnikov kot sicer, je dobro stanje akumulatorja osnova za varno vožnjo.
 2. Pred zagonom motorja izklopite električne porabnike (luči, meglenke, brisalce, gretje zadnje šipe). Večina novejših vozil to stori samodejno.

Pnevmatike in zavore

 1. Pnevmatike, ki ustrezajo zimski opremi morajo biti, da bo zadoščeno zakonu, štiri enake, zimske ali letne, z vsaj tremi milimetri profila.
 2. V primeru uporabe letnih pnevmatik morate s sabo imeti snežne verige velikosti, ki ustreza dimenziji pnevmatik na vozilu. Predvidevate lahko, da boste tokom zime morali nameščati verige. Poizkusite to za vajo prvič storiti s pomočjo nekoga, ki je že vešč montaže. Struktura letnih pnevmatik ni primerna za vožnjo pod 7 stopinjami ozračja, prav tako se kanali letnih gum med vožnjo po snegu/brozgi ne čistijo.
 3. Zimske pnevmatike imajo številne drobne lamele, ki učinkovito izvržejo sneg iz profila, hkrati pa so narejene iz drugačne zmesi gume, so mehkejše in omogočajo veliko boljši oprijem pri nizkih temperaturah. Torej ni dvoma, da se pozimi veliko bolje odrežejo zimske pnevmatike.
 4. Primerno je, da se sami zavedate stanja pnevmatik in tudi njihove starosti (s staranjem postajajo pnevmatike vedno trše in s tem vedno slabše za zimske razmere). V kolikor so vaše pnevmatike obrabljene in ne omogočajo dobrega oprijema cestišča, je bolje za dan ali dva pustiti vozilo doma.
 5. Preverite tlak v pnevmatikah, saj se le-ta spreminja glede na temperaturo.
 6. V kolikor imate starejše vozilo, oziroma veste, da zavorni sistem ne deluje brezhibno, je priporočljivo te pomanjkljivosti odpraviti, sicer lahko neenakomerno zaviranje povzroči zavijanje vozila ob zaviranju, kar je seveda veliko bolj očitno na spolzki podlagi kot pri dobrem oprijemu.

Če vozila ne boste uporabljali preko zime

 1. Če boste avtomobil dlje časa pustili stati v garaži, ga pred tem operite
 2. Odklopite akumulator, oziroma ga priklopite na polnilce, ki imajo funkcijo stalnega polnjenja
 3. Povišajte tlak v pnevmatikah.
 4. Po možnosti enkrat na teden zaženite motor, oziroma premaknite  vozilo sem ter tja, da se pnevmatike ne bodo posedle.
 5. Če vozilo postavite na podpore ("čoke"), poskrbite, da so vse v isti ravnini, sicer bodo zvijale karoserijo.
 6. Vozilo zračite, saj se bo sicer v njem nabirala vlaga in posledično plesen.

Priporočljiva oprema v vozilu:

 1. odsevni jopič
 2. strgalo za led,
 3. sredstvo proti rosenju in odmrzovanju stekel,
 4. zložljiva lopata in metlica vam lahko koristita v mestu in ob sneženju,
 5. priporočamo delavne rokavice v primeru montaže verig ali drugih nevšečnosti,
 6. ob zastojih utegne koristiti topla odeja,
 7. verige,
 8. baterijska (ali naglavna) svetilka,
 9. razpršilec s čistilnim sredstvom za stekla (hitreje očistimo zaledenela stekla).

Aleksander Praper