O poti na dopust in pripravi avtomobila nanjo

Sreda, 20 Maj 2009

Temperature zunaj se vzdigujejo, vreme je vedno lepše, pokrajina je ozelenela in zacvetela. Narava kar vabi na izlete, potovanja, dopust. Ali ste kdaj pomislili, kaj se dogaja z vami ob daljši poti, ko ste izpostavljeni stresu in vročini? Ali ste pomislili, da bi si lahko olajšali pot na dolgo pričakovani dopust? Bližajo se namreč časi daljših poti, zato smo vam pripravili nekakšen ekspresen pregled nasvetov, kako tovrstne poti čim lepše preživeti.


Načrtovati je pametno!

Vsaka daljša pot naj bi zahtevala primerno načrtovanje. Govorim predvsem o zavedanju, da vsi daljših poti le ne prenašajo enako in da oddaljenost od doma pomeni tudi, da moramo predvideti stvari, ki jim vsak dan ne posvečamo pozornosti. Čeprav so avtomobili res vedno boljši, vožnja udobnejša in hitrejša, se, ob vedno hujši zatrpanosti cest, psihičnim in fizičnim obremenitvam težko ognemo. Zastoji ali izrazito hitra vožnja lahko voznikov pulz iz normalnih 75 utripov na minuto vzdignejo na 120 ali celo več. Povečanja prometa na cestah se zadnja leta dokaj uspešno predvidevajo. Zato za potovanje izberite dneve in ure, v katerih se ne pričakuje gost promet. Pozorni bodite na dokumente, ki jih potrebujete, še posebej, če odhajate v tujino ali izven meja EU. Poleg samoumevnega prometnega in vozniškega dovoljenja, zelene karte, potnega lista oziroma osebne izkaznice, poskrbite za potrjeno zdravstveno kartico ali dokumente za uveljavljanje zdravstvenih uslug v tujini.


Še posebej pazite na otroke in živali!

Vročina je za otroke in živali, ki ostanejo v parkiranih avtomobilih veliko bolj nevarna, kot za odrasle. Temperatura v avtomobilu parkiranem na soncu se lahko povzpne bistveno višje od zunanje temperature. Nekateri plastični in kovinski deli celo dosežejo temperaturo 100 °C! Zato bodite pozorni! Otrok NIKOLI ne puščajte samih v vozilu, čeprav za par minut! Otroci so zelo občutljivi in njihova telesna temperatura lahko naraste tri do pet krat hitreje kot pri odraslih. Zaklepajte vrata parkiranega vozila, da vanj ne bodo mogli vstopiti otroci. Pokrijte kovinske in plastične dele varnostnega pasu, še posebej na otroških sedežih, da se ti ne bodo opekli.

Parkirani avtomobil pred vožnjo dobro prezračite in ga po možnosti s klimatsko napravo ohladite, preden vstopite! V Ameriki zaradi vročinske kapi v avtomobilih umre preko 150 otrok na leto! S sabo vzemite dodatne vzglavnike, vlažilne robčke, dovolj pijače in kakšen prigrizek. Ne pozabimo pa tudi na živali. Tudi za njih srčna kap zaradi vročine v avtomobilu ni nič nenavadnega. Posledice te pa so poškodba možganov ali smrt. Poskrbite tudi za svoje tako, kot poskrbite zase! Možnost, da se vsaj delno izognete takšnim težavam, je potovanje ponoči, ko so temperature nižje, otroci pa lahko spijo.


Priprava na pot

Pred daljšo vožnjo se dobro naspite, saj stres, zastoji in vročina povzročijo utrujenost, ki jo  boste naspani lažje prestali. Ne jejte oziroma pijte stvari, ki napihujejo. Izogibajte se gaziranih pijač in obilne morje-05pojedine tik pred odhodom. Pitje alkohola pa tako ali tako nikoli ne sodi k vožnji. V kolikor ne greste v kraje, ki jih dobro poznate, si pripravite ustrezen načrt poti in hkrati še zasilno varianto - v kolikor se pojavijo težave na izbrani poti – recimo zastoji, nesreče… Tudi, če imate v avtomobilu navigacijo ali vam za to služi mobilni telefon, je v naprej dobro vedeti vsaj okvirne točke poti. Izpišite si pomembne telefonske številke in naslove! Če nimate strogo rezerviranih ur na prihoda, oziroma niste odvisni od trajektov, naj se vam le ne mudi preveč. Morje bo tam še čez uro ali dve, naglica pa zna škoditi varnosti in tudi razpoloženju potnikov. Raje se po poti ustavljate, si privoščite oddih, manjše okrepčilo in kakšen razgled. Glasbo si pripravite že pred vožnjo (v izmenjevalec ali na telefon ali na kartice), da se z iskanjem ne boste ukvarjali med vožnjo!


V čistem avtomobilu je vožnja prijetnejša

Potem, ko smo poskrbeli za načrtovanje poti in dokumente, ne smemo pozabiti na avtomobil. Ta žal večini ni tako samoumeven bivalni prostor, kot je hiša. V to stopamo sezuti, jo redno pometamo, pomivamo in sesamo. Povrh vsega vedno stoji na istem mestu in ni izpostavljena takšnemu prašenju, blatu in umazaniji, kot premikajoči se avtomobil. Kako pa je z njim? Vanj sedamo v čevljih, čisti ali umazani, ga prašimo po makadamu, mažemo po mokrih in umazanih cestah, ter izkoriščamo do maksimuma. Ali ga redno perete in sesate? Povsem upravičeno lahko pričakujemo, da je naš avtomobil pravi živalski vrt. Mišljeno seveda glede bogate zbirke bakterij, ki so si v njem našle Priprave na dopust 10zatočišče. Ob vročini umazanija in prah v avtomobilu povzročata zatohel in zelo neprijeten zrak, ki slabo vpliva na počutje. Zato si vsaj pred potjo na dopust vzemite nekaj časa za vašega jeklenega konjička in mu privoščite čistočo tako znotraj, kot zunaj. Nekateri še vedno skrbite predvsem, da je vaš avtomobil všeč mimoidočim. Ravno notranjost pa je namenjena nam, zato je prav, da sebi privoščimo najboljše.


Tudi zunanjosti namenite nekaj pozornosti

Seveda ni bilo s tem mišljeno, da lahko zanemarite zunanjost. Upam, da ste že presedlali iz tistih starih časov, ko ste za umivanje avtomobilov uporabljali Cet in podobna kuhinjska čistila. Naj vam tistih par-deset evrov za ustrezno avtomobilsko kozmetiko ne bo škoda, kajti vaš avtomobil je verjetno vreden nekaj 100-krat toliko kot celotna kolekcija kozmetike. Avtomobil po možnosti ne perite na soncu. Prvo ga močno splaknite, da s tem v grobem odstranite umazanijo. Nato ob izdatni količini vode z ustrezno gobico, krpo ali namensko krtačko sperite umazanijo s karoserije. Pri tem gobico, krpo ali krtačko pogosto čistite z vodo, da na takšen način splaknete z njih večje prašne delce ali celo kamenčke, s katerimi si v pločevino režete bolj ali manj velike praske. Priporočam, da imate vedno dve vedri vode - v enem čisto vodo s šamponom, v drugem pa spirate vaše pripomočke za čiščenje. Spiranju umazanije naj sledi šamponiranje s kakovostnim morje-10avtomobilskim šamponom, ki po možnosti vsebuje vosek. Po pranju s šamponom avtomobil temeljito sprite. Če pa vam je ostalo še kaj časa, pa ga lahko še povoskate s posebej za to namenjenimi voski, kar se bo ugodno obrestovalo z lažjim čiščenjem pri naslednjem pranju ter počasnejšim nabiranjem umazanije na pločevini. Tudi plastika z leti izgublja privlačnost, zato ji namenite kakšno negovalno čistilo, kakor tudi tesnilom in gumam. Vožnja v lepo očiščenem avtomobilu pokaže (ne glede na tip avtomobila), da lastnik ni malomarnež in da nekaj da na svojo lastnino in dobro počutje, ne glede na svoje finančne zmožnosti.


Preverite tehnično stanje avtomobila

Priprave na dopust 11V današnjem času so tudi daljše vsakodnevne poti samoumevne. A vendarle se na dopuste nekateri odpravite precej dlje, kot kadarkoli med letom. Preden se odpravite na dolgo pot preverite nivoje potrebnih tekočin, ustrezen tlak v pnevmatikah in iz vozila odstranite vso nepotrebno navlako, ki samo povečuje težo in veča porabo. Bodite pozorni tudi na obrabo pnevmatik, stanje blažilcev, zavor, luči in ostalih vitalnih delov. V kolikor tega sami niste vešči prepustite delo mehaniku.

Pomembnosti izpravnosti avtomobila se zavedajo tudi servisi, ki neredko pripravljajo pomladanske Priprave na dopust 14akcije preventivnih pregledov. Neustrezen tlak v gumah povzroča neuravnoteženost vozila, neudobno vožnjo, večjo obrabo pnevmatik ter v primeru prenizkega tlaka poveča porabo. Avtomobili so na daljšo pot večinoma precej natovorjeni, zaradi česar luči svetijo višje in bleščijo nasproti vozeče. V kolikor nimate samonastavljivih ksenonskih ali LED, jih na začetku vožnje nastavite s stikalom, ki se večinoma nahaja na levi strani armaturne plošče blizu volana. Težke dele prtljage v ali na avtomobil namestite čim nižje, ker zviševanje težišča neugodno vpliva na lego na cesti. V vedno bolj priljubljenih karavanih in "mehkih" terencih ali manjših kombilimuzinah (ki nimajo prtljažnikov ločenih od potniškega prostora kot limuzine in kupeji) pazite, da ne bo prtljaga naložena tako, da bi lahko v primeru močnega zaviranja poletela na potnike v kabini. Tudi prtljaga, ki jo imate po potniškem prostoru naj bo raje nekje nizko za sedežem, kot na zadnji klopi. V vsakem primeru pa morate računati z daljšo zavorno potjo natovorjenega avtomobila. Zaradi varnosti težjih predmetov ne imejt
 

Vleka prikolice

morje-11Nekateri si svoj morski domek vzamejo kar s sabo v obliki prikolice. Naj ta ne presega dovoljene obremenitve, ki jo predpisuje izdelovalec vašega avtomobila. Preverite tehnično ustreznost prikolice - najmanj  luči in pnevmatik. Na avtomobil namestite ustrezna ogledala. Dobro preverite, da ste prikolico z vozilom ustrezno spojili! S prikolico ne silite v mestno gnečo, ker je manevriranje zaradi večje dolžine in širine, seveda, če tega niste vešči, oteženo. Predvidite tudi večjo obremenjenost zavor in motorja, zato vozite umirjeno in na ustrezni varnostni razdalji!
 

Strešni kovčki

Priprave na dopust 12Vedno pogostejša rešitev ob pomanjkanju prostora je tudi strešni kovček, katerega ne smemo otovoriti preko dovoljene nosilnosti strehe. Ker je takšen dodatek na karoseriji izrazita ovira za pretok zraka preko karoserije, se pozanimajte, s kakšno hitrostjo lahko varno vozite. Ob nakupu se zavedajte da za malo denarja dobite tudi malo varnosti in slabo vzdržljivost. Za vsak slučaj pa se tako ob vleki prikolice, z natovorjenim strešnim kovčkom ali brez, še kdaj ustavite ter privoščite sebi potnikom in avtomobilu malo počitka. Glede tega, kaj boste sploh peljali s sabo pa povsem osnovna tehnika ustvarjalnega mišljenja priporoča, da si naredite seznam, ki ga potem tudi pri povratku iz dopusta lahko preverite.
 


Goodyear je pripravil tudi uporaben seznam desetih stvari, ki jih morate imeti na dolgi poti vedno pri roki:

  1. Sončna očala: Vožnja z njimi je udobnejša in tudi varnejša, če se peljete proti sončnim krajem. Jaz vedno priporočam nakup polarizacijskih sončnih očal!
  2. Glasba: Pogosto se zgodi, da na poti težko najdete primerno radijsko postajo. Zato na pot vzemite tudi priljubljeno glasbo, da se boste izognili nejevolji in dolgčasu.
  3. Pijača: Zaradi suhega zraku v avtomobilu je brezalkoholna pijača obvezen spremljevalec na poti, poskrbela pa bo tudi za boljšo koncentracijo. A naj ne bo gazirana!
  4. Denarnica z gotovino in karticami: Vselej jo imejte pri roki, saj bo na poti gotovo potrebno poravnati cestnine.
  5. Zemljevid: pot si preglejte že pred odhodom. Danes pa vam najboljšo in najbolj posodobljeno  navigacijo omogočajo kar pametni telefoni. Ampak, če se sprazni, ni slabo imeti alternativo.
  6. Vrečka za smeti: Preprečila bo, da se vaš avtomobil spremeni v smetnjak.
  7. Komplet prve pomoči: Pred odhodom preverite, kje ga imate, da ga boste ob potrebi lahko hitro našli.
  8. Odsevni jopič: V večini evropskih držav spada med obvezno opremo v avtomobilu in si ga morate v primeru okvare nujno nadeti. Zagotovite, da bo dosegljiv in ne zakopan pod goro potovalnih torb.
  9. Rezervni ključi: Rezervni ključ v žepu je lahko vaš odrešitelj.
  10. Fotoaparat: Z njim bo prihajajoče poletje za vedno ostalo v vašem spominu. Seveda pa lahko namesto tega izkoristite kar kamero na vašem telefonu, če je ta čim novejši letnik.

Varno vožnjo, prijeten dopust in čim več lepih fotografij vam želimo!


Besedilo: Aleksander Praper
Fotografije: arhiv in Goodyear 

 

.