Osnova za varnost - poskrbite za dobro vidljivost!

Četrtek, 20 Oktober 2016

Vidljivost je ključen element prometne varnosti, zato tudi zakon o varnosti v cestnem prometu predvideva skrb voznikov, da vidijo in so vidni. A vendarle ni vedno tako. V Veliki Britaniji so raziskali vpliv vremenskih okoliščin na možnost nesreč. Dodali pa so tudi nekaj preprosto koristnih nasvetov.


Položaj sonca v tem času, od vzhoda do zahoda, zariše nižji lok kot sredi poletja, posledično bolj slepi voznike in slabša pogled na cesto. Skupaj z zamazanimi stekli je to lahko usodno.

Britanci so lani zabeležili 12 % več nesreč v tem času, kot leto poprej, pogosto pa so bila za slabo vidljivost ob bleščanju sonca kriva tudi zamazana stekla. Podatke je zbiral Oddelek za transport, na podlagi Poročila o prometnih nesrečah v Veliki Britaniji. Res ima evropski otok kar 64 milijonov prebivalcev, a sonce, ki je slepilo voznike je vendarle povzročilo zajetnih 2905 nesreč. Največje bleščanje je sicer v oktobru, a tudi zimski meseci niso bistveno boljši, saj pri nas stekla še dodatno zapackajo mokre, zasnežene, umazane ceste.

Glede na vremenske situacije, ki vplivajo na nevarnost nesreč, so bleščanju sonca sledili: dež, led in megla. Slednji so vplivali v 2448 nesrečah. Na tretjem mestu pa je bilo bleščanje luči nasproti vozečih vozil skupaj s slabo očiščenimi ali zamrznjenimi stekli – 814 nesreč. Vrstni red utegne biti pri nas malo drugačen, saj imamo gotovo bistveno več snega in ledu kot Britanci, po drugi strani pa v dolinah med hribi in gorami sonce ne doseže tako nizkega kota.

Na pot sonca ne moremo vplivati in smo ga vendarle vsak dan znova veseli, zato voznikom preostane predvsem dvoje – uporaba kakovostnih sončnih očal in predvsem – skrb za čista stekla. Pri slednjih je pomembna uporaba dovolj kakovostne tekočine za pranje in seveda brezhibno stanje brisalcev. Navsezadnje – tudi zakon predpisuje čista stekla in svetilne elemente!

9 nasvetov za dobro vidljivost:

  1. Vedno poskrbite za zadostno količino tekočine za pranje stekel v rezervoarju
  2. Uporabljajte kakovostno tekočino z dobro zaščito proti zmrzali, saj lahko sicer zmrzne in povzroči pokanje cevi.
  3. Poskrbite, da bodo vsa stekla na avtomobilu čista tako zunaj kot znotraj.
  4. Čim prej popravite ali zamenjajte poškodovana vetrobranska stekla, saj praske, razpoke in luknjice še poslabšajo vidljivost
  5. Zamenjajte slabe, obrabljene, natrgane brisalce – ne le, da ne opravljajo svojega dela, poškodujejo lahko stekla
  6. Po potrebi nastavite šobe za brizganje tekočine – tako, da bo curek na primernem mestu ne le na parkirišču ampak tudi med vožnjo z višjo hitrostjo.
  7. Ko ugasnete avto izključite brisalce tako, da so v nevtralnem položaju. S tem boste preprečili, da se bi poskusili ob novem zagonu pospraviti v nevtralni položaj, kar bi v primeru poledenitve lahko poškodovalo metlice ali celo elektromotor.
  8. V avtu po možnosti uporabljajte sončna očala s polarizacijskimi stekli
  9. Redno preverite delovanje luči


Aleksander Praper