Ford B-max titanium 1,0 ecoboost

Torek, 30 Julij 2013

Fordovi družini enoprostorcev se je v letošnjem letu pridružil še najmanjši član B-max. Z vsakim novim modelom od Forda pričakujemo privlačen dizajn in mehaniko, ki omogoča dinamično vožnjo. B-max pa ni ostal le pri tem – dodal je še svojstveno rešitev konstrukcije vrat in s tem izboljšano uporabnost.


B-max je najmanjši Fordov enoprostorec. Vabi s kompaktno zunanjostjo, prostorno notranjostjo in lahkim dostopom.

Zunanjost

Ford B-max je majhen enoprostorec, ki so ga postavili na platformo fieste. Kot manjši brat C-maxa povzema nekaj njegovih potez in tudi nekaj potez sestre Fieste. Seštevek je prepoznavna oblika, zvesta kinetičnem dizajnu, po zaslugi katerega je B-max videti lepo kompakten, skladen in tudi rahlo agresiven. Obarvan v posebno barvo »burnished glow« in postavljen na lepa 17-palčna platišča, je B-max privlačen avtomobilček. Zaradi kratkih previsov, dolge medosne razdalje, klinaste oblike ter širokih kolotekov deluje stabilno postavljen na kolesa.

Kakor dolgo ima ford B-max vrata zaprta, deluje še vseeno precej normalno. Dobri opazovalci bodo videli, da ima kljuke na boku postavljene blizu skupaj, torej so prednja vrata vpeta spredaj, zadnja pa zadaj. Skupaj z vodoravno zarezo v zadnjem blatniku to daje slutiti posebnost odpiranja. Ford B-max bi lahko imel krilna vrata, kot jih ima konkurentka Opel Meriva, a inženirji so se odločili za drugačno rešitev – prednja vrata so klasična, zadnja pa drsna. S tem je B-max najmanjši avtomobil s takšno rešitvijo. Ko oba para vrat hkrati odprete opazite bistveno posebnost forda B-maxa in če bi Ford ne imel logičnega poimenovanja večjega modela C-max, bi pomislili, da so mu B nadeli ravno zaradi B-stebrička, ki ga boste zaman iskali.

Notranjost

Odprtina v potniški prostor meri kar 1,6 metra, saj vmes ni podpornega stebrička, ki ga poznamo kot B-stebriček. Res B-max ni prvi avtomobil s takšno rešitvijo (Lancia jo je uporabljala od leta 1937 na modelih Aprilia in Appia), a vsekakor je najmanjši enoprostorec in edini, ki jo kombinira z drsnimi zadnjimi vrati. Oba para vrat pa sta dovolj ojačana, da ni potrebno skrbeti za pomanjkljivo varnost, kar je B-max dokazal tudi na preizkusnih trkih. Premišljen vstop v notranjost je torej ključni adut forda B-maxa.  Pri tem pa ne gre pozabiti tudi notranjega videza. Ta je usklajen s Fordovim družinskim oblikovanjem in soroden fiesti. To pomeni, da je videz precej mladosten in dinamičen, še posebej za enoprostorce.  Mehki plastiki, na vrhu armaturne plošče, delajo družbo trde plastike in okrasni črno lakirani elementi  na sredinski konzoli ter na vratih. Naš pogled na te »premium črne plastike«, ki so avtomobilski trend sedanje dobe, verjetno že poznate – nismo navdušeni.


Oblika notranjosti povzema poteze sorodnikov - Focusa in Fieste. Videti je urejeno in dobro opremljeno.

Prostornost in počutje

Če upoštevamo, da je ford B-max dejansko enoprostorska fiesta, torej precej majhen avtomobil, zaradi dolge armaturne plošče in visokega stropa ustvari vtis dobre prostornosti. Potniški prostor je svetel in s tem prijetnejši po zaslugi velike steklene strehe, ki ima tudi dvodelno, ročno pomično senčilo. Na prednjih sedežih je prostora povsem dovolj, enako tudi na zadnji klopi, seveda ob upoštevanju omejene širine tako majhnega avta. Povsem prijetno se torej lahko peljejo štiri odrasle osebe. Počutje je zaradi dovolj udobni sedežev in velikih stekel prijetno, več pa smo pričakovali od Sonyevega avdio sisteema, ki nas je v Fordih nekoč nadpovprečno prijetno razvajal.

Prtljažnik in odlagališča

Ford B-max ima v zadku uporabno zasnovan prtljažnik, z nizkim pragom in primerno ročico za zapiranje na prtljažni vratih. Dvojno dno omogoča prevažanje "skritih" predmetov. A pod njim, kjer je sicer rezervno kolo, je bil v testnem primeru komplet za krpanje ter poleg tega še dodatni predalčki. Prtljažnik, z osnovno prostornino 318 litrov, je enostaven za povečevanje, saj se sedali zadnje deljive klopi ob podiranju zaslona nekoliko umakneta proti tlom in ob uporabi le prednjih dveh sedežev dosežemo maksimalno prostornino 1386 litrov ter ravno dno. V testnem primeru smo imeli dodano še pritrdilno mrežico ter dvostransko podlago, ki je po podiranju zadnje klopi ustvarila lepo površino vse do prednjih sedežev. Na stranicah prtljažnika sta tudi kaveljčka za obešanje nakupovalnih vrečk. Kadar želi voznik prevažati dolge predmete in imeti piknik kar v avtu, lahko naprej prepogne naslon sovoznikovega sedeža, ki na ta način prevzame funkcijo mizice. Odlagališča v B-maxu so razporejena  med prednjima sedežema, pred sovoznikom, levo pod volanom, v vratih in ob zadnji klopi. Na sovoznikovi strani sredinske konzole in hrbtišču voznikovega sedeža sta še mrežasta žepka.

Ergonomija

Če izvzamemo visoko sedenje, tipično za enoprostorce, je ergonomija B-maxa preizkušena že iz drugih Fordov, torej ne ustvarja presenečenj. Vozni položaj je dober, ključni elementi so pri roki, logika sredinske konzole pa je enaka tisti v focusu  in C-maxu. Manjša zamera gre naslonu za roke, ki bi lahko bil širši. K ergonomiji sodi tudi prej omenjeno odpiranje vrat in dostop v notranjost. Čeprav je uradno dostop na zadnjo klop res širok, je Ford na njeno bočno stran namestil precej zajetno površino, ki verjetno potnike varuje pred mehanizmom drsnih vrat, a hkrati zmanjša uporabno odprtino. Posledica odsotnosti fiksnega B-stebrička je specifična namestitev prednjih varnostnih pasov in sicer v slogu kabrioletov – kar na ogrodje sedeža. To utegne koga tudi motiti, a dejansko ima oseba katerekoli velikosti pas vedno enako pri roki.


Testni ford B-max je imel vgrajen 2-kratni mednarodni motor leta - 1,0-litrski bencinski trivaljnik EcoBoost.

Pogonski sklop in poraba

Testni ford B-max je imel vgrajen nagrajen turbo trivaljni motor 1,0 EcoBoost (mednarodni motor leta 2012). Takoj po zagonu se čuti razlika napram focusu 1,0 EcoBoost, ki smo ga že vozili – motor v B-maxu veliko izraziteje izraža značilnosti trivaljnika – tako glede zvoka kot vibracij. A med vožnjo, razen če izvzamemo vrtenje proti rdečem polju, kar z veseljem prenaša, motor lepo prikriva odsotnost enega valja. Je namreč dovolj kultiviran in kljub majhni prostornini prijetno suveren. Največja moč  88 kW (120 KM) in predvsem lepo razporejen navor 200 Nm omogočita tudi živahno vožnjo ter varna prehitevanja. Na avtocesti bi bil gotovo tišji, če bi imel še šesto prestavo, a tudi s petimi ne sodi v rang nekdanjih glasnih trivaljnikov. Največja hitrost forda B-maxa 1,0 ecoboost znaša 189 km/h, pospešek do 100 km/h pa mine v 11,2 sekunde. Motorček lepo sodeluje s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, ki ima natančne gibe. Ob upoštevanju indikatorja prestavljanja in ob umirjeni vožnji, smo dosegli minimalno porabo 5,8 litra, na standardni relaciji. S športnim slogom vožnje pa je maksimalno povprečje naneslo 10,6 litra. Pričakovati je, da se bo večina družinskih očetov vozila s prabo okoli sedmih litrov, naše skupno povprečje pa je znašalo 7,6 l/100 km.

Vožnja

Ford ni letos zaman dobil dve priznanji ob podeljevanju nagrad »vehicle dynamics«, torej za dinamiko vožnje. Čeprav je B-max videti visok in ozek, kot pač enoprostorci, je za vožnjo lahko prav zabaven. Čvrsto podvozje izkaže dober kompromis udobja in trdote, kar zagotovi dober občutek pri hitenju skozi ovinke. Kljub nizko-presečnim pnevmatikam B-max ni grob in ne poskakuje na luknjah. Dinamičnemu vozniku ponudi občutek agilnosti, dobre vodljivosti in stabilnosti, zato se je sposoben igrivo spopasti s serpentinami in s tem že uveljavljeno vozno dinamiko velikega brata S-maxa prenesti tudi med najmanjše enoprostorce.

Zaključek

Z vsakim novim "Maxom" Fordu uspe dober enoprostorec, ki še posebej dobro uresniči svoj namen, kadar zapelje v lastništvo dinamičnega družinskega očeta ali mame. Medtem, ko mehanika omogoča tudi precej živahno vožnjo, sama praktičnost zasnove zadosti potrebam sodobne družine ali starejšega para, ki rad na izlet popelje tudi vnučke. Zanimiv vstop, dobro  izkoriščen prostor, dovolj odlagališč, simpatičen dizajn in veliko opreme, zajete v paket Titanium, se (vključno s popustom) sešteje v končno ceno 15.230 €. Testni B-max jo je povečal še za Control paket (479 €), Paket udobje Titanium 3 (895 €), Paket Titanium 3 (840 €), Popotniški paket (220 €), tempomat (75 €) in kovinsko barvo (590 €) ter se z vštetim popustom naprodaj postavil za 18.320 evrov. Precej za majhen avtomobil, a primerno ob upoštevanju vseh njegovih dobrih lastnosti.


Besedilo in fotografije: Aleksander Praper
Asistenca pri fotografiji: Peter Mavrič

Galerija

Ford B-max titanium 1,0 ecoboost
Enoprostorec, 5 vrat, 5 sedežev
Dimenzije in mase:
Zunanje dimenzije4077 x 1751 x 1604 mm
Medosna razdalja2489 mm
Dimenzija pnevmatik205/45 R 17
Prostornina prtljažnega prostora318-1386 l
Masa praznega vozila 1279 kg
Dovoljena masa vozila1760 kg
Pogonski sklop:
Motor3-valjni, turbobencinski, Euro 5
Prostornina motorja999 ccm
Največja moč88 kW (120 KM) pri 6000/min
Največji navor200 Nm 1400 - 3250/min
Menjalnik 5-stopenjski ročni
Pogonprednji
Zavore spredaj/zadajkolutne hlajene/bobnaste
Najvišja hitrost 189 km/h
Pospešek od 0 - 100 km/h11,2 s
Tovarniška poraba – mesto./izven mesta/povprečje6,0/4,2/4,9 l/100 km
Testna poraba – maksimalna/minimalna/povprečje 10,6/5,8/7,6 l/100 km
Prostornina rezervoarja za gorivo48 l
Izpust CO2114 g/km
Varnost:5 zvezdic euro NCAP
Serijska varnostna oprema testnega modelaIVD (ESP, TCS, ABS, EBA),
7
x zračne blazine, Isofix,
Cena:
Ford B-max trend 1,4 (osnovni model) 12.810 € (s3100 € popusta)
Ford B-max titanium1,0 ecoboost (88 kW) (testni model)15.230 (z 2850 € popusta)
Testni model z dodatno opremo:18.320 € (z 2850 € popusta)
Napake med testiranjem:brez napak