Ford focus ecoboost 1,0 titanium econetic

Četrtek, 15 Januar 2015

Tik pred prihodom prenovljenega forda focusa smo imeli priliko preizkusiti celotno zalogo sistemov za pomoč vozniku še na modelu, ki se počasi poslavlja. A majhen bencinski turbomotor 1,0 EcoBoost in preizkušeni sistemi, bodo svoje delo nadaljevali tudi v osveženih focusih.


Klinasta linij, v boke razpotegnjene luči, kromirana letev, elegantna barva in temu primerna kolesa, tvorijo skladno podobo

Zunanjost

Testni ford focus je bil odet v zelo všečno kovinsko rdečo barvo, ki skupaj z nekaj kromiranimi elementi ter klasičnimi platišči ustvarja pridih umirjene elegance. Delno pa se barva zdi dober izbor tudi zato, ker se skoraj zlije z nenavadno oblikovanimi zadnjimi lučmi. S strani je karoserija videti klinasta in skladna, prednji del pa bolj všečen in agresiven kot zadnji. Za razliko od našega zadnjega testa focusa smo tokrat opazili LED dnevne luči in LED zadnje luči – obojne s prenovo dobijo krepke spremembe, prav tako odbijača in pokrov prtljažnika, preostala karoserija pa ostaja bolj ali manj enaka.


Notranjost

Notranjost forda focusa je še vedno všečno oblikovana in skoraj bi ne kazala let, če nas trendi ne bi navajali na velike zaslone na dotik. Ravno to je tudi ključni element prenove, ki prinaša povsem spremenjeno sredinsko konzolo. A tudi testnemu modelu težko očitamo pomanjkanje všečnosti, čeprav bi bilo bolje videti kaj manj sijajne črnine in manj gumbkov. Z opremo Titanium focus pridobi bolj kakovostne plastike na vratih ter nekoliko drugačno razporeditev elementov na grebenu med prednjima sedežema. Že sama količina stikal na spodnjem delu sredinske konzole je nakazala, da je testni model bogato opremljen.


Prostornost

Zaradi debelih vrat, dolge armaturne plošče in široke sredinske konzole, deluje notranjost masivna in kar nekoliko utesnjena. Prostora je tako spredaj kot zadaj za povprečje tega velikostnega razreda. Bolj kot s prostorskim razvajanjem potnikov focus prepriča z udobnim počutjem, ki mu je v testnem primeru pripomogla ambientalna osvetlitev. S stikalom na stropu je bilo možno spreminjati barvne odtenke in intenziteto osvetlitve diod nameščenih po potniškem prostoru. Ob tej skrbi za počutje, vključno s solidnim ozvočenjem, začudi odsotnost ločenih rež ventilacije za zadaj sedeče potnike.


Focusova notranjost deluje masivna ter dinamično oblikovana. Gumbov je za današnji čas veliko, ekran pa je dokaj majhen


Prtljažnik in odlagališča

Prtljažnik focusa je zgolj povprečno velik. V primeru, da je namesto rezervnega kolesa v dnu set za popravilo pnevmatik, je njegova velikost 363 litrov, z rezervnim kolesom pa skoraj 50 litrov manj. Je pa enostavno povečljiv tako, da po podiranju naslonov zadnje klopi tvori ravno dno. Poleg tega ima focus dovolj odlagališč in predalov – v vseh bočnih vratih, pred sovoznikom, pod prednjim naslonom za roke, ob zadnji klopi in na hrbtiščih prednjih sedežev. Za prestavno ročico in v zadnjem naslonu za roke so tudi vdolbine za pijačo. Zaželel si bi še poseben prostor za mobilni telefon, čeprav je zanj očitno predvideno mesto v prednjem naslonu za roke, ki ima odstranljivo poličko in AUX ter USB priklop.


Ergonomija

Področje, kjer bo focus s prenovo prinesel ključne spremembe je ergonomija. Testni model je še vseboval trenutno dobro znano Fordovo sredinsko konzolo, z res velikim številom raznolikih gumbkov, vrtljivim stikalom in majhnim modro-belim osrednjim ekranom. Čeprav je sprva potrebne kar nekaj koncentracije za upravljanje, je nato ta raznolikost tipk uporabna, saj je možno kar nekaj funkcij upravljati »na slepo« ali pač preko tipk na volanskem obroču. Prenova prinaša tudi veliko večji ekran na dotik, drastično zmanjšano število tipk in s tem drugačen način rokovanja. Sam odličen položaj za volanskim obročem pa ne potrebuje sprememb in tudi sedeži so že v osnovi precej dober kompromis udobja in bočnega oprijema. Morda nenavadno - voznikov sedež je bil električno nastavljiv, čeprav bi bila bolj logična ročna nastavitev in raje ogrevanje sedežev.


Navidezno velike zračne reže tvorijo prepoznaven sprednji del v katerem grgra odličen bencinski trivaljnik 1,0 EcoBoost.


Pogonski sklop in poraba

Trivaljni motor 1,0 EcoBoost, ki zadnja leta suvereno zmaguje na izboru za mednarodni motor leta, ob pomoči turbinskega polnilnika pridela 92 kW (125 KM), kar je na nivoju preizkušenega 1,6-litrskega štirivaljnika. Ključna razlika se pojavi pri navoru, ki ga prisilno polnjeni motor razvije 170 namesto 159 Nm, a v precej širšem območju vrtljajev – med 1500 in 4500, pri 1,6-litrskem motorju pa je vrh pri 4150. Razlika je občutna predvsem pri nizkih vrtljajih, kjer deluje trivaljnik bolj suveren. Tako v prostem teku kot med vožnjo je zvočno in vibracijsko zelo dobro zadušen in uspešno skriva odsotnost enega valja. Nekaj več vibracij je zaznati le ob naglem speljevanju. Ob priganjanju postreže s simpatično grgrajočim zvokom in veselim vrtenjem proti rdečem polju. Z odličnim, natančnim in hitrim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom sta prav dobra kombinacija za večino uporabnikov. Pomislek se pojavi, če si takšnega focusa kupi nekdo, ki je izrazito temperamenten voznik, saj se v tem primeru poraba kar krepko poveča in oddalji od obljub – na hitrem ciklusu smo dosegli povprečje 10,3, a tudi naš varčni ciklus s porabo 5,5 ni posebej prepričal. Za varčevanje z gorivom je še vedno boljši dizelski motor, saj je bilo povprečje tokratnega testa s 7,2 litra skoraj identično porabi 1,6-litrskega modela.


Vožnja in asistenčni sistemi

Tako vodljivost kot lega na cesti sta pri focusu nadpovprečni, sama voznost prijetno lahkotna, podvozje opazno udobnejše kot pri izvedbi sport, a kljub temu nič kaj bistveno manj zmogljivo. Čeprav lepo premaga cestne neravnine tudi med ovinki vliva občutek zaupanja. Bistven pomen tokratnega testa pa je bil predvsem v preizkusu asistenčnih sistemov. Poleg že znanega sistema za pomoč pri speljevanju v klanec (nekaj časa z zavoro zadrži vozilo na mestu) si pohvalo zasluži dobro delujoča prostoročna telefonija, z razločnim zvokom in nizkim nivojem šuma. Sistem City Stop (preprečevanje naleta pri hitrostih do 30 km/h) smo preizkusili že na predstavitvi, tokrat pa smo se poigrali še s sistemom za pomoč pri parkiranju, ki se je pri bočnem parkiranju dobro izkazal. Odkril je primerno velike »luknje« in se vanje tudi lepo »pospravil« - bolje kot bi znala večina voznikov! Dobro je znan tudi sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu, ki na avtocesti dobro deluje, na ozkih lokalnih cestah pa občasno vklaplja lučko v desnem ogledalu, kjer seveda ni česa drugega kot grmovje in drevje. Večinoma dobro deluje tudi sistem za samodejni preklop med dolgim in kratkim snopom žarometov. Zanesljiv je na bolj »odprtih« cestah, tam, kjer pa je veliko ostrih ovinkov, pa nasproti vozeči avtomobil zazna dokaj pozno. Povrh je nekajkrat iz neznanega razloga vklopil dolge luči med vožnjo za drugim avtomobilom. Dobro so delovale statične smerne luči, ki so se vklapljale ob zavijanju in osvetlile stranske dele cestišča. Sistem za opozarjanje ob nenamerni menjavi voznega pasu ima dve možnosti delovanja - lahko opozarja s tresenjem volanskega obroča in tudi s pomočjo pri uravnavanju smeri – torej skuša nekaj sekund sam krmiliti vozilo. V primeru, da je vklopljeno oboje, lahko med merilniki opazimo, če sistem zaznava talne označbe ali ne. Sprva sistem poskusi z manevrom pomagati ohraniti smer, ko pa avto prevozi črto pa strese volan. Dobro deluje na avtocesti, slabe talne označbe, sneg in mokre ceste pa poslabšajo njegovo zanesljivost. Voznik lahko nastavlja občutljivost zaznavanja in intenzivnost opozoril. Focus je imel vgrajen tudi sistem, ki bi naj zaznal voznikovo utrujenost in ga opozoril na postanek. Zadnje izmed pomagal na Fordovem focusu pa je bil aktivni tempomat, ki s pomočjo radarja spremlja promet pred vozilom in po potrebi zmanjša hitrost ter ohrani ustrezno varnostno razdaljo za prednjim vozilom. Nastaviti je možno varnostno razdaljo do vozila pred nami, v primeru če pa se vozilu prehitro prebližamo, pa nas sistem opozori na možnost naleta. Sicer med vožnjo lepo vzdržuje razdaljo, samodejno zavira in pospešuje, ko pred nami ni več drugega vozila pa pospeši do izbrane hitrosti.


Zaključek

Čeprav je bil testni ford focus 1,0 EcoBoost Titanium že na poti v upokojitev, nas je vendarle prepričal z elementi, ki bodo ostali tudi na prenovljenem modelu – tako z odličnim podvozjem kot s suverenim motorjem ter večinoma dobro delujočimi sistemi za pomoč vozniku. S prenovo bo kvečjemu še nekoliko lepši in boljši, obljubljajo da še tišji in tudi bolj »pameten«. A kaj več o tem kdaj drugič. Testni model je imel poleg najbogatejšega paketa opreme vgrajenih še za 4700 € dodatkov in 4 leta jamstva in asistence, a ga je 4500 € popusta pocenilo na 20.775 €, kar je cena vredna pozornosti.


Besedilo in fotografije: Aleksander Praper

Galerija


 

Ford focus 1,o ecoboost titanium
Kombilimuzina, 5 vrat, 5 sedežev
Dimenzije in mase:
Zunanje dimenzije4358 x 1823 x 1484 mm
Medosna razdalja2648 mm
Dimenzija pnevmatik215/55 R 17
Prostornina prtljažnega prostora363-1101 l
Masa praznega vozila1296 kg
Dovoljena masa vozila1825 kg
Pogonski sklop:
Motor3-valjni, bencinski, Euro 5
Prostornina motorja998 ccm
Največja moč92 kW (125 KM) pri 6000/min
Največji navor170 Nm 1500 - 4500/min
Menjalnik6-stopenjski ročni
Pogonprednji
Zavore spredaj/zadajkolutne hlajene/kolutne
Najvišja hitrost193 km/h
Pospešek od 0 - 100 km/h11,3 s
Tovarniška poraba – mesto./izven mesta/povprečje6,3/4,2/5,0 l/100 km
Testna poraba – maksimalna/minimalna/povprečje10,3/5,5/7,2 l/100 km
Prostornina rezervoarja za gorivo55 l
Izpust CO2114 g/km
Varnost:5 zvezdic euro NCAP
Serijska varnostna oprema testnega modelaIPS, ESP, TCS, ABS, EBD, EBA, 
6
x zračne blazine, Isofix,
Cena:
Ford focus trend 1,0 ecoboost 74 kW (osnovni model)13.190 € (s 4500 € popusta)
Ford focus titanium 1,0 ecoboost 92 kW (testni model)16.070 (s 4500 € popusta)
Testni model z dodatno opremo:20.775 € (s 4500 € popusta)
Napake med testiranjem:brez napak