Oblikovanje renaulta initiale Paris – drugačen »premium«

Četrtek, 19 September 2013

Renaultov koncept Initiale Paris napoveduje (ponovni) vstop te znamke med ponudnike avtomobilov višjega cenovnega razreda, med tako imenovane »premium« ponudnike. Sicer smo v napovedi koncepta pravilno uganili njegovo ime, a težko je bilo predvideti, da Renault ne bo naredil naslednika modelov Safrane ali Vel Satis, pač pa je s konceptom napovedal novi model Espace. Na prvi pogled nenavadna, a po drugi strani zanimiva ter logična poteza.

Renault initiale paris concept Design 02Ko prvo pomislimo na pojem »premium«, mi nikakor ni pri srcu, ker mi deluje kot neko umetno marketinško ustvarjanje "višje kaste". Večina verjetno pomisli na znamke, ki tudi s pomočjo tega pojma opravičujejo svojo cenovno visoko pozicijo. O tem, kaj naj bi pojem premium pomenil, bomo še pisali. A ravno koncept Initiale Paris se mi v tem smislu zdi posebej zanimiv. Večina »premium« avtomobilov te oznake ne uspe opravičevati z v celoti najboljšim izborom lastnosti, pač pa predvsem s kakovostjo, izdelavo in ugledom ter celo z zmogljivostmi. Realno jih po dizajnu marsikateri »plebejec« zlahka premaga, glede prostornosti in počutja tudi. In tu prihajamo na zanimivo področje.

Renault initiale paris concept Design 03Medtem, ko se pri številnih znamkah za tem izrazom ne skriva neka bistvena dodana vrednost v smislu bivanja, počutja, celo estetike (če ne dodate še veliko doplačil), so tu Francozi »premium« dojeli drugače. Citroen je z linijo DS vsem ostalim pokazal, kako bi lahko zgledal »premium« dizajn in kaj pomeni prefinjena estetika. A še vedno so pozabili na prostornost, tako kot vsi drugi. Renault, pionir enoprostorcev, je že nekoč poskušal izstopati z modeloma Vel Satis in Avantime – z dvema zelo prostornima, ekstravagantnima modeloma, ki sta bolj kot vitkost in dinamičnost poudarjala prostornost in bivanje. Njuna zgodba se je klavrno končala. A časi se spreminjajo in danes je enoprsotorska oblika ena najbolj priljubljenih možnosti. Zakaj ne bi mogel biti tudi velik enoprostorec »premium«?


Renault initiale paris concept Design 04Renault je torej v svojem začetku »premium« zgodbe ostal zvest svoji pionirski vlogi med enoprostorci. Gotovo so preučili uspehe Fordovega S-maxa in razumeli, da avtomobil ne rabi biti tako visok, kot bi vanj sedali s cilindri na glavi. Nastal je avtomobil, ki je elegantno razpotegnjen, pa čeprav je enoprostorec. Medtem, ko prednji del vsaj bežno spomni na model Anatime, je v zadnjem hitro prepoznati linije, ki jih vidimo tudi v lučeh scenicov. Pa vendar je kombinacija na konceptu Initiale Paris videti drugače. Namesto naslanjanja na ugled blagovne znamke so ji na prvem mestu počutje, bivanje, materiali in izdelava ter dizajn.

Renault initiale paris concept Design 05Oblikovalci Renaulta niso imeli zadržkov pred iskanjem navdiha izven sveta avtomobilov. Vsakič znova, ko so povzeli tradicionalna pravila avtomobilizma in razkošja, so se odločili, da jih uporabijo na svež in izviren način, ob tem pa ves čas iskali izrazito "francoski" duh tega izziva, ki bi pretresel uveljavljena merila. Oblikovalci so navdih poiskali v aeronavtiki in pri najbolj prestižnem sodobnem vrtnem pohištvu. To sta svetova, v katerih najdemo elegantne in prefinjene oblike, hkrati pa v njih prepoznamo veliko vitalnost, dinamičnost in občutek toplote, svetlobe in prostornosti. Čeprav sta aluminij in les v avtomobilski industriji pogosto uporabljana materiala, sta v študiji Initiale Paris dobila drugačen izraz kot sicer. Kromasti detajli so satinirani, orehov les pa ima mat površino.

Renault initiale paris concept Design 06

Renault initiale paris concept Design 07Kot v posnetku razlaga  Laurens van den Acker, vodja Renaultovega oblikovanja, so veliko stavili na originalnost, svetlo bivalno počutje, zvok (32 zvočnikov!), sproščenost potovanja in na dodelane detajle. Po zgledu aeronavtike so želeli ustvariti vtis lahkotnosti, zaradi česar so uporabili mrežaste detajle, ki pa po drugi strani mimogrede spomnijo na zgradbo najbolj slavne pariške zgradbe – Eifflovega stolpa. Renaultov lokal-patriotizem, ki ga, v današnji dobi izgubljanja identitete znamk in lepljenja značk iz enega na drug avtomobil, smatram za zelo pozitivnega, se kaže tudi v strehi, v katero je reliefno vrezan zemljevid mesta Pariz. Sloga in izvirnosti avtomobilu torej ne manjka. Še posebej dobro pa je, da ima povsem originalno zgodbo in ji v celoti sledi – premium naj bi bila tudi prostor in počutje!

Navsezadnje velja omeniti, da je koncept Initiale Paris šesti zadnji člen oblikovalske marjetice, ki je izvedla prenovo dizajna znamke in obsega različne izkušnje kupcev, od zaljubljenosti, preko odkrivanja sveta, ustvarjanja družine, dela in prostega časa do doseganja modrosti. Initiale Paris ponazarja modrost, spokojnost, uživanje življenja do popolnosti, odprtost duha ter užitke in občutja povezana z avtomobili visokega razreda. Glede na to, da za modrost in tudi za status rabimo čas, se udoben, velik, prestižen in drag avtomobil povezuje z zrelim obdobjem življenja, ko pa tudi že visok sedežni položaj, udobje, preglednost in umirjena vožnja veliko pomenijo.

Renault initiale paris concept Design 08

Na tem mestu ne želim toliko soditi o tem, ali je ta koncept lep ali všečen. Všeč mi je, da ima svojo logiko - ima drugačen "premium". Je Renault zadel?

Aleksander Praper

Galerija