Skupina Renault je odprla oblikovalski center na Kitajskem

Aleksander Praper Ponedeljek, 06 Maj 2019

Direkcija za oblikovanje Skupine Renault je v skladu s strategijo širitve odprla že svoj šesti oblikovalski center. Ustrezno pomembnosti kitajskega trga so novi center za oblikovanje postavili v centru Šanghaja, ki sodi v sam vrh glede sodobnih tehnologij pri razvoju rešitev za povezljivo, inovativno in električno mobilnost.

Direkcija za oblikovanje Skupine Renault zaposluje ljudi iz kar 32 narodov in ima svoja središča že v Franciji, Romuniji, Južni Koreji, Braziliji in Indiji. V aprilu so dodali še oblikovalski center v Kitajski. Novi Renault Design Center Shanghai bo omogočil oblikovanje prihodnjih modelov, ki bodo čim bližje pričakovanjem kitajskih kupcev.

“Naš nov oblikovalski studio v Šanghaju je povsem usklajen s strategijo Skupine Renault za osvajanje novih kupcev v Kitajski. V prihodnjih mesecih nameravamo zaposliti približno 20 domačih oblikovalcev. Ti talenti nam bodo pomagali predvideti pričakovanja kitajskih kupcev. Renault Design Center Shanghai bo imel pomembno vlogo pri oblikovanju prihodnjih lokalnih modelov. Prispeval bo tudi pri globalnih projektih Skupine Renault,” je poudaril Laurens van den Acker, direktor Skupine Renault za industrijsko oblikovanje.

Renaultov oblikovalski center v Šanghaju se bo ukvarjal z vsemi področji avtomobilskega oblikovanja, od oblikovanja zunanjosti in notranjosti, izbora barv in materialov do razvoja UX in UI rešitev (poglejte razlago na koncu članka). Kot njihovi kolegi v ostalih oblikovalskih centrih Skupine bodo tudi kitajski oblikovalci lahko sodelovali v internih natečajih za projekte Skupine Renault.

Od leta 2009 je Kitajska največji avtomobilski trg na svetu. Novi oblikovalski center v Šanghaju bo podpora strategiji Skupine Renault za širitev v Kitajski, ki je bila v lanskem letu že četrti najpomembnejši trg za Skupino Renault in posledično tudi zelo pomemben steber Renaultovega strateškega načrta Drive the Future.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

RAZLAGA POJMOV:

UX design: (User eXperience) ali oblikovanje uporabniške izkušnje zadeva predvsem kakovost ob uporabi, zaznavo in občutek posameznika, ki uporablja določeno interaktivno napravo. Tovrstno oblikovanje oziroma snovanje doživljamo in se nanaša na to, kako zadeve odkrivamo z otipom (haptična zaznava). Oblikovalci UX delajo na čustvenih in funkcionalnih lastnostih izdelka ali storitve, ki vplivajo na uporabniško izkušnjo.

UI design: (User Interface) ali oblikovanje uporabniških vmesnikov zadeva snovanje vidnih delov vse opreme, ki služijo kot vmesniki med njo in potniki. Ti vmesniki so večinoma povezani z grafičnim oblikovanjem, istovetnostjo znamke in enostavnostjo uporabe multimedijskih zaslonov in prikazovalnih sistemov na armaturni plošči.

Video