Renault osvojil dve Red Dot nagradi

Renault je na svečani podelitvi nagrad Red Dot prejel priznanji te organizacije. Žirija je zasnovi Renaultovega razstavnega prostora "The Bump", ki so jo prvič uporabili na mednarodni avtomobilski razstavi v Parizu jeseni 2012, odtlej pa je obiskovalce navduševala tudi na drugih razstavah, dodelila priznanje "Product Design 2013". Električni model Renault ZOE pa je bil nagrajen z "Red Dot Product Design Award 2013".

Priznanja Red Dot so med najbolj cenjenimi strokovnimi priznanji za oblikovalske dosežke na svetu. V letošnjem izboru je žirija, ki jo sestavlja 37 mednarodnih strokovnjakov, ocenila 4.662 prijavljenih del v 19 kategorijah. Svečana letošnja podelitev je bila 1. julija v gledališču Aalto slovite essenske opere v Nemčiji.

Novi razstavni prostor Renaulta z vtisom velikodušne prostornosti in animacijo razstave ustvarja živahen prostor, ki obda obiskovalce in ustrezno izžareva ključni vrednoti znamke – premikanje in spreminjanje,” je ob podelitvi te nagrade v kategoriji "razstavni prostori na poslovnih sejmih" pojasnila žirija Red Dot.

Renault Red Dot 2013 02

Oblikovna zasnova razstavnega prostora izhaja iz vrednote, ki je skupna prav vsem razstavljenim avtomobilom: premikanje. Cilj snovalcev je bil, da na razstavnem prostoru ustvarijo zaznaven občutek premikanja. Zato so avtomobili razporejeni v koncentrične kroge, ki obdajajo dva grička, na vrhu katerih sta postavljeni vrtljivi ploščadi. Glede na položaj opazovalca, so avtomobili tako vidni z vseh strani. Občutek premikanja, ki ga ustvarja ta trirazsežna razporeditev, še okrepijo izvedba tal in stropna svetila, zlasti krogle s prefinjeno spreminjajočimi se barvnimi odtenki svetlobe.

Novi Renaultov razstavni prostor je bil zasnovan za uporabo na velikih mednarodnih avtomobilskih razstavah, med katerimi so tudi tiste v Ženevi, Šanghaju in Frankfurtu.

Renault Red Dot 2013 03

Drugo priznanje je Renault prejel za Električni model Renault ZOE. Žirija mu je podelila "Red Dot Product Design Award 2013". ZOE je po Méganu II (2003) in Twizyju (2012) že tretji Renaultov model, ki je prejel nagrado Red Dot.

Podeljevanje nagrad Red Dot Design Awards so prvič izvedli leta 1955. Odtlej so si na mednarodnem prizorišču prislužile ugled enega ključnih priznanj oblikovne odličnosti. Gre za enega najbolj cenjenih tovrstnih ocenjevanj na svetu, organizira pa ga Oblikovalski center Severnega Porenja in Vestfalije (Design Zentrum Nordrhein-Westfalen). Nagrada Red Dot je po vsem svetu priznana kot ena najbolj zaželenih priznanj za odličnost na področju oblikovanja.

Muzej oblikovanja Red Dot od 2. do 28. julija gosti tradicionalno razstavo nagrajenih izdelkov. Ljubitelji oblikovanja si lahko v posebnem delu "Design on Stage - Red Dot Product Design 2013 Award Winners" od blizu ogledajo najnovejše trende. Pravzaprav v edinstvenem okolju muzeja oblikovanja Red Dot obiskovalce celo spodbujajo k temu, da eksponate vzamejo v roke ali jih otipajo.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper