200.000 cee'dov iz tovarne v Žilini

Torek, 03 Junij 2008

Tovarna v Žilini je 23. maja dosegla proizvodni mejnik v rekordnem času, saj so za prvih 100.000 cee'dov potrebovali 10 mesecev, za nadaljnjih 100.000 pa le še 8 mesecev. Glede na to, da tovarna iz dneva v dan dosega boljše proizvodne rezultate, seveda ob vedno odlični kakovosti, je le še vprašanje časa kdaj bo dosežen naslednji rekordni mejnik. Jubilejni  cee'd, gre za pro_cee'da v rumeni barvi (Dakar Yellow), je namenjen stranki v Nemčiji.

Ena najbolj sodobnih tovarn na svetu, ki sicer poleg cee'da proizvaja še športnega terenca Sportaga, se lahko pohvali z izjemno kakovostjo in okolju prijaznimi materiali in tehnologijo, zato lahko za oba svoja modela lahko nudi 7-letno garancijo, ki ji ni para na evropskih tleh.

Letošnji april je bil za slovaško tovarno rekorden v več pogledih – v enem dnevu, 21. aprila, so izdelali kar 915 vozil, v tednu med 7. in 12. aprilom so izdelali  4.474 vozil, aprila pa so skupno izdelali prav tako rekordnih 19.300 vozil.

Svetovno priznani, nemški TÜV NORD je Kii na slavnostni prireditvi v korejskem Seulu podelil priznanji DFE (Design for Environment) in LCA (Life Cycle Assessment). Gre za okoljska certifikata, ki ju je Kia prejela po nekajmesečnih strogih pregledih oblikovanja in obratovanja slovaške tovarne. Kia cee’d, ki je bil oblikovan in se proizvaja v Evropi, je prvi korejski avtomobil, ki je prejel takšni priznanji.

Cee'd je, ne samo za Kio, temveč tudi za ostala dva korejska proizvajalca, dosegel kar nekaj mejnikov: poleg teh dveh okoljskih priznanj in lansko leto prejetega ISO 14001 je cee'd kot prvi korejski avtomobil osvojil maksimalnih 5 zvezdic po EuroNCAP preizkusnih trkih ter zasedel odlično 7. mesto v izboru za evropski avto leta 2007 in zmagal v osmih evropskih državah pri izboru za avto leta.

2.748 visoko usposobljenih zaposlenih v dveh izmenah proizvaja več kot 50 različic modela cee'd (5-vratni hatchback, karavanski sporty wagon in 3-vratni pro_cee’d ter 10 različnih izvedenk športnega terenca Sportage), ki jih izdelujejo na šestih proizvodnih linijah, kar več kot zgovorno priča o fleksibilnosti Kiine proizvodnje.  Obenem ne smemo pozabiti, da kia za vozila iz slovaške tovarne ponuja 7-letno garancijo/150.000 km.

Decembra se bo v isti tovarni pričela proizvodnja 3- in 5-vratnega eco_cee’a, ki se lahko pohvali z majhnimi emisijami CO2.  Dolgoročni cilj tovarne, ob ohranjanju najvišjih okoljskih in kakovostnih standardov, še vedno ostaja ‘100 vozil letno na zaposlenega’, kar bodo dosegli leta 2010, ko bo tovarna dosegla polne zmogljivosti. To bo pomenilo, da gre za najbolj učinkovito tovarno v Evropi. Današnjih 200.000 cee'dov je dokaz, da so na dobri poti, da to kmalu uresničijo.

 

KMAG