KIA v 25 letih prodala okroglih 5 milijonov športnih terencev Sportage

Aleksander Praper Torek, 27 Marec 2018

Družba Kia Motors v teh dneh slavi pomemben dosežek – od začetka 90. let prejšnjega stoletja je bilo prodanih kar 5 milijonov primerkov športnega terenca Sportage, globalno najbolje prodajanega modela južnokorejske znamke. Od leta 1993 so se zamenjale štiri generacije in prav ob 25-letnici je napočil tudi 5-milijonski mejnik.

Sportage je bil javnosti prvič predstavljen leta 1991 na tokijskem avtomobilskem salonu. Kot koncept ‘urbanega SUV-ja’ je utelešal idejo kompaktnega, praktičnega športnega terenca, primernega za uporabo v različnih okoljih. Prva generacija sportaga je bila takojšnja uspešnica, saj so jih skupno prodali več kot 500.000.

Prodaja druge generacije je v sedmih letih dosegla kar 1.223.776 primerkov. Tretja generacija pa je do milijona prodanih primerkov potrebovala le 4 leta, s čimer je sportage dosegel dvolimijonsko prodajo v šestih letih obstoja.

Četrta, zdajšnja generacija Sportaga prinaša drzen in progresiven dizajn, obenem pa ponuja večjo praktičnost ter velik nabor udobnostnih in varnostnih tehnologij. Njegovi motorji in menjalniki zagotavljajo večjo varčnost in zmogljivost, s tem pa zadovoljujejo širok nabor potreb tudi najbolj zahtevnih strank.

Kia sportage je osvojil več odmevnih svetovnih nagrad za svoje oblikovanje. Med njimi sta nagradi ‘iF Design’ in ‘red dot’ za tretjo in četrto generacijo modela, ki se lahko pohvalita tudi z maksimalnimi 5 zvezdicami za varnost na Euro NCAP preizkusnih trkih.

Zelo smo ponosni, da smo z našim prodajnim hitom dosegli ta mejnik. Naraščajoča priljubljenost modela Sportage kaže širino njegove privlačnosti pri kupcih po vsem svetu,” pravi Ho Sung Song, izvršni podpredsednik globalnega poslovanja. “Sportage je že od leta 1993 merilo uspešnosti v razredu kompaktnih športnih terencev, njegov uspeh pa je zaslužen tudi za nastanek različnih Kiinih športnih terencev in križancev – ter nekaj novih modelov, ki jih bomo kmalu predstavili.

Do milijonske prodaje v zgolj 29 mesecih

Kljub temu, da so bile uspešne prav vse prejšnje generacije sportaga, je sedanja četrta gotovo najbolj priljubljena doslej. V letih 2016 in 2017 je sportage prehitel ria ter postal Kiin globalno najbolje prodajani model, lani pa je vsak mesec prepričal približno 38.000 novih kupcev. Januarja letos, po zgolj 29 mesecih od začetka prodaje, je dosegel že milijon prodanih vozil.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper