Kiine novosti v Ženevi

Sreda, 13 Marec 2013

Na 83. ženevskem avtomobilskem salonu bosta svetovno premiero doživela visokozmogljiva kia pro_cee’d GT in cee’d GT. Prav tako se bo prvič postavil na ogled tudi novi koncept urbanega vozila Provo, na odru pa se jim bodo pridružili novi carens in nadgrajena optima hybrid.

Kia pro_cee’d GT in cee’d GT sta najzmogljivejša modela v zgodovini Kie. Z dinamično obliko in novim 1,6-litrskim turbomotorjem, ki pridela 150 kW (204 KM), bosta nedvomno popestrila tovrstni evropski segment. Proizvodnja obeh modelov bo od srede maja potekala v Kiini slovaški tovarni, prodaja pa se bo po vsej Evropi pričela sredi junija. Cene in podrobnejše specifikacije bodo znane neposredno pred začetkom prodaje.

Kia bo ob ženevskem jezeru predstavila tudi koncept urbanega vozila Provo. S hišno tigrovo masko, ki se vrašča v agresivno, a prijazno sprednjo podobo, izraža hitrost in energijo iz vsakega zornega kota.

Na ogled bo tudi novi kia carens, srednje veliki enoprostorec, ki je narejen za zadovoljitev potreb in pričakovanj sodobnih družin. Zaznamujejo ga vitke linije in prijetna notranjost, ki nudi veliko prostora petim ali sedmim potnikom. Na voljo bodo štirje motorji z močjo od 115 do 166 KM in emisijami CO2 od 124 g/km. V Evropi ga pričakujemo v naslednjih mesecih.

Kia optima hybrid je prvi evropski bencinski hibrid v D razredu, ki predstavlja Kiin razvoj ‘vzporednega hibridnega sistema’ z 2,0-litrskim bencinskim motorjem in 30-kilovatnim elektro motorjem. Letnik vozil 2013 je nadgrajen – največja moč je 140 kW (190 KM), pospešek od 0 do 100 km/h v 9,4 sekunde, največja hitrost pa 192 km/h. Pogon je še bolj učinkovit, s povprečno porabo 5,1 l/100km (prej 5,4 l/100km) in nižjimi emisijami CO2 - od 119 g/km (prej 125 g/km).

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper